De hoogtepunten uit de rubriek Snelrecht van Mr. online - 5 november 2020 Bekijk webversie
Al het juridische vaknieuws in één nieuwsbrief verzameld
Door Otto Volgenant
Mediarecht | Viruswaanzin verwijderen Facebook

Facebook verwijderde de pagina’s ‘Nee tegen 1.5 meter’ en ‘viruswaanzin’. Stichting Viruswaarheid legt dat aan de rechter voor. Kan Facebook worden verplicht om die pagina’s terug te plaatsen?

Lees meer

Door Monique Hennekens
Privacyrecht | Boete Voetbal TV

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een boete van 575.000 euro opgelegd aan VoetbalTV wegens gebrek aan een grondslag om beelden van amateurvoetbalwedstrijden te maken en uit te zenden.

Lees meer

Door Camiel Hanegraaf
Ondernemingsrecht | Vergissing Hoge Raad

De Hoge Raad veroordeelt de Groepsondernemingsraad Rijk in de kosten van een geding in cassatie. De Hoge Raad ziet daarbij echter het bepaalde in artikel 22a WOR over het hoofd.

Lees meer

Door Paul Boontje
Arbeidsrecht | Werknemer in detentie

Wanneer een werknemer in de gevangenis terechtkomt, is hij van het ene op het andere moment niet meer in de gelegenheid zijn werkzaamheden te verrichten. Moet de werkgever dan het loon blijven doorbetalen?

Lees meer

Door Bas Martens en Suzanne Hendrickx
Tuchtrecht | Aan wie verstuur je je factuur?

Een derde mag in beginsel bevrijdend betalen voor een schuldenaar (art. 6:30 lid 1 BW). Maar een factuur sturen aan een partij voor wie geen werkzaamheden zijn verricht, is dat nu wel of niet toegestaan?

Lees meer

Door Martijn van de Hel
Mededingingsrecht | Licenties en mededingingsrecht

De voorzieningenrechter heeft bepaald dat verticale prijsbinding en klantbeperkingen in een licentieovereenkomst in strijd met het mededingingsrecht en dus nietig zijn.

Lees meer

Door Tom Barkhuysen en Jan Reinier van Angeren
Bestuursrecht | Legaliteitsbeginsel onverminderd van belang

De Afdeling bestuursrechtspraak corrigeert de rechtbank Amsterdam. Ook bij lasten onder dwangsom geldt dat het overtreden voorschrift en de verboden gedraging nauwkeurig, duidelijk en ondubbelzinnig geformuleerd moeten zijn.

Lees meer

Door William Schonewille
Financieel recht | Door schoonzoon bestolen

Consumenten kunnen niet-toegestane betalingstransacties tot uiterlijk dertien maanden na afschrijving melden bij hun bank. Zij krijgen het bedrag onmiddellijk terug, tenzij ze 'in grove zin nalatig' zijn geweest.

Lees meer

INGEZONDEN MEDEDELINGEN

EN? HOE GING JE INTERVISIE?

Na mijn intervisie bleken mijn collega’s nieuwsgierig. Mijn monoloog: “Ik dacht intervisie: naar binnen kijken. Brrrr. Maar wat denk je? Wordt mijn casus gekozen! Nou ja, dus ik uitleggen hè. Dat ik een oncollegiale advocaat-wederpartij heb: belt nooit terug, verleent geen uitstel en probeert voor de 3e keer de zitting te verzetten. Wat te doen…

Lees meer

Door Johan den Hoed
Verbintenissenrecht | Toerekening wetenschap bestuurder

In een recent arrest zag de Hoge Raad zich gesteld voor de vraag naar toerekening van wetenschap van een bestuurder aan een door hem bestuurde vennootschap.

Lees meer

Door Steef Bartman
Ondernemingsrecht | Wat weet een rechtspersoon?

Uit een recent arrest van de Hoge Raad blijkt dat kennis van een bestuurder in beginsel ook die van de rechtspersoon is, maar dat dat onder omstandigheden anders kan liggen.

Lees meer

Door Nathalie Amiel en Ivette Mol
Huurrecht | Dwangakkoord, toeristische verhuur

Wil een huurder een eenzijdige beëindiging van de huurovereenkomst bewerkstelligen? De Wet Homologatie Onderhands Akkoord biedt mogelijk raad.

Lees meer

Door Koos Boer
Belastingrecht | Meldingsplicht agressieve belastingstructuren

De Leidraad meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies is bedoeld om duidelijkheid te bieden ten aanzien van de vraag welke grensoverschrijdende belastingstructuren zouden moeten worden gemeld.

Lees meer

Door Dirk Visser
IE | Verbodsrechten film producent

De auteursrechtelijke verbodsrechten op films blijven bij de filmproducent berusten en kunnen niet op voorhand worden overgedragen aan collectieve beheersorganisaties.

Lees meer

Door Patrick van der Meij
Strafrecht | Afgedwongen aanwezigheid

De Wet uitbreiding slachtofferrechten regelt dat verdachten van ernstige gewelds- en zedendelicten verplicht zijn de behandeling van de strafzaak in persoon bij te wonen. Het blijft de vraag of die wijziging echt wenselijk is.

Lees meer

Deel op Facebook Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Twitter Stuur door Stuur door
Mr. Online

Paul Krugerkade 45, Haarlem
Netherlands

Deze e-mail niet weer ontvangen?

Uitschrijven