A svájci Arab Bank BTC és ETH kereskedelmi és letéti szolgáltatásokat kínál. Nézd meg a böngészőben

"Fektessetek be kriptovalutákba” ~ az Electronic Arts, egy ismert amerikai videójáték-készítő cég tweetelte 5,5 millió követőjének.

A piac alakulása

A múlt héten a kriptovaluta piac 265 milliárdról 273 milliárd dollárra nőtt, majd egyenletesen visszacsökkent 256 milliárd dollárra, ami 3,5%-os esés az előző héthez képest. A Bitcoin árfolyama a múlt hét során többször is 10 000 dollár alá, majd fölé ment. Az árfolyam csökkenésével a Bitcoin részesedése is visszaesett 67%-ra a hét végére a hét eleji 69,5%-ról. Jelenleg hozzávetőleg 9 760 dollárért vehetünk egy Bitcoint. Ahogy a Bitcoin árfolyama csökkent, úgy nőtt néhány altcoiné. Az előző héttel összehasonlítva az Ether 11%-ot emelkedett, ezzel elérte a 220 dollárt, majd visszacsökkent 198 dollárra, míg a Ripple 20%-os növekedéssel elérte a 0,31 dollárt, azonban hamarosan visszaesett 0,269 dollárra. 

A múlt héten az Ether napi tranzakciós díja 2019 májusa óta először haladta meg a Bitcoin napi tranzakciós díját. Az Ether díjai a Tether Ethereum hálózatra történő átmozgatása miatt emelkednek. A Tethert eredetileg az Omni protokollon hozták létre, ami a Bitcoin blokkláncra épült. Jelenleg azonban a Tether több blokkláncon is fut, többek között az Ethereumon, az EOS-en, az Algorandon és a TRON-on. Mostanában a Tether tranzakciók teszik ki az összes Ethereum tranzakció 25%-át. A hálózat túlterhelése ellen és a tranzakciós díjak csökkentése érdekében az Ethereum hálózat résztvevői növelik a blokkméretet, amit a gas limit növelésével kívánnak elérni. Az új gas limit 10 millió gas blokkonként, ami azt jelenti, hogy az Ethereum hálózat másodpercenként 32 tranzakciót képes feldolgozni.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Hány tranzakciót volt képes az Ethereum hálózat kezelni másodpercenként az új 10 millió block gas limit előtt?

  1. 7
  2. 15
  3. 25

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
A svájci Arab Bank BTC és ETH kereskedelmi és letéti szolgáltatásokat kínál

Az egyik vezető közel-keleti pénzügyi intézmény, az Arab Bank svájci leányvállalata (Arab Bank Switzerland) bejelentette, hogy ezentúl kereskedelmi és letéti szolgáltatásokat is kínál két kriptovalutával, a Bitcoinnal és az Etherrel kapcsolatban. Közleményük szerint a digitális eszközök iránti nyitás a régi illetve az új fiatal ügyfelek részéről érkező egyre fokozódó igényre történő reakció. Olyan ügyfelek ők, akik diverzifikált portfóliójuk részeként digitális eszközöket is szeretnének látni. Serge Robin az Arab Bank Switzerland vezérigazgatója kijelentette: “komolyan hiszünk abban, hogy a blokklánc szét fogja zilálni azt a pénzügyi rendszert, amit ma ismerünk, és mi szeretnénk az első bankok között lenni, amelyek digitális pénzügyi eszközökkel kapcsolatos szolgáltatásokat is nyújtanak ügyfeleik részére egy biztonságos és szabályozott környezetben. A bank a Taurus nevű, blokklánccal foglalkozó tech-céggel működik együtt, ők biztosítják a biztonságos platformot a kereskedelmi és letéti szolgáltatások működtetéséhez és ők segítenek a digitális eszközök kezeléséhez szükséges folyamatok és szabályzatok fejlesztése során.

A luxemburgi Deloitte dolgozói már bitcoinban is fizethetnek az ebédjükért

A világ négy legnagyobb könyvvizsgáló cégének (“Big Four”) egyike a Deloitte, melynek luxemburgi irodájában kísérleti jelleggel bevezették annak lehetőségét, hogy a munkatársak az ebédjükért bitcoinnal is fizethessenek. Laurent Collet, a Deloitte tanácsadója kijelentette: „szerintünk jó, ha az alkalmazottaink kipróbálhatják ennek az új technológiának a működését.” Collet hozzátette, hogy ez csak egy belső teszt egyelőre, és a Deloitte még nem tervezi, hogy bitcoinban fizesse az alkalmazottait. A Deloitte ugyanakkor már évek óta vizsgálja a blokklánc technológiát. 2019. évi nemzetközi kutatásuk szerint (2019 Global Blockchain Survey ), melyben közel 1400, 100 millió dollárnál magasabb árbevételű céget irányító, vezető beosztású személyt kérdeztek meg, a válaszadók 86%-a gondolta úgy, hogy mainstream adaptáció vár erre a technológiára. 

(Érdemes megjegyezni, hogy a múlt héten írtunk arról, hogy a Big Four egy másik tagja, a PwC idén október 1-jétől már bitcoinban történő fizetéseket is el fog fogadni Luxemburgban.)

A világ negyedik legnagyobb bankja saját digitális pénzt ad ki

A piaci kapitalizációra vonatkozó adatok alapján a negyedik legnagyobb banknak számító Wells Fargo bejelentette, hogy a nemzetközi átutalások megkönnyítése érdekében 2020-ban saját digitális pénzt hoz létre. A Wells Fargo Digital Cash névre hallgató valuta a Wells Fargo első elosztott főkönyv technológián (DLT) alapuló platformján fut majd. A JPMorgan JPM Coinjához hasonlóan ez a stablecoin is az USA dollárhoz lesz kötve. Kezdetben a coint a különböző országok bankfiókjai közötti nemzetközi utalásokra fogják használni. Lisa Frazier, a Wells Fargo innovációért felelős csoportjának vezetője elmondta, hogy „amikor pénzeket küldünk a világ minden tájára, a pénznemeket át kell váltanunk és olyan harmadik feleket is igénybe kell vennünk, mint a SWIFT vagy más bankok, és ez rengeteg időt, energiát és erőfeszítést emészt fel. Az új coin gyorsabb, olcsóbb és biztosan hatékonyabb lesz, mint a SWIFT rendszer.”  

Németország blokkolni szeretné a stablecoinokat

Német döntéshozók világossá tették, hogy az ország nem fogadja el az olyan párhuzamos pénznemek megjelenését, mint például a Facebook Libra coinja, és a tervek szerint se a Librát, sem más privát stablecoinokat sem engedne működni az országban. A német pénzügyminiszter elmondása szerint az ő feladatuk a fogyasztók és az állam szuverenitásának védelme, és mivel az utóbbinak kulcseleme a saját pénz kibocsátása, ezért ezt a feladatot nem fogják átengedni magáncégeknek. Németország új blokklánc-stratégiája szerint “a szövetségi kormány mind európai, mind nemzetközi szinten azt kívánja elérni, hogy a stablecoinok ne lehessenek a hivatalos pénznemek alternatívái”, ugyanakkor a döntéshozók előrevetítik egy állami digitális valuta létrehozását. Németország ezen kívül támogatja gazdasága digitális átalakulását és meg kívánja vizsgálni a blokkláncok használatának lehetőségét a digitális identitással kapcsolatos célokra.

Az Overstock korábbi CEO-ja részvényekből származó pénzét aranyba és kriptovalutába fekteti be

Az amerikai online kereskedelmi cég, az Overstock alapítója és korábbi CEO-ja, Patrick Byrne kb. 90 millió dollárért eladta 13%-ra rúgó részesedését a cégben, hogy megvédje vagyonát egy esetleges válságtól és az államtól. Blogposztjában a következőket fogalmazta meg: „miután több tízmillió dollárt kifizetek adókra..., a maradékot olyan eszközökbe fektetem be, amelyek anticiklikus módon viselkednek a gazdasági eseményekhez képest, vagyis aranyba, ezüstbe és kétféle kriptovalutába. Az aranyat és az ezüstöt az USA-n kívül, Svájcban tartom, de két héten belül más helyeken „szórom szét” őket, amelyek még távolabb esnek az amerikai állam sötét ügyeitől, számomra viszont biztonságos helynek számítanak. A kriptovalutát ugyanott tárolom, ahol a többi kriptovalutát is tárolják: matematikai ködben, csak a memóriában létező hosszú kulcsok által védelmezve.” Byrne a kriptovaluták egyik legrégebbi támogatója. 2014-ben az ő segítségével vált az Overstock az első olyan kiskereskedelmi vállalattá, amely a Bitcoint is elfogadta fizetőeszközként. 

Edward Snowden: a könyv bevételének letiltása csak jót tesz a Bitcoinnal

2013-ban Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség korábbi munkatársa titkos információkat szivárogtatott ki, amelyek az amerikai hírszerzés által alkalmazott törvénytelen kémprogramok létezését fedték fel. Az USA emiatt kémkedéssel vádolta, és kérte kiadatását. Snowden Ecuadorba szeretett volna utazni, de amikor a gépe Moszkvában landolt, az USA érvénytelenítette az útlevelét. Miután 27 ország tagadta meg tőle a menedék lehetőségét, Oroszországban telepedett le, ahol 2020-ig maradhat. Múlt héten „Permanent Record” címmel megjelent Snowden memoár-kötete, de az USA igazságügyi minisztériuma (DoJ) pert indított Snowden ellen a könyv bevételéért. Snowden támogatói azt javasolják, hogy a könyvért mindenki Bitcoinban fizessen. A kereset benyújtása után Snowden Tweetjében így fogalmazott: „Végül is, ez jó a Bitcoinnak”.

A tőzsdék kivezetik a titkos kriptovalutákat

A titkosságot előtérbe helyező kriptovaluták, például a Monero (XLM), a Dash (DASH) és a Zcash a jogszabályoknak való megfelelés kényszere miatt egyre inkább kikerülnek a tőzsdék kínálatából. Júniusban a Pénzügyi Akció Munkacsoport (Financial Action Task Force - FATF), a pénzmosás elleni harc érdekében létrehozott kormányközi szervezet, új iránymutatást adott ki a virtuális fizetőeszközökkel foglalkozó szolgáltatók számára. Az iránymutatás értelmében a 37 tagországnak 12 hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy a hazai jogrendbe bevezessék a FATF által elfogadott szabályokat, és ennek ellenőrzése érdekében 2020 júniusában egy felülvizsgálatra kerül majd sor. A FATF szabályozása megköveteli a tőzsdéktől, hogy elkérjék a kriptotranzakciókban érintett küldő és fogadó felek nevét egyaránt. A titkosságot előtérbe helyező coinok azonban megnehezítik a tőzsdék dolgát abban, hogy megfeleljenek az iránymutatásnak, mivel ezek esetében nem tudható sem a küldő, sem a fogadó fél kiléte, de még a tranzakció összege sem. A szabályoknak való megfelelés érdekében a brit Coinbase, a koreai Okex és Upbit, valamint a japán Coincheck már el is kezdte ezeknek a kriptovalutáknak a kivezetését.

A Facebook bemutatta a Libra valutakosarának pontos összetételét

A Facebook bejelentette, hogy saját kriptopénze, a Libra mögött álló valutakosár 50%-ban amerikai dollárból fog állni. A további összetétel: euró 18%, japán jen 14%, angol font 11% és szingapúri dollár 7%. A kínai jüan, mely a világ második legnagyobb gazdaságának valutája, nem fog bekerülni a valutakosárba az amerikai-kínai kereskedelmi háború  következményeként. (Az USA azzal vádolja Kínát, hogy mesterségesen gyengíti valutáját annak érdekében, hogy a kínai exportot támogassa ezáltal.) Mint ismert, Kínában már küszöbön áll a saját nemzeti kriptopénz bevezetése is.

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Hány tranzakciót volt képes az Ethereum hálózat kezelni másodpercenként az új 10 millió block gas limit előtt?

A helyes válasz: B.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Feliratkozás

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe