Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro. 

Vrijdag 3 en donderdag 9 nov. adembenemende film: 'Manchester by the sea'.

​Script en regie: Kenneth Lonergan. Met o.a. Casey Affleck, Michelle Williams en Kyle Chandler. 

De critici tuimelden over elkaar heen met de meest lovende kreten: Ongelooflijke cinema, adembenemend, buitencategorie, meesterwerk, reusachtige acteerprestaties, raakt hoofd en hart. De prijzen bleven natuurlijk niet uit. Hoe kondig je zo’n film aan?

 

Wat is er met die man?
Soms moet je over zo’n film gewoon niet veel zeggen. Anders geef je te veel weg. In het begin overheerst vooral de vraag: wat is er met die man? Die man (Casey Affleck) heet Lee. Hij lijkt een zachtaardige maar sociaal onhandige conciërge van twee flatgebouwen in Boston.  Als hij uit gaat, kan hij echter volkomen onverwacht exploderen en iemand tegen de vlakte slaan. Je voelt: dat heeft een reden, maar je kent die reden niet. Dan krijgt Lee een telefoontje dat zijn broer er slecht aan toe is. Hij moet terug naar zijn geboorteplaats: Manchester in New England, Amerika.

Broeierige spanning
Lee’s broer overlijdt en tot Lee’s verbijstering blijkt zijn broer hem de voogdij over diens 16-jarige zoon te hebben gegeven. Als kijker heb je zo je vraagtekens of Lee daar wel de meest aangewezen persoon voor is. Lee zelf wil eigenlijk niets liever dan weg uit Manchester, de plaats die zijn grote geheim kent. Dat geeft de film een subtiele broeierige spanning. Tegen wil en dank moeten neef en oom iets met elkaar. Lee voelt zich in elk geval verantwoordelijk.

Van zelfhaat tot helende broederliefde
Via flash backs krijgen we steeds meer over het verleden van de gezinnen van Lee en zijn broer (Kyle Chandler) te weten en het geheim dat Lee verteert. De ontmoeting tussen Lee en zijn ex-vrouw (Michelle Williams) is voorlopig de meest onvergetelijke filmscene uit deze eeuw: deze ontmoeting, op straat, toont zulke intense emoties - die treffen je recht in je ziel. Als wij eenmaal weten wat zich heeft afgespeeld, wordt ook duidelijk waarom zijn broer hem de voogdij over zijn zoon heeft gegeven. Een daad van helende broederliefde in een verhaal op de grens tussen schuld en onschuld, tussen zelfhaat en zelfmedelijden.

Woorden schieten te kort
Elk verhaaltje over deze film schiet tekort. Het is echt een hele speciale film. Een film waarop ook moeilijk een etiketje te plakken is. Ja, het is een stevig drama, het is ook spannend, humoristisch, onthutsend en toch liefdevol. Een film die je diep raakt en toch loop je enigszins monter de zaal uit: Met Lee en zijn neef komt het vast wel goed. Zo goed als mogelijk. Om thuis nog regelmatig aan het verhaal terug te denken.

​We kunnen net zo goed stoppen: je moet echt komen kijken. 

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Vermeld je dan of je naar de vrijdag- of donderdagvoorstelling wilt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl