De hoogtepunten uit de rubriek Snelrecht van Mr. online - 7 mei 2020 Bekijk webversie
Al het juridische vaknieuws in één nieuwsbrief verzameld
Door Paul Boontje
Arbeidsrecht | Verplichte vakantie in coronatijd

In deze coronatijd speelt steeds vaker de vraag of werknemers kunnen worden verplicht vakantie- en verlofdagen op te nemen. Dit blijkt voor vakantiedagen een stuk lastiger te liggen dan voor verlofdagen.

Lees meer

Door Koos Boer
Belastingrecht | Box 3

De lockdown waarin box 3 zich bevindt lijkt uitzichtlozer dan ooit. Er moeten deskundigen worden ingezet om op intelligente wijze uit deze situatie te komen.

Lees meer

Door Martijn van de Hel
Mededingingsrecht | Nietig non-concurrentiebeding

Een non-concurrentiebeding in een maatschapscontract is niet altijd rechtsgeldig. Dit blijkt uit een vonnis van de voorzieningenrechter waarin is geoordeeld dat zo’n beding in strijd is met het mededingingsrecht.

Lees meer

Door Otto Volgenant
Mediarecht | ‘Boevenclub’ knijpt huurders uit

Marcan Vastgoed schrijft haar huurders aan om duidelijk te maken dat de huurpenningen tijdens de coronacrisis gewoon verschuldigd blijven. Dat schiet de huurders in het verkeerde keelgat.

Lees meer

Ingezonden Mededeling

Nieuw: volop online leren met een CPO Webinarbundel

Wilt u in de komende periode meerdere webinars volgen? Met een CPO Webinarbundel kunt u een jaar lang volop online leren en uw kennis aanscherpen. U krijgt volop essentiële updates en inzichten. Zo blijft u altijd scherp.

Lees meer

Door Patrick van der Meij
Strafrecht | Wapenwet Woekerbeleid

De voornemens in de handhaving en het bestraffen van verboden wapenbezit buitelen over elkaar heen, met als gevolg een wel heel ruim toepassingsbereik van de Wet Wapens en Munitie.

Lees meer

Door Johan den Hoed
Verbintenissenrecht | Beroep op overmacht

Vanwege Covid-19 heeft de overheid vergaande maatregelen doorgevoerd. Contractspartijen willen zich met een beroep op overmacht verweren tegen een vordering tot nakoming of tot schadevergoeding.

Lees meer

Door Bas Martens en Suzanne Hendrickx
Tuchtrecht | Identificeren in coronatijden

Een cliënt in persoon ontmoeten is in deze tijd niet vanzelfsprekend. Maar de voorschriften gelden nog steeds: een nieuwe cliënt moet worden geïdentificeerd voordat een (Wwft-)dienst kan worden verleend.

Lees meer

Door William Schonewille
Financieel recht | Basisbankrekening als grondrecht

Voor consumenten is het recht op een basisbetaalrekening wettelijk geregeld. Dat geldt niet voor bedrijven. Met als gevolg dat hun continuïteit ineens in gevaar komt als hun bank de relatie opzegt.

Lees meer

Door Kees Schillemans
Mededingingsrecht | Modernisering mededingingsregels

Hebben de maatregelen voor platforms met een poortwachtersfunctie, toegang tot data en een additionele drempel om 'killer acquisitions' te kunnen beoordelen toegevoegde waarde?

Lees meer

Door Friederike van der Jagt
Privacyrecht | Schadevergoeding bij privacyschendingen

In vier uitspraken is duidelijk gemaakt onder welke omstandigheden betrokkenen op grond van de AVG Gegevensbescherming schadevergoeding kunnen krijgen indien een bestuursorgaan de AVG schendt.

Lees meer

Door Annelies van der Ploeg
Contractenrecht | Uitleg commercieel contract

Het Valerbosch-arrest van 12 december 2019 laat zien dat bij de uitleg van een commercieel contract de taalkundige uitleg binnen de Haviltex-maatstaf spoediger tot uitgangspunt kan worden genomen.

Lees meer

Door Tom Barkhuysen en Jan Reinier van Angeren
Bestuursrecht | AVG en schadevergoeding

De bestuursrechter heeft op grond van recente jurisprudentie een belangrijke rol gekregen bij het vergoeden van schade door schending van privacyregels bij persoonsgegevensverwerking.

Lees meer

Door Camiel Hanegraaf
Ondernemingsrecht | Vernietiging borgtocht

Ontbreekt de toestemming van een echtgenoot voor het aangaan van een borgtocht, dan heeft de schuldeiser in geval van vernietiging het nakijken. De goede trouw kan de schuldeiser echter uitkomst brengen.

Lees meer

Door Ruud Brunninkhuis
Insolventierecht | Prepack, doorstart, werknemers

De Hoge Raad heeft onlangs de deur naar het gebruik van de prepack weer op een kier gezet. Dat is in deze tijden een welkome ontwikkeling.

Lees meer

Door Nathalie Amiel en Ivette Mol
Huurrecht | Corona huurrecht rechtsvergelijking

De problematiek waar huurders en verhuurders als gevolg van corona mee te kampen hebben, is in het buitenland niet anders dan in Nederland. Zijn de oplossingen in het buitenland een inspiratiebron voor ons land waar het poldermodel hoogtij viert?

Lees meer

Deel op Facebook Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Twitter Stuur door Stuur door
Mr. Online

Paul Krugerkade 45, Haarlem
Netherlands

Deze e-mail niet weer ontvangen?

Uitschrijven