Het laatste nieuws van Mr. - 29 januari 2019

LINDENBAUM/COHEN? HAVILTEXEN MAAR!

Op 31 januari vindt het symposium plaats over honderd jaar Lindenbaum/Cohen. De redactie van Mr. vroeg aan enkele civiele cassatieadvocaten: kunnen we dit beschouwen als hét belangrijkste / meest toonaangevende / richtinggevende arrest van de afgelopen eeuw? Aandacht voor Lindenbaum/Cohen is goed, maar het volgende grote jubileum moet toch echt gaan over het arrest…

Lees meer

'TUCHTRECHTER BEOORDEELT VAKTECHNISCHE KWALITEIT ADVOCATEN NIET STERK'

Op 24 januari promoveerde Rianne Herregodts, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Gemeenschappelijke normen voor vertrouwensberoepen. Daarin onderzocht zij tuchtrechtelijke uitspraken over de tuchtnormen van advocaten, accountants en artsen. Mr. sprak met haar.

Lees meer

THOMAS SANDERS OVER HET WINNEN VAN DE AB-ANNOTATIEPRIJS

Mr van de Week is Thomas Sanders (1986), advocaat bij AKD en expert op het gebied van het toezicht en handhavingsrecht. Hij won vorige week de Kluwer AB-annotatieprijs voor de mooiste annotatie van 2018, met de noten bij AB 2018/284 en 285.

Lees meer

BEGIN HET JAAR GOED, PROBEER EEN GRATIS PROEFCURSUS!

Ingezonden Mededeling
De 403-verklaring is onderdeel van het zogeheten ‘groepsregime’. Deze voorziening maakt het mogelijk dat een afhankelijke groepsmaatschappij niet een eigen jaarrekening hoeft te publiceren. In deze cursus bespreekt prof. mr. S.M. Bartman naast het theoretisch kader van de regeling, vooral de vragen die in de praktijk spelen ten aanzien de hoofdelijkheid, de terugwerkende kracht en de beëindiging van de voorziening.

Lees meer

PRESIDENT HOGE RAAD SCHRIJFT HANDBOEK VOOR DUMMIES

Wat doet de Hoge Raad eigenlijk? En wat juist niet? Veel Nederlanders zijn niet of nauwelijks op de hoogte van de werkzaamheden van de hoogste rechtsprekende instantie van het land. Daarom schreef Maarten Feteris, de president van de Hoge Raad samen met zijn (voormalig) persoonlijk medewerker Jason van Heusden het boek De kleine Hoge Raad voor Dummies. Het ligt donderdag in de winkel.

Lees meer

‘BENOEMINGSPROCES NOTARIS MOET KORTER’

Het benoemingsproces tot notaris moet korter en efficiënter, en notarissen moeten gedurende hun carrière constant worden getoetst op hun kwaliteiten. Dat stelden de nieuwe (toegevoegd) notarissen die afgelopen week welkom werden geheten door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Lees meer

FACILY LAW ZOEKT FRANCHISENEMERS

Van onze kennispartner facily LAW
Werk jij als zelfstandige? Loop jij ook tegen het feit aan dat je ondernemer wilt zijn, maar dat je alleen bent en niet binnen een team werkt? Dat je je klanten moet doorverwijzen naar een ander kantoor, bijvoorbeeld bij drukte of bij het gemis aan expertise op een specifiek gebied? Mis je teamoverleg en een professionele back-office?

Lees meer

OM WIL NIEUWE ENERGIE OP AFPAKKEN CRIMINEEL GELD

Het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdiensten willen nieuwe energie op afpakken en komt daarom met een nieuwe strategie. Bij de strategie moet vanaf het begin van een onderzoek worden gekeken wat de beste opsporingsmethode is. ‘Het is tijd voor vak-volwassenheid.’

Lees meer

AANTAL ADVOCATEN AFGELOPEN JAAR LICHT GEGROEID

Het aantal advocaten is afgelopen jaar licht gestegen. Op 1 januari 2019 stonden 17.784 advocaten op het tableau ingeschreven. Dat zijn er iets meer dan een jaar geleden (17.672), een stijging van 0,63 procent.

Lees meer

'NVVR LEGT CAO-ONDERHANDELINGEN TIJDELIJK STIL'

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid wil overwerk van rechters of werknemers van het Openbaar Ministerie niet uitbetalen of compenseren. Het voorstel van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) daarvoor is in de onderhandelingen om de nieuwe cao voor de rechterlijke macht is tafel geveegd. Daarop heeft de NVVR het overleg opgeschort in afwachting van een ledenraadpleging.

Lees meer

PIER BEERDA (VAN DEN HERIK & VERHULST ADVOCATEN) OVER GIRAFFES EN OLIFANTEN

Per 7 januari 2019 is Pier Beerda als advocaat in dienst getreden bij Van den Herik & Verhulst Advocaten in Rotterdam. Hiervoor was hij werkzaam bij NautaDutilh. Beerda is gespecialiseerd in ondernemings- en insolventierecht.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Juridisch Adviseur Rechtsbeschermingsbedrijf

Analytisch en resultaatgericht: dat is wat je moet zijn om deze adviesfunctie goed te kunnen uitoefenen. Als Juridisch adviseur Rechtsbeschermingsbedrijf speel jij een belangrijke rol in de afhandeling van bezwaarschriften. Je treedt op als secretaris van de Adviescommissie voor bezwaarschriften én als voorzitter bij bezwaarzaken die via ambtelijk horen worden afgehandeld. Het bericht Juridisch Adviseur Rechtsbeschermingsbedrijf verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Juridisch Adviseur

Je adviseert over privaatrechtelijke en bestuursrechtelijke aangelegenheden. Specifiek onderdeel van deze veelzijdige functie is het secretariaat van de onafhankelijke bezwarencommissie. Het bericht Juridisch Adviseur verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Jurist Wet Natuurbescherming

Heb je hart voor de natuur en heb je een scherp oog voor juridische mogelijkheden en valkuilen? Analyseer jij samen met vakkundige collega’s wat er nodig is om de vleermuis, gierzwaluw en huismus te beschermen? Zorg jij voor een vlotte en overtuigende oplossing van complexe vraagstukken? Werk dan mee aan een betere leefomgeving en solliciteer. Het bericht Jurist Wet Natuurbescherming verscheen eerst op Jbmatch.nl.

BLOGS

Referenda: Voor of tegen

Incasseren kun je (ver)leren

Hesjes

Frits Bakker vertrekt als voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.