El 30 i 31 de maig les arts vives es despleguen a Salt, Lloret i Celrà
La programació del cap de setmana central del festival tindrà lloc els dies 30 i 31 de maig als municipis de Salt, Lloret de Mar i Celrà.
- Divendres 30 de maig el festival començarà amb una jornada dedicada a les pràctiques artístiques contextuals a El Canal de Salt, dinamitzada per Ariadna Rodríguez i Iñaki Alvarez (nyamnyam). En acabar hi haurà un dinar i un cafè amb L'Inevitable, el festival d'arts comunitari de Salt. A la tarda, la programació es traslladarà al Teatre de Lloret de Mar amb α, una peça col·lectiva i comunitària creada amb joves de Lloret de Mar, guiats per l’artista xilè Omar Morán i la companyia catalana Monte Isla; la peça acabarà amb un berenar per a compartir l’experiència. Tot seguit, es podrà veure Danses Romàntiques de Montdedudor, un ritual escènic immersiu que qüestiona els ideals romàntics del ballet clàssic des d’una mirada crítica i feminista. La jornada es tancarà amb una sessió de postfunció per compartir impressions i genear diàleg amb el públic.
Dissabte 31 de maig arrenca amb l’assaig obert de Cridaran les pedres, d’URATI Laboratori, una proposta que investiga formes performatives del poder a través del cos i l’espai escènic. La peça forma part d’un procés de creació més ampli impulsat per una companyia resident a la Nau Ivanow, que ja ha compartit diferents formalitzacions del treball en espais com La Brossa. En el marc del festival, el projecte ha viscut noves etapes d’experimentació i diàleg amb diversos contextos. Actualment es troba en residència a La Jonquera, on les creadores treballen amb les alumnes de 1r de Batxillerat de l’INS La Jonquera en tres jornades compartides i una obertura final. Aquesta fase pedagògica i col·laborativa culmina a Celrà, amb una nova residència a l’Animal a l’esquena que obre una altra fase de recerca escènica.
També s’inclou dins la programació AQUI! la proposta de la companyia Llum de Fideu, una peça que explora la memòria i la fugacitat del temps a través del llenguatge del cinema i les arts vives. La companyia, amb residència estable a la Nau Ivanow i al Canal de Salt, ha estat seleccionada en la convocatòria 2025 del programa Suport a la Creació de Fira Tàrrega. La seva estada a Celrà a finals de maig, serà la darrera fase del procés creatiu abans de la presentació al festival. Llum de Fideu ha desenvolupat part del projecte anteriorment a Mieres, Banyoles i Porqueres.
Al Parc Cors, B.A.R.R.A. de Jordà Ferré (Antigua i Barbuda) ens convida a participar d’una instal·lació interactiva on una màquina feta amb materials reciclats recull històries, emocions i experiències del públic, en una experiència sensorial i col·lectiva. La jornada continua amb Vestigios de un enredo de Laboratorio de Pensamiento Lúdico (Antonio R. Montesinos i Susana Rodilla), a la plaça de l’Església, una proposta que investiga les relacions més-que-humanes amb el sòl i la terra a partir del joc i la imaginació especulativa. Per tancar la jornada, la programació nocturna aposta per tres propostes de creació contemporània: la segona part de la peça AQUI! de Llum de fideu; Rave to Lament de Katerina Andreou, una peça física i impulsiva inspirada en l’escena rave d’Atenes als anys noranta; i Los Sara Fontan, que presenten el seu primer LP Queda pendiente, un viatge sonor entre el violí clàssic i la bateria polirítmica amb l’energia inconfusible del directe.
|