UUTISKIRJE - ELOKUU 2018

Syystuuli aktivoi museon tapahtumakalenterin

  • Kesän tapahtumat lämmittävät mieltä vielä syksylläkin. 
  • Kulttuurisuunnistuksessa yhdessä oloa, liikkumista ja knoppitietoa su 2.9.
  • Henkilöstöuutisia museosta
  • Pajoja lapsille syksyllä kerran kuussa
  • Kaipaako kaveriporukkasi tekemistä?
  • Alkusyksyn tapahtumia museossa
  • Blogissa kurkitaan museotyöhön
  • Näyttelyt nyt ja syyskuussa
0

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

Kesä päättyy, mutta lämmin mieli jää

Takana on poikkeuksellisen lämmin kesä, mikä houkutteli ihmisiä paitsi ulkoilmaan, myös museoon viilentelemään. 

Kesän aikana museon näyttelyt herättivät ihastusta ja kummastusta, mm. Kenneth Rasmussenin massiivineulosteos on herätellyt keskustelua muovin määrästä nyky-yhteiskunnassa. Pehmeetä touhua -näyttelyn revittelevän otteen on kerrottu sopivan hyvin kesään ja teosten taiteellista lennokkuutta on arvostettu kovasti. 

Syksyn tullessa päättyy myös Ikkunagallerian kesänäyttely. Mainoa POP UP -myyntinäyttely on avoinna nyt viimeistä viikkoa, ennen kuin tuotteet palaavat takaisin pohjoiseen Suomeen. 

0

Kulttuurisuunnistus ja pehmennetty patsas

Syksy lähtee vauhdikkaasti käyntiin Kulttuurisuunnistuksen merkeissä sunnuntaina 2.9. klo 12-16

Suomen käsityön museo on mukana yhtenä suunnistuksen rastina ja museoon pääsee luonnollisesti ilmaiseksi tutustumaan näyttelyihin. Paikalla on myös museon vapaaehtoisia eli Museokumppaneita juttelemassa näyttelyistä ja opastamassa suunnistajia. 

Kaikki kulttuurisuunnistuksen rastit löydät Kulttuurisuunnistuksen verkkosivuilta ja Facebook-tapahtumasta

Kulttuurisuunnistuksen aikaan paljastetaan myös Museokumppanien pukema patsas Lutakon Satamassa. Käy kurkkaamassa, miten patsas haluttiin nostaa paremmin esiin syksyn ajaksi. Onnistuiko se sinusta?

Lue lisää patsaan pukemisesta tiedotteesta

0

Uusia kasvoja museon henkilökunnassa syyskuun alussa

Museon pitkäaikainen museomestari Juhani Hagman siirtyy 1.9. viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Kiitos näistä työvuosista Juhanille! 

Uusi museomestarimme, konservaattori (AMK), Janne Syrjänen, astuu saappaisiin 3.9. Janne on aiemmin työskennellyt mm. rakennuskonservaattorina ja museomestarin sijaisena Keski-Suomen museossa. 

Museonjohtaja Simo Kotilainen siirtyy 3.9. alkaen suunnittelijaksi valmistelemaan Jyväskylän kaupungin museopalveluiden tulevaa kokoelmanhallintajärjestelmän vaihtoa. Suomen käsityön museon museonjohtajan tehtäviä hoitaa 3.9. alkaen  määräaikaisesti museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen

0

Lasten lystin pajat

Lasten puuhapajoissa työskennellään ihan pehmeellä meiningillä. Ensin inspiroidutaan näyttelyistä ja sen jälkeen alkaa oma työskentely. 

Jokaisessa pajassa on oma teema ja niissä käsitellään kovia, pehmeitä, taipuisia ja uppiniskaisia materiaaleja ja niistä taiotaan eri tekniikoin kovia pehmoja, puujalkatyyppejä sekä häiriötekijöitä.

La 15.9. Kovat pehmot
La 27.10. Puujalkatyypit
La 24.11. Häiriötekijät

Ohjaajana taideohjaaja Hannele Torniainen.

Pajoja suositellaan 6-10-vuotiaille lapsille. Ei ennakkoilmoittautumista.
Pajoissa materiaalimaksu 5 euroa. 

Kuva: Hanne Manelius

0

Tekemistä pikkuporukalle pajassa

Kaipaako kaveriporukkasi jotain yhteistä tekemistä? Vai haluatteko luoda yhteisiä muistoja käsityön merkeissä?

Kerää porukkasi kasaan, valitse pajalle teema ja varaa paja nettilomakkeen kautta. Jokaisessa pajassa tutustutaan myös museon näyttelyihin. 

IHAN ite -pajoissa on kolme erilaista teemaa:
Musta puoleni - omakuva
Uusi nahkani - pienesine nahkasta
Voimakirjani - kirja minusta. 

Kysy myös räätälöityjä pajoja! Lisätietoja saat vaikka museon infosta craftmuseum.info@jkl.fi
Pajahinta 30€/hlö sisältää näyttely- ja pajasisältöjen lisäksi myös kahvitarjoilun. 

0

Oletko jo tutustunut museon blogiin?

Museon blogissa pääsee kurkistamaan museotyön arkeen ja nostoihin museon kokoelmista. Pari kertaa kuukaudessa ilmestyvissä kirjoituksissa kerrotaan museon palveluista, kurkitaan kunkin työntekijän tittelin taakse ja nautitaan museon kokoelmien helmistä. 

Oletko jo tutustunut esimerkiksi korpilahtelaisen majuri Pistolekorsin kaksikolkkahatun konservointiin?

Kurkkaa blogiin: www3.jkl.fi/blogit/craft/

0

TULEVAT TAPAHTUMAT

Seuraa museon Facebook-sivuja tai Instagramia, niin pysyt parhaiten perillä tapahtumista. Ethän unohda myöskään museon tapahtumakalenteria.  

Ystävälle voi vinkata myös museon uutiskirjeestä. Senhän voi tilata nappia painamalla vaikka täältä

0

Syksyn tapahtumakalenteri pyörähtää käyntiin

Museon syksy lähtee rivakasti käyntiin heti syyskuussa, kun heti Kulttuurisuunnistuksen jälkeen tilaa annetaan luennoille, Valon kaupungille ja kansallispuvun juhlalle. 

Käsityötä vai taidetta?

Keskiviikkona 12.9. klo 17.00–18.30 TaT Minna Haveri avaa luennollaan Pehmeä taide ja käsityö kuvataideilmaisussa käsityön paikkaa kuvataiteen kentällä.

Kuvataiteessa langalla voi “veistää” tai “maalata” perinteisiä käsityötekniikoita käyttäen. Käsityö voi olla itseilmaisun keino ja sillä voi jopa ottaa kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Pehmeetä touhua -näyttelyn kuraattori, taiteen tutkija (TaT) Minna Haverin luennolla pohditaan käsityön paikkaa kuvataiteen kentällä ja esitellään teoskuvin lankatekniikoita käyttäviä taiteilijoita ja heidän tuotantoaan.

Maksuton tapahtuma, ei ennakkoilmoittautumista.

Valon kaupunki ulottuu myös museoon

Viikonloppuna 27.-29.9. Jyväskylän valtaa Valon kaupunki, mikä näkyy myös museossa. Perjantaina 28.9. museo on avoinna klo 22 saakka ja ohjelmassa on mm. lyhtytyöpaja ja sokkosuunnistusta. Museoon on vapaa pääsy koko päivän. Lyhtytyöpajaan ei ole ennakkoilmoittautumista ja pajassa on materiaalimaksu 5 euroa. 

Kansallispuvun juhlapäivässä uuden puvun julkistus

Lokakuu käynnistyy juhlien, kun lauantaina 6.10. vietetään kansallispuvun juhlapäivää klo 11-17

Perinteisellä myyntitorilla klo 11-17 mukana Suomen Perinnetekstiilit Oy, Brage, Soja Murto, Raita Ry sekä värjäri Mari Lonka.

Klo 12 Saarijärven naisen tarkistetun kansallispuvun julkistamistilaisuus

Klo 15 Musiikkiesitys, jonka jälkeen nuori kansallispukuharrastaja Jaakko Rikalainen kertoo harrastuksestaan ja vastaa yleisön kysymyksiin.

Museoon vapaa pääsy koko päivän.
Tapahtuman ohjelma täydentyy lähempänä ajankohtaa, kannattaa seurata vaikka tapahtumaa Facebookissa

Museon tapahtumakalenteri
0

PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyt ovat aina avoinna museon pohjakerroksessa. Komeasti juhlaan ja Käsityössä elämän tuntu kertoo tarinaa suomalaisesta käsityöstä ja pukeutumisesta. 

Samalla pääsylipulla pääset perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Alle 18-vuotiaat lapset vierailevat aina maksutta, samoin avustajat. 

Kaikki irti museovierailuista äänioppaiden avulla

Perusnäyttelyihin voi tutustua myös äänioppaiden avulla. Valitse itseäsi kiinnostavin reitti ja lainaa ääniopas museon infosta - ihan maksutta!

 

Päänäyttely: Pehmeetä touhua – Nordic Outsider Craft 28.4.–2.12.2018

Suomen käsityön museon luovuuden ääriä haastava outsider-käsityötaiteen näyttely julistaa käsityötekniikoiden ilmaisuvoimaa, uskallusta ja yksilön itseilmaisua. Pehmeetä touhua -näyttely rikkoo käsityötradition rajoja ja yllättää katsojansa tuomalla esiin käsityöperustaista taidetta perinteisen taidekentän ulkopuolelta ympäri Pohjoismaita.

Pehmeää touhua puolustaa pehmeitä arvoja taiteessa. Outsider-taide viittaa taiteen marginaaleihin, kuten ITE-taiteilijoihin ja erityistä tukea tarvitseviin taiteilijoihin. Näyttely julistaa, että taide kuuluu kaikille, eikä ole vain yhtä oikeaa tapaa tehdä teoksia. Jokaiselle kuuluu yhdenvertainen oikeus ilmaista itseään kuvataiteen ja luovan taidekäsityön avulla.

Näyttelyn liittyy filmejä, jotka kertovat taiteesta tekijöiden omalla äänellä.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Ikkunagalleria: mainoa POP UP 2.9. saakka

Mainoa CRAFT & DESIGN on Rovaniemellä jo 10 vuotta toiminut käsityö- ja muotoilumyymälä. Suomen käsityön museo kutsui mainoa CRAFT &DESIGNin pitkäiaikaisia kumppaneita ryhmänäyttelyyn Ikkunagalleriaan kesäksi. Ryhmään kuuluvat tekstiilimuotoilija Tuija Heikkinen, kuvataiteen opettaja TaM Elisa Ahonen, keraamikko Silja Mustaparta, muotoilija ja kultaseppä Piia Södergård sekä muotoilija, TaM Irma Annanpalo-Tuisku, joka on myös Rovaniemellä toimivan mainoa CRAFT & DESIGN -kivijalkaliikkeen yrittäjä.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuvassa Elisa Ahosen akvarelli.

Kuja: Tukkilaisromantiikkaa ja minimittaa 10.11. saakka

Käsityön museon yhteydessä toimivan Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmiin lahjoitetuista puvuista koostuva näyttely kertoo omaa tarinaansa kansallispukujen muutoksista menneinä vuosina.

Helmojen pituudet ja runsaudet, materiaalit ja mittasuhteet ovat vaihdelleet niin käyttäjien kuin vuosikymmentenkin välillä. Kukin puku on oman aikakautensa tuote, jossa näkyy tekijän oma kädenjälki.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat

Näytönpaikka: Untie - Pukuja kravateista 29.9. saakka

Kierrätysmateriaalit ovat olleet lähellä vaatetusompelija Jonna Heikkisen sydäntä aina. Käytetyistä solmioista valmistetut puvut muodostavat Heikkisen tähän asti kunnianhimoisimman sarjan.

Tampereen Ylioppilasteatterin Kielipiteitä-näytelmän pukusuunnitteluun Heikkinen sai vapaat kädet, ja lopulta pukuja solmioista valmistui esitykseen seitsemän kappaletta hattuineen.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Näytönpaikan näyttelyitä voi ihailla Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa ympäri vuorokauden. 

Kuva: S. M. Khalid Imran

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0

TULOSSA NÄYTTELYIHIN

Second Chance 5.9.–9.11. Ikkunagallerissa

Syksyn myyntinäyttelyksi Ikkunagalleriaan avautuu Second Chance, joka tuottaa 100% kotimaisia, ajattoman moderneja vaatemallistoja naisille ja lapsille. 

Kymmenen vuotta sitten kaksi kaverusta haaveili vanhoista vuosikymmenistä, matkustelun tuomista seikkailuista ja vuodenaikojen vaihtumisesta. Kaipuusta syntyi vuonna 2008 Second Chance -tuotemerkki, jonka lähtökohtana olivat eettiset, ekologiset ja pehmeät arvot. Nykyään merkkiä luotsaa toinen perustajista, Maija Nuppula.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Kuvat: Anna Wallendahr ja  Mikko Joona.

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO |
SUOMEN KANSALLISPUKUKESKUS |
KONSERVOINTIKESKUS

Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Museon info p.  (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi

SHARE TWEET FORWARD