November nyhetsbrev från Drömmarnas Hus

.

November 2017

Medskapande på höstlovet

Bästa Biennalen – ”Levande Ting” på Rosengårds Centrum

Under höstlovet, den 31/10 till den 2/11 så flyttar Drömmarnas hus konstnär Jafer Taoun in i en tom butikslokal på Rosengårds Centrum med den interaktiva konstutställningen ”Levande Ting”. Årets tema för Bästa Biennalen är KAOS och inspirerat av detta kommer Drömmarnas hus konstnär Jafer Taoun, skapa verket. Installationens fysiska plats blir alltså en tom butikslokal på Rosengårds Centrum, där ett antal workshops bjuder in till medskapande och interaktion med verket.

Arrangemanget ingår också som en del av projektet Stick ut!/ Kreativa platser.

Utställningens öppettider är: 31/10 - 1/11 kl. 10-17 samt den 2/11 kl.10-13.
Workshoptider är: tisdag 31/10 och onsdag 1/11 kl. 10-11.30 och 13-14.30.

Rosengårds Centrum, Wachtmeisters väg 5. Buss 5, 33 och 35 går dit.

Vi är stolta och glada att Teater Theatron kommer till Drömmarnas hus och spelar sin föreställning ”Ge mig en ledtråd- en kabaré om hjältar och mod!” Läs mer här om föreställningen och Teater Theatron.

Boka in Lördagen den 18 november redan nu!                           Stick ut!

Prova på tryck och gör dina egna magiska konstverk!

Drömmarnas Hus erbjuder tillsammans med Garaget en öppen workshop, där vi testar grafiska tryck i olika former.

Workshopen är gratis och barn i alla åldrar är välkomna att prova!

O.B.S
Garaget inte på Drömmarnas hus.

RESPEKT

Skapande skolaprojekt med Rosengårdskolan.

Nu står vi i startgroparna för att starta upp det spännande arbetet med Rosengårdsskolan, något som vi valt att kalla RESPEKT. Detta då det utgår från ett värdegrundsarbete där vi via Skapande skola, tar ett större, gemensamt grepp i dessa viktiga frågor. Först ut var våra läraruppstarter där Drömmarnas hus nu mött alla skolans pedagoger samt övrig personal, för såväl workshops som dialog kring det vi gemensamt skall göra. Det blev härliga möten med engagerade pedagoger och många bra diskussioner! De första klasserna möter vi i mitten av november. Nu kör vi!

Fasadkonst

STICK UT! – Fasadkonst på Ramels väg! Ansökan till Boverket inskickad

Inom ramen för projektet Stick ut! så har vi anlitat konstnären Erik Vestman för att tillsammans med barn boende på området Herrgården ta fram idéer för hur ett nytt spännande konstverk skulle kunna se ut. Platsen för verket kommer att bli en fasad på Ramels väg 115 och närmare bestämt en kortsida på ett 8-våningshus som kan siktas ända från inre ringvägen. I samband med denna medskapande idéprocess så har vår projektpartner inom Stick ut!, Victoria Park nu skickat in en ansökan till Boverket för att detta verk skall få möjlighet att förverkligas fullt ut. Tanken är också att den konstnärliga gestaltningen skall inkorporeras i såväl förnyelse av lekplats som ny utebelysning. Massor av spännande och mycket kreativa idéer har skapats av de barn Erik har mött så nu håller vi tummarna för ett positivt beslut och längtar efter att få se det färdiga resultatet!

Jag Är - Vi Är

Skapande skola med Kirsebergsskolan

Nu börjar vi närma oss halvtidspaus i vårt finfina samarbete med Kirsebergsskolan inom ramen för Skapande skola.

Ett fantastiskt konstverk börjar nu växa fram och ta form även om vi bara kommit halvvägs. Vi från Drömmarnas hus är imponerade över det vi hittills sett och är övertygande om att slutresultatet kommer att bli storslaget.

Mina Sidor

Tärningen är kastad... men vilken sida av mig kommer upp?

Vi tog chansen att erbjuda skolor i Skåne en workshop kring skolans värdegrund, hur viktigt det är att vi förstår och visar våra olika sidor. Ska vi utvecklas tillsammans och förstå hur historien har format de individer som samsas i ett klassrum, är värdegrunden avgörande. Tillsammans med två skådespelare, får eleverna i årskurs 4-6 lekfullt gestalta och kasta värdegrundstärningen.

Även ni lärare tog chansen! De 13 tillfällen vi kunde erbjuda fram till årsskiftet, gick åt som varm choklad under en höstpromenad. Förhoppningsvis så kommer vi kunna erbjuda fler tillfällen under 2018.

Första steget mot InnoCarnival Skåne 2018 är nu avklarat för deltagarna i 2030 Staden. Hur vill elever i årskurs 6-7 att framtidens stad ska vara att leva i, vilka innovationer behöver vi för t.ex en jämställdare framtid? Eleverna har tagit på sig detektivglasögonen för att upptäcka problem som behöver innovationer och lösningar. Arbetet går nu vidare i klassrummen. I januari kommer vi få tjuvkika på

elevernas prototyper här på Drömmarnas Hus. Vid denna andra träff, får eleverna vägledning och experters granskande blickar inför färdigställandet av innovationerna.


Örtofta har nu återgått till det normala och vi vill tacka alla tillmötesgående boende för att ni varit stor hjälp kring skapandet av den fiktiva framtidsstaden "2030 Staden".

Några citat från lärarnas utvärdering:

* Bra planerat,  mycket  duktiga pedagoger, bra upplägg. Uppskattat av elever.

* Väl förberett och bra övningar för att sätta igång elevernas tankar.

* Inlevelserikt och inspirerande

* Det var fantastisk upplevelse! Vi har fått så många idéer att fundera över, eleverna var så engagerande och även efter Örtofta fortsätte vi att prata om den här lärprocessen! Mycket bra jobbat!

* Bra upplägg, mycket inspirerande för eleverna. De fick verkligen en "kick-off".

Sandra Straumits från Pedagogisk Inspiration skrev en fin artikel om arbetet i Örtofta.

Avslutning Rosengårdsfritids cirkusgrupper

En lite läskig avslutning i hallowenanda visades på scenen i Rosengårdsskolan för föräldrar och kompisar. Med hjälp av cirkuskonster och teater berättades historier om modiga kaniner och andra läskigheter!

Den äldre cirkusgruppen tränar för fullt, inspirerade av boken om ”Fru Skräck”. Den äldre teatergruppen har premiär den 1 dec kl 18.00 på STUDIO vid Malmö Högskola. M I S S A  I N T E !

Stick ut! ...insamling pågår

Under höstlovet är Hillevi, Liza och Sara igång med ännu ett nytt sätt att skapa delaktighet. Denna gång jobbar de med sagoworkshopar, dels med små barn, men även med pensionärer från Seniorrum. 
Sagoworkshoparna är ett kreativt, lustfyllt och spännande sätt att samla in mer material/situationer från boende i området till den kommande föreställningen. Vi vill väcka lusten till drömmar, till att våga följa sin dröm och vad man behöver för hjälp för att lyckas. Vem hjälper dig att nå din dröm?
Syftet är också att de som deltar får en fantastisk fin kulturupplevelse och så klart vill ha mer och skapa själva.

Arrangemanget är en del av projektet Stick ut!/ Kreativa platser.

Teaterkurs i klassrummet

Slutet gott allting gott, en läskig clown och en farlig skattjakt avslutade vår termin med teater på Kommunikationsskolan i Rosengård och det gjorde vi med bravur!

Eleverna gick från ide till föreställning, två uppspel med improvisationer och stolta elever.

Vi tackar för denna tid och hoppas att vi ser skådisarna igen till nästa terminsstart!

Månadens besök

1: Besök från Götet

Under månaden har vi haft studiebesök från Göteborg Stad, 18 personer med allt ifrån enhetschefer till Bild- och formpedagoger besökte oss.

Vi inspirerade dem och berättade om vår verksamhet med fokus på våra konstprojekt. Som avslutning tog vi med gruppen till vår lokal på Rosengårds centrum där vi under höstlovet erbjuder öppna workshops med våra konstnärer inom ramen för Bästa Biennalen.
En kommentar från en våra gäster "ett mycket intressant och inspirerande besök".

2: DI besökte oss igen

Stockholms Dramatiska Högskola var på studiebesök i Malmö och Köpenhamn under några dagar i oktober 2017.

De hade valt att besöka Drömmarnas hus och det var fyra dramaturgstudenter och fyra producentstudenter från STDH som går en kurs i repertoarläggning som kom. Dom ville veta och höra hur vi tänker kring repertoar på Drömmarnas hus. Vår konstnärliga ledare, Liza Fry och vår verksamhetsledare Lotta Lundgren hade ett stimulerande och givande samtal och så här skrev ett par av studenterna om besöket:

– Fantastiskt inspirerande att höra om ert arbete med att skapa mötesplatser och att konsten får vara det som sammanför oss alla!
Gustav Åvik

– Otroligt inspirerande att höra om ert arbete. Jag var själv med i liknande projekt när jag var tonåring och det var en välbehövlig fristad i vardagen.
Ivar Waldemansson

– Kom trött, lämnar pigg! Så inspirerande att ta del av ert fina arbete. Kultur när den är som bäst!
Fanny Ramel

– Roligt och viktigt, så inspirerande med teater som äntligen når ut till människor på riktigt. Ni är ascoola!

Vi önskar studenterna all lycka till och hoppas på återseende i framtiden!

3: Unga barn i gammalt hus

Marie –Louise Nilsson, lärare på Örtagårdsskolan kom med klass 2 A och fick en rundvandring och höra historien om Rosengårds Herrgård med Kathy Hansen Palm som guide.

- Vi jobbar med eleverna under temat "Förr i tiden" och det är fantastiskt att vi har så nära till denna gamla herrgård med barnen. Många av barnen har kanske varit i Drömmarnas hus eller sett den gamla Herrgården utifrån, men att få en rundvandring och se de gamla fotografierna, kakelugnarna, målningar och höra om vilka som levde här, är så spännande och intressant för eleverna. Vi har mycket att prata om sedan. Vi fotograferar och så skriver eleverna om besöket.

Kommande vernissage

Många fina möten, samtal och inte minst kreativt skapande har detta projekt hittills genererat. Varje onsdag har Drömmarnas hus konstnär Jafer Taoun och Stadsmissionens dito, Oscar Mörnerud öppnat upp den nyetablerade ateljén i Stadsmissionens hjärta, Café David. Här har caféets besökare bjudits in till att skapa konst och resultatet är häpnadsväckande. Vernissagedatum är satt till lördagen den 9 december så kryssa det datumet i almanackan redan nu, för det vill du inte missa! Vi återkommer med närmare och mer detaljerad information i nästa nyhetsbrev.

Kommande julmarknad

FC Rosengård, Yalla Trappan och Drömmarnas hus delar samma gård. I år slår vi tre oss samman för första gången och gör en "annorlunda" julmarknad. Detta vill du inte missa!

Söndagen den 10 december kl 11-15

Boka dagen och varmt välkomna till trolleri, byte/köp av fotbollsutrustning, uppträdande av barn för barn, receptutbyte, försäljning av Yalla Trappans godsaker, konst och mycket mer!!!

Facebook Twitter Youtube Instagram
Tidigare nyhetsbrev

Du får detta nyhetsblad för att du själv anmält intresse. Det kan även vara så att du varit i kontakt med Drömmarnas hus, eller så tycker vi, eller någon annan, helt enkelt att du borde ha det.
Vill du inte ha det, så avslutas prenumerationen med länken längst ner till höger.

Drömmarnas Hus

info@drommarnashus.se       www.drommarnashus.se

+ 46 (0)40 31 15 80

LIKE TWEET