Nieuwsbrief De Boortoren // nummer 24

Nieuwsbrief van Bert van Dijk, energiejournalist bij Het Financieele Dagblad. Tips, commentaar of vragen?

 
Vogen op Twitter kan natuurlijk ook via  @reportfromnl
Linkedin Twitter

// Kerstboodschap

Een korte Boortoren dit keer. Volgende week een beschouwing over het afgelopen jaar, misschien een vooruitblik naar 2017 en zeker wat statistieken en ervaringen van deze in het afgelopen jaar gestarte nieuwsbrief.

Bedankt voor jullie interesse in dit initiatief, jullie inbreng, tips en opmerkingen. Ze zijn zeer welkom. Keep them coming.

Ik wens jullie allemaal hele goede kerstdagen!

In deze 24e editie van De Boortoren aandacht voor Lagerwey, Delta en een 'duur' windpark voor de kust van België.

Mocht je deze nieuwsbrief doorgestuurd krijgen en wil je je abonneren of ken je mensen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn, stuur hem dan gerust door of laat het me weten via dijk@fd.nl dan zorg ik dat je aan de verzendlijst wordt toegevoegd.

Veel leesplezier. Commentaar tips of een vraag? Of heb je anekdotes vanuit de sector of oliehandel die het huidige sentiment in de markt illustreren en wil je die delen? Laat het me weten!

Bert

// In het FD

// Meer in het FD

Windpark Zeebrugge twee keer zo duur als Borssele

Het Norther offshore windpark dat 23 kilometer uit de kust van het Belgische Zeebrugge zal verrijzen, wordt ruim twee keer zo duur als het windpark bij Borssele. De kostprijs voor 'Zeebrugge' is € 124 per megawattuur. Enkele kilometers verderop wordt het tweede deel van het windpark bij Borssele aangelegd tegen een kostprijs van € 54,50 per megawattuur.

Waar de onthulling van Borssele maandag redelijk spectaculair was - minister Kamp van Economische Zaken onthulde de winnaar in een 90 meter hoge toren in de haven van Schiedam - is Zeebrugge haast het tegenovergetelde. Geen officiële bekendmaking, geen feestelijkheden, niet eens een notificatie.

(door collega Carel Grol)

Nieuwe financieel directeur verkocht Shells zonneceldivisie

Jessica Uhl werkt sinds 2004 bij Shell. Ze begon in Amsterdam als financieel directeur van de zonnecelactiviteiten. Later werd ze directeur van Shells hernieuwbare energiedivisie. In die functie leidde ze rond 2006 de verkoop van Shells zonnecelactiviteiten.

Uhl, die getrouwd is en drie kinderen heeft, groeide op in Californië. Ze studeerde af in politieke economie aan de Universiteit van Californië en behaalde een MBA-diploma aan het Franse Insead.

Ze werkte als financieel analist bij Citibank in San Francisco en vanaf 1996 bij energiebedrijf Enron in Houston en Panama. Ze sloot zich aan bij het team dat verantwoordelijkheid droeg voor het Caraïbische gebied. Daar werkte ze aan de ontwikkeling en de overname van energie-infrastructuurprojecten, waaronder gaspijpleidingen, LNG-fabrieken en energiecentrales. Ze leidde de overname van een energiecentrale in Panama. Later werkte ze in het fusie- en overnameteam van Enron in Houston.

Lagerwey start crowdfunding nieuwe productiehal

Windturbinefabrikant Lagerwey is een crowdfundactie gestart voor de bouw van een nieuwe productiefaciliteit in Barneveld. Het bedrijf hoopt met de actie minimaal €1 mln en maximaal €2,45 mln op te halen. Het bedrijf heeft voor crowdfunding via duurzaaminvesteren.nl gekozen om 'de maximale flexibiliteit te behouden om haar (traditionele) financieringskanalen in te zetten om werkkapitaal (salarissen, materialen, etc.) te financieren', schrijft het bedrijf in het bijbehorende informatiememorandum.

In oktober is Lagerwey al gestart met de bouw van de nieuwe productiehal, die in maart 2017 gereed moet zijn. Het bedrijf gaat in de fabriek de nieuwste Lagerwey windturbine fabriceren. De nieuwe productiefaciliteit biedt de ruimte om turbines van in totaal tweehonderd ton te maken en verdubbelt de productie naar vijftig windturbines per jaar. Mocht de groei deze aantallen overtreffen dan is er ruimte om de faciliteit uit te breiden, aldus het bedrijf.

Subtieler Follow This wil nog steeds koers Shell veranderen

Follow This wil dat Shell zich gaat richten op duurzame energie. Bij laatste aandeelhoudersvergadering in mei, kreeg de activistische belegger 3% van de aandeelhouders achter zich. Dinsdagavond werd de nieuwe resolutie gelanceerd. 'Hij is wat subtieler.'

In de kern verandert er niets, zegt Mark van Baal, oprichter en het gezicht van Follow This. Het streven: Shell moet zijn winsten gaan herinvesteren in hernieuwbare energie. In mei werd de resolutie - het veelbesproken agendapunt 19 - van Follow This tijdens de aandeelhoudersvergadering, nog overweldigend weggestemd. 'We zijn nu wat minder radicaal', zegt Van Baal. 'Maar de boodschap is hetzelfde.'

(door collega Carel Grol)

Delta-netwerkdochter Enduris definitief in de verkoop

Het Zeeuwse netwerkbedrijf Enduris, onderdeel van energiebedrijf Delta, wordt verkocht. Het Zeeuwse energiebedrijf moet, vanwege de verplichting daartoe in de Wet onafhankelijk netbeheer, Enduris afsplitsen vóór 1 juli 2017. Ook heeft het bedrijf geld nodig om de verlieslijdende onderdelen van het bedrijf (kern- en gascentrale) in de lucht te kunnen houden. Alternatieve financieringsscenario's om het netwerkbedrijf van Delta af te splitsen en over te laten nemen door Zeeuwse gemeenten en provincie, zijn niet haalbaar gebleken. Dat blijkt uit een brief van minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft tijdens een bestuurlijk overleg op 25 november samen met de aandeelhouders van Delta drie alternatieve financieringsscenario’s voor het bedrijf geformuleerd. De scenario's waren gericht op behoud van werkgelegenheid in Zeeland en het creëren van een solide financiële basis voor de kerncentrale in Borssele, die voor 70% in handen is van Delta. Alle drie scenario's blijken uiteindelijk echter niet mogelijk, onder meer vanwege staatssteunregelgeving en de risicoafweging van de aandeelhouders van Delta.

// Infographic van de week: Big Oil

// Niet te missen

Lukoil changes Arkhangelsk diamonds for cash

The Arkhangelsk diamonds have been the subject to conflict between Arkhangelskgeoldobycha and foreign investors since 1993 when the company established the “Amazny Bereg”, a joint venter with Canadian-registered Archangel Diamond Corporation (ADC) on a 60-40 percent deal. However, the Russian company never handed over the license to the new company as agreed upon, resulting in a court suit from the Canadian side. In 2002, Lukoil bought 100 percent of the Arkhangelskgeoldobycha. Not long after, diamond giant De Beers bougth the Archangel Diamond Corporation, taking the corporate conflict to a higher level.

Skou wants Maersk to become like FedEx

“Our aim is to become a global integrator of container logistics,” Skou said, explaining he wanted to link up and integrate various strands of Maersk businesses to be more like UPS and FedEx with better cross selling of services to customers.

Skou also said the consolidation seen in the liner sector would benefit Maersk going forward.

By 2018 the top five carriers will have about two thirds of the global market, Skou observed, adding: “We believe more is likely to come on the consolidation front in the coming years.”

Looking further ahead, the Maersk boss said: “The industry does not need any new ships.”

BP Gains Abu Dhabi Oil Field Stake for $2.2 Billion in Stock

Abu Dhabi’s 2 percent stake will make it one of BP’s biggest shareholders. Kuwait, which along with the United Arab Emirates is a member of the Organization of Petroleum Exporting Countries, owns 1.7 percent. The British company said the new shares will be priced at 447 pence a share.

BP has been present in Abu Dhabi since 1939 and held a 9.5 percent stake in the company that operates the onshore fields since the 1970s, according to the statement. The concession expired in 2014 and Abu Dhabi started negotiating partnerships again in the following year. BP also has stakes in offshore fields and a gas liquefaction company.

// Tweet van de week

Schrijf je hier in voor De Boortoren

(c) Het Financieele Dagblad / Bert van Dijk

Prins Bernhardplein 173

1097 BL Amsterdam

020 5928837

www.fd.nl