Az Európai Központi Bank bejelentette az EUROchain elosztott főkönyv létrehozását. Nézd meg a böngészőben

Bitcoin: Egy svájci bankszámla a zsebedben!” - Barack Obama, az USA 44. elnöke

A piac alakulása

Reméljük, nagyon jól telt a Karácsonyotok és csodálatos Új Évet kívánunk! 🍻 🎆🍸 🎉🍷 🎊

A kriptopiac ismét elérte a 200 milliárd dollár feletti értéket. Múlt héten meglehetősen volatilis volt a piac mozgása. Múlt pénteken a Bitcoin 6900 dollárra esett vissza, majd a hétvégén újra feléledt, jelenleg 8300 dollár körül kereskednek vele. Január 3-án a Bitcoin 11. születésnapját ünnepelte. A Bank of America Securities tanulmánya szerint amennyiben az évtized kezdetén 1 dollárt fektettél Bitcoinba, az mára több, mint 166.200 dollárt ér. Az Ether árfolyama folyamatosan emelkedett a múlt héten. Nemrég került sor az ún. Muir Glacier hard forkra, amelynek keretében az átlagos blokkidő az Ethereum blokkláncon 17,16 másodpercről 12,96 másodpercre csökkent. A gyorsabb Ether blokkoknak köszönhetően nő a naponta kibányászható Ether blokkok száma, így az Ether-bányászok többet kereshetnek. Múlt héthez képest az Ether ára 130 dollárról 142 dollárra kúszott fel.

A központi bankok világszerte kísérleteznek saját kriptopénz kifejlesztésével. A jogalkotók lázasan próbálják megérteni a kriptopénzek világát és kialakítani azon módszereket, amelyek segítségével ellenőrzést nyerhetnek a decentralizált kriptopénzek fölött. Az iráni elnök azt javasolja, hogy a muszlim országok hozzanak létre egy kriptopénzt az amerikai szankciók kikerülése céljára. Közben Kína és az Európai Unió is aktívan dolgozik saját központi banki digitális valutájuk létrehozásán. Egyre több szervezet kutatja, hogy hogyan tudná a maga hasznára fordítani a kriptopénzek és a blokklánc technológia előnyeit. Már az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára is úgy vélekedik, hogy a blokklánc technológiában rejlő lehetőségek megragadása szükségszerű a digitális korszakban.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi az Ether legkisebb egysége?

  1. Satoshi 
  2. Ada
  3. Wei

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Az Európai Központi Bank bejelentette az EUROchain elosztott főkönyv létrehozását

December 17-én az Európai Központi Bank megjelentette „Az anonimitás vizsgálata a központi bankok digitális valutái vonatkozásában” című hivatalos kutatási anyagát (“Exploring anonymity in central bank digital currencies”). A dokumentumból kiderül, hogy az EKB oktatási és kutatási célokra létrehozta az ún. EUROchaint, egy magán blokklánc platformot, 18 európai ország részvételével (Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxembourg, Hollandia, Portugália, Szlovénia, Spanyolország és Svédország). Az EUROchain kutatási hálózat az első olyan hálózat, amelyben több ország központi bankjai állnak össze annak érdekében, hogy az elosztott főkönyvi technológiában rejlő lehetőségekkel kísérletezzenek. A hálózat az Accenture technológiai tanácsadó és szolgáltató vállalattal, valamint a nyílt forráskódú Corda platformra blokklánc szoftvereket fejlesztő R3 blokklánc vállalattal történt együttműködésben készült el. A hálózat áll egyrészt egy pénzügyi és IT szakemberekből álló csapatból, akik az Európai Központi Bank kutatóintézetében dolgoznak (ECB Innovation Lab), valamint az egyes résztvevő országok központi banki szakértőiből, akik a helyi hálózatokért felelősek. A dokumentum tárgyalja az EUROchain hálózat előnyeit, melynek fókuszában a gyors és hatékony kiskereskedelmi fizetések rendszerének kialakítása áll az euróövezetben. Az EKB számára fontos, hogy az EUROchain egyszerre lehetővé tegye két különböző elvárás teljesítését, vagyis, hogy egyrészt az alacsony értékű tranzakcióikat a felhasználók az adataik bizonyos szintű megőrzése mellett bonyolíthassák le, másrészt a magas értékű tranzakciókra kötelező pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni szabályok vonatkozzanak. Szemben a Facebook Librájával, az EUROchain igazolni kívánt koncepciójában (proof of concept) a valuta nem olyan stablecoin, amely közvetlenül a felhasználókat célozza. Ez a rendszer az elosztott főkönyvi technológia bankok közötti használatának integrációjára szolgál, valamint vállalati blokklánc célokra, ami azt jelenti, hogy arra fejlesztik, hogy segítse a nemzetközi elszámolást a központi bankok és a kereskedelmi bankok között. Az EUROchain koncepciójának fizetési rendszere kétszintű, melyben a valuta kibocsátását (és forgalomból kivonását) kizárólag a központi bank végzi, a terjesztését pedig a közvetítő szereplők. A közvetítő szereplők hozzáférhetnek a központi bank elosztott főkönyvéhez, és a központi bankban lévő tartalékegyenlegekhez, lehetővé téve az EKB digitális valutájának a felhasználók közötti használatát. A közvetítő szereplők azon intézményi ügyfeleik számára végezhetnek tranzakciókat, akik részére a központi bank letéti szolgáltatásokat nyújt. Az EKB által kibocsátani kívánt valuta olyan központosított valuta lesz, mint a Facebook Librája és már most számos kritika éri amiatt, hogy teljes mértékben hiányzik belőle a decentralizált valuták eszméje.

Az ENSZ főtitkára szerint a szervezetnek meg kell ragadnia a blokkláncban rejlő lehetőségeket

António Guterres, az ENSZ főtitkára a Forbesnak küldött nyilatkozatában kijelentette, hogy álláspontja szerint a blokkláncnak illetve az elosztott főkönyvi technológiának azon új technológiai megoldások körébe kell tartoznia, amelyeket az ENSZ is használ. A főtitkár nyilatkozata a Forbes megjegyzése szerint arra utal, hogy a kriptopénzeket és az azok alapjául szolgáló blokklánc technológiát komolyan vizsgálják a világ legnagyobb szervezeteiben a legmagasabb szinteken. Nem ez volt az első alkalom, amikor a Guterres a blokklánc technológiát méltatta: 2018 júliusában jelentette be, hogy magasszintű panelt hoznak létre a digitális együttműködés témakörében (“High-Level Panel on Digital Cooperation”), melynek egyik fő témája a blokklánc technológia. Miközben például Kínát a blokklánc elsősorban azért érdekli, hogy megelőzze a pénzmosást és jobban nyomonkövethesse az állampolgárok tranzakcióit, addig az ENSZ számára a blokklánc előnye elsősorban abban áll, hogy a segítségével hatékonyabban és biztonságosabban történjen az adományok nemzetközi szétosztása, valamint az adományozók meggyőződhessenek arról, hogy adományaik a célzott helyre kerülnek. 2019 októberében Guterres benyújtotta az illetékes bizottságnak az ENSZ költségvetési tervezetét (erre egyébként 45 év után most először került sor) és e tervezetben 3,3 millió dollár áll rendelkezésre a Fenntartható Fejlődési Célokra, vagyis 10%-kal több, mint az előző évben. Első alkalommal 2015-ben határozták meg ezt a 17 célt, amely között szerepel például a mélyszegénység felszámolása vagy a termékek felelős termelése és fogyasztása, és e célok elérését az ENSZ a 2030-as évekre tűzte ki. Az ENSZ kialakulóban lévő technológiákkal kapcsolatos stratégiai dokumentuma (Emerging Technologies whitepaper) szerint a blokklánc hozzájárul e fenntartható fejlődési célok megvalósulásához például azáltal, hogy lehetővé teszi a hatékonyabb azonosítást. Az a fajta személyi azonosítás ugyanis, mely a blokkláncon történik, nehezen hamisítható, és számtalan jogot és lehetőséget teremt több, mint 1 milliárd olyan ember számára, akik nem tudják magukat hivatalosan azonosítani.

Irán elnöke egy muszlim kriptopénz létrehozását javasolja a gazdasági szankciók kivédésére

A muszlim országok vezetőinek Malajziában tartott találkozóján, a Kuala Lumpur Summiton Irán elnöke, Hassan Rouhani azt javasolta, hogy a muszlim országok hozzanak létre egy kriptovalutát a nemzetközi kereskedelmet uraló amerikai gazdasági dominancia elleni harc és a dollár gyengítése érdekében. Iránra az Egyesült Államok súlyos gazdasági szankciókat vetett ki, amely recessziót eredményezett az ország gazdasága számára. Heves tüntetések törtek ki Iránban az benzin árának a szankciók következtében történő növekedése miatt. Az iráni kormány keresi azokat a megoldásokat, amelyek segítségével kikerülhetőek az amerikai szankciók és ennek keretében megvizsgálta a kriptopénzek alkalmazásának lehetőségét is. Rouhani szerint „az USA arra használja a gazdasági szankciókat, hogy a saját hegemóniáját biztosítsa és más országokat zaklasson.” Rouhani a muszlim országok számára egy különleges banki és pénzügyi rendszer létrehozását javasolja, amelyben a helyi valutákat használják, illetve létrehoznak egy közös muszlim kriptovalutát, továbbá egymásnak kereskedelmi engedményeket adnak a kapcsolatuk szorosabbra fűzése érdekében.

Venezuelában a Burger King már kriptopénzes fizetést is elfogad

A venezuelai Burger King éttermekben a vendégek már Bitcoinnal, Etherrel, Litecoinnal, Binance Coinnal, Dash-sel és Tetherrel is fizethetnek. Az étteremlánc a panamai székhelyű Cryptobuyer nevű kriptopénz fizetéseket feldolgozó (payment gateway) startuppal és Bitcoin ATM operátorral együttműködésben indította el az új fizetési lehetőséget országszerte. A Cryptobuyer POS (Point of Sale) rendszere már elindult a Centrco Sambil Caracasban is, ami Dél-Amerika hatodik legnagyobb bevásárlóközpontja, és még az idén további 40 Burger Kingben kerül majd bevezetésre Venezuelában. Jorge Farias, a Cryptobuyer vezérigazgatója elmondta: „Venezuela is egy nagyon jó példa arra, hogy ez a régió mennyire élen jár a kriptopénzek valódi fizetési megoldásként történő elfogadásában. A hiperinfláció, a készpénzhiány, a banki és kommunikációs szolgáltatások romlása együttesen olyan környezetet teremt, amely ideális terep a valódi kriptopénzes megoldások bevetésére. Ezek a tényezők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a legújabb technológiák elterjedjenek, és mi nagyon büszkék vagyunk rá, hogy e folyamat élére állhatunk.”

Egyre többen sürgetik a kriptopénzek átfogó szabályozását az USÁ-ban

December 17-én Paul Gosar képviselő benyújtott a Képviselőháznak egy új, a kriptopénzek szabályozását célzó törvényjavaslatot ““Cryptocurrency Act 2020” néven. Ezt megelőzően 2019 szeptemberében Warren Davidson képviselő is benyújtott egy e témakörbe tartozó törvényjavaslatot Token Taxonomy Act of 2019 néven, októberben pedig a Határidős Árutőzsdei Kereskedést Felügyelő Bizottság (Commodity Futures Trading Commission, CFTC), az Értékpapír- és Tőzsdebizott­ság (Securities and Exchange Commission, SEC), valamint a Pénzügyi Bűncselekmények Hatósági Hálózata (Financial Crimes Enforcement Network, FinCEN) nevű hatóságok adtak ki közös nyilatkozatot arról, hogy a kriptopénzzel foglalkozó vállalkozásoknak meg kell felelniük az amerikai banki és pénzügyi szolgáltatásokról szóló jogszabályoknak. Mindhárom kezdeményezés célja az, hogy jogbiztonságot teremtsenek az amerikai kriptopiac számára. A “Cryptocurrency Act 2020” című törvényjavaslat három kategóriába sorolja a digitális tokeneket: kripto árucikkek, kripto értékpapírok és kriptovaluták. E digitálistoken-osztályokba történő besorolás határozná meg, hogy az adott token szabályozásáért és a szabályozás végrehajtásáért melyik kormányzati ügynökség (hatóság) felelős. A törvényjavaslatban említett kormányzati ügynökségek a CFTC, a SEC és a FinCEN. A SEC lesz felelős a kripto kötvények, a CFTC a kripto árucikkek és a FinCEN a kriptovaluták hatósági felügyeletéért. A javaslat értelmében e hatóságok fognak részletes útmutatást közzétenni az engedélyezési és a tanusítási követelményekről, valamint azon regisztrációs szabályokról amelyek betartása kötelező mindazok számára, akik az amerikai kriptopiacon tevékenykedni kívánnak. Amennyiben ez a törvényjavaslat elfogadásra kerül, az a teljes kriptopiacot átalakíthatja az Egyesült Államokban.

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mi az Ether legkisebb egysége?

A helyes válasz: C.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

website facebook twitter instagram
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Leiratkozás