Sällsynta bubblor...

En trogen följeslagare vid brasan när mörkret faller. Även hösten har sina stunder, kura skymning....

Vackert slott, favoriter & sällsynta bubblor...

Théoule-sur-Mer 5 november 2021

Bästa vinvän,

Varmt välkommen till årets i särklass sista, längsta och spännande nyhetsbrev från oss i södra Frankrike och till vår skattkammare av franska viner. Vintern väntar runt hörnet vare sig vi vill eller inte och det är dags blicka framåt mot december-leveransen.

Tänd några ljus, in med en älg i ugnen, njut en god Champagne medan den gottar till sig, korka upp en härlig Bandol, Gigondas eller Châteauneuf och njut till maten. Även hösten har sina stunder...

Lagom till den långa ledigheten har vi det oförställda nöjet (och äran) att få introducera ”Rare Champagne”, ett hantverk i världsklass. Rare Champagne görs i en liten upplaga och bara de bästa åren av den bäste, Rare helt enkelt. Unika droppar som borde vara mer kända...att få möjligheten att introducera detta exceptionella vin i just den legendariska årgången 2008 är ganska trevligt....Läs mer nedan.

Så är äntligen Beaucastel, det "vackra slottet" med de vackra vinerna, tillbaka med nya och några äldre årgångar. Det har varit tomt i butiken ett tag men nu finns de magnifika vinerna åter att njuta. Vår tilldelning är begränsad som vanligt så...men ett tag till ska det nog räcka hoppas vi. Läs mer längre ner.

Alain Jeanniard känner vi sedan länge och många av oss har njutit av hans utsökta viner. Han gör många cuvéer, som sig bör i Bourgogne, så vi bad honom att plocka ut två favoriter just nu, inte de dyraste 1er Cru, det hade varit för enkelt utan två viner han tycker är riktigt välgjorda och goda representanter för hans skapande, filosofi och ambition. Läs mer längre ner.

Kura skymning eller vad dricker vi vid brasan?

De stundande helgerna och ledigheten andas frid, skönt häng med nära och kära och ett tillfälle att koppla av och njuta lite extra. Perfekt för att plocka fram lite äldre årgångar till brasan så som Gaussen 2006, Villa Minna 2006, Beaucastel 2007 och Vieux Télégraphe 2014, mogna guldkorn i den franska vinskatten.

Till kaffet hittar du Vieux Marc de Châteauneuf du Pape från Vieux Télégraphe. Södra Frankrikes version av konjak, destillerat på gårdens druvskal efter vinifieringen.

Övriga nyheter, bland annat ett mycket välgjort ”instegsvin” från Michelas St-Jemms i norra Rhône och ett läckert rosa bubbel från Carpe Diem hittar du i butiken. En hel del nya årgångar har kommit, vilka ser du i prislistan.

Blandlådorna får sällskap av lite nykomlingar, bland annat ”Tour de Champagne ”, ”Noir au Nord” samt "Bubbellådan".

Njut, plocka ihop din egna lilla vinbukett, ta hjälp av oss, välj bland färdiga vinlådor eller låt dig bli överraskad med vinlådan Surprise-moi, Tout est possible!

Varmt välkommen till oss och nya vinupplevelser!

FÖR LEVERANSEN I DECEMBER

BEHÖVER VI DIN BESTÄLLNING SENAST

SÖNDAG 14 NOVEMBER.

Välkommen in i butiken !

PS Nästa leverans blir sedan i februari så tänk på att fylla upp för den sköna ledigheten, middagarna och stunderna då ett glas riktigt bra vin förgyller vinterkvällen.

Rare....ovanlig eller sällsynt på franska, ett ovanligt bra namn på ett sällsynt fint vin i världsklass som inte gör onödigt mycket väsen av sig....

LITE NYHETER.

Château de Beaucastel - Vackert slott.

En något fri översättning....Äntligen kan vi erbjuda nya årgångar från Château de Beaucastel. Vingården som tillsammans med Bonneau och Rayas bildar elitserien i Châteauneuf du Pape. Det har varit tomt i ladorna alldeles för länge men det blir så när det är många som ska dela på en inte alltför stor produktion. Vi är glada och stolta att få möjligheten att kunna erbjuda dessa mytomspunna droppar i högsta divisionen.

Familjen Perrin driver traditionen på Château de Beaucastel vidare, generation efter generation.

Château de Beaucastel - ny årgång

Château de Beaucastel är äntligen tillbaka i ny årgång, 2019. Ett någorlunda välkänt vin där samtliga tillåtna 13 druvorna för ett Châteauneuf-du-Pape vin används inklusive små mängder av de gröna druvorna. Ett vin som karakteriseras av sin tidlösa elegans och sensationella lagringsbarhet (20-30 år). Fantastisk frisk syra, mineralitet och förbryllande lång smak. Läs mer om vinet och årgången här.

Château de Beaucastel - äldre årgångar

Nära samarbete och tålamod lönar sig. Vi kan nu efter många år erbjuda vällagrad Châteauneuf-du-Pape, direkt från vingårdens djupa källarvalv från 2007 och 2011.

2007 är en mycket fin årgång från Beaucastel som präglades av en mycket varm vår och sommar med kalla nätter. Vinerna blev väl balanserade med mycket tanniner och en årgång att lagra i många år. Prova en flaska nu och lufta ordenligt men låt nästa flaska vila 4-5 år till för att öppna upp sig helt. Läs mer om vinet och årgången här.

Coudoulet de Beaucastel - ny årgång

Coudoulet de Beaucastel är äntligen tillbaka i ny årgång. I hård konkurrens med Charvin och några till är detta kanske det bästa Côtes du Rhône man hittar, topp-5 utan tvekan! All kunskap från bröderna Perrin stoppas ner i denna flaska, det borgar för en upplevelse utöver det vanliga. Odlingarna ligger precis utanför appellations-gränsen till Châteauneuf-du-Pape och har i princip samma förutsättningar och jordmån (med de karakteristiska rullstenarna) som druvorna som används till det mer kända vinet från Château de Beaucastel. Läs mer här.

Hommage à Jacques Perrin

Bröderna Jean-Pierre och François Perrins hyllning till sin pappa Jacques som lämnade över stafettpinnen 1978, ett vin som tillsammans med Henri Bonneau och möjligen Rayas bildar adeln i Châteauneuf-du-Pape. Ingen allvarligt menad bucket list på "viner man måste provat" lämnar detta utanför. En ren och skär uppvisning i elegans, finess, koncentration, längd och komplexitet som inte lämnar någon oberörd...läs mer om vinet här.

Rare Champagne - sällsynta bubblor....

Rare Champagne, utsedd till "världen bästa Champagne" (Best Wine of the World Competition 2021) är skapad av Monsieur Régis Camus, vinmakare och "Chef de Cave" på Piper-Heidsieck och Rare Champagne, som numera står på egna ben. Monsieur Camus är en av Champagnes i särklass mest respekterade, skickliga och prisade vinmakare. Han har 8 gånger fått utmärkelsen "bästa Chef de Cave Champagne" av juryn i l'International Wine Challenge. Så man får utgå från att han har någorlunda koll på vad han sysslar med...

Vinet har vunnit lite priser och utmärkelser:

  • Best Wine of the World Competition 2021: "Världens bästa Champagne" 
  • International Wine Challlenge 2020: Guldmedalj och Classic blend vintage Champagne Trophy
  • Champagne & Sparling Wine World Championship 2020: Guldmedalj
  • Bettane & Dessauve guide 2021: 19,5/20

Den här extraordinära Champagnen är Monsieur Camus projekt där han utan hänsyn till något annat än sin ambition, passion och strävan efter att uppnå högsta möjliga kvalitet, skapar denna Champagne lite i det tysta.

Han skapar vinet endast de år när druvmaterialet håller den extremt höga nivå han kräver och han gör inte många flaskor de åren, kraven är så hårda att det inte blir så mycket druvor kvar helt enkelt. Han övervakar varje fält noga och komponerar vinet noggrant utifrån varje fälts terroir, kvalitet och egenskaper det året. Druvorna hämtas från Grand Cru och Premier Cru runt Montagne de Reims.

Sedan 1976 har han släppt 11 årgångar...

Hans vision är att hans viner ska uttrycka "ändlös livlighet, varaktig mineralitet, spektakulär äkthet och subtila kontraster i en elegant stil" (fritt översatt). 

2008 är millenniets hittills största årgång och redan legendarisk och att kunna erbjuda detta exceptionella vin i just denna årgång är vi extremt glada för! Monsieur Camus håller hårt i den lilla produktionen...

Alain Jeanniard - Bourgognes gömda skatt.

Vissa besök hos en vinmakare minns man knappt, vissa glömmer man aldrig och några sätter ett oförglömligt intryck, varav besöket hos Alain Jeanniard är ett. Vi kommer aldrig att glömma Alains generösa mottagande med glimten i ögat, hans passion och nyfikenhet på vinframställning och livet samt givetvis de goda vinerna.

Alain med sin dotter Clémence, 2 generationer vinmakare sida vid sida.

Alain är en nyfiken och mycket passionerad vinmakare i den lilla byn Morey-St-Denis, som länge levde i skuggan av den mer kända byn Gevrey. Släkthistorien går långt tillbaka, redan 1755 ägde Alains släkt vinfält i området och odlade druvor. Alain hade under en period en karriär utanför vinets område, men under 90-talet gav han efter för sin passion och utbildade sig i oenologi.

Några år senare fick han möjlighet att ta över den lilla familje-egendomen, som då endast innefattade 0,5 hektar. Under några år fick han det stora förtroendet och äran att ansvara för Grand Cru fälten Charmes-Chambertin och Clos de la Roche åt Les Hospices de Beaune! Succesivt har Alain utökat verksamheten med köp av prestige-fyllda odlingslotter och arrende till att idag omfatta ca 7 hektar.

För lite sedan bad vi Alain att plocka ut två av hans favoriter just nu, inte de dyraste 1er Cru, det hade varit för enkelt utan två viner han tycker är riktigt välgjorda och goda representanter för hans skapande, filosofi och ambition. Han valde lite förvånande ett vin med appellationen ”Bourgogne”, ”Bourgogne Quintessence Pinot Noir 2019” men smakar man vinet förstår man. Till det valde han ett utsökt vin från Nuits-Saint-Georges, "Les Athées" 2017. Smakar man vinet förstår man...

Carpe Diem - Rosa bubblor från Provence.

“Cueille le jour présent sans te soucier du lendemain” - Horace 

Som vanligt har Albèric lagt ned all sin passion i hantverket när han skapat sitt bubbel i rosa skrud. Brut Nature är ett elegant, friskt smakrikt och bubblande gourmand-vin som är tillverkat enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska.

Om Carpe Diem

Den lilla vingården Château Carpe Diem hittar man strax utanför den bedårande vackra byn Cotignac i hjärtat av Provence Verte (det gröna Provence). Familjen Philipon, Albèric och Marie-Caroline, driver den välskötta vingården med tillhörande odlingar på ca 14 hektar. Ekologiskt, småskaligt hantverk och ljuvliga viner, precis som vi vill ha det.

Vill du träffa Albèric är det bara att åka till marknaden i Cotignac på tisdagar där man varje vecka hittar honom i skuggan under platanerna.

Michelas St Jemms - historisk vinmark.

Nu släpper vi ett av Michelas St Jemms instegsvin, en underbar, seriös och kompromisslös introduktion till  resten av vingårdens viner, till Syrah och till Crozes-Hermitage i norra Rhône.

Vinet är skapat för att drickas ungt, utan att tumma på kvalitet eller druvans egenskaper, bara i en annan stil som inte behöver lagras för att öppna upp sig. Ett seriöst, välgjort Syrah-vin i "lättsam" stil av en kräsen vinmakare...

Missa inte deras övriga viner, Andrew Jefford (Decanter) har utsett vingården till en av de bästa producenterna av Cornas!

Om Michelas St Jemms

I det natursköna området längs floden Rhône med sina branta sluttningar längs den vindlande floden hittar vi den lilla vingården Michelas St Jemms i den lilla byn Mercurol. Det här är historisk vinmark och munken Saint James planterade vinrankor här för ganska länge sedan..

Vingården grundades 1961 av Robert och Yvette Michelas och är nu en av de äldsta i området. Idag drivs gården av de fyra barnen, Sylvie, Florence, Corine och Sebastian som skapar viner med samma passion och energi som tidigare generation.

Champagne...

Vi har hållit fast vid några få vinmakare genom åren. De gör viner i olika stilar som kommer från lite olika delar av området:

Maison Penet - knastertorrt

Champagner i toppklass med fokus på terroir. Vingårdens champagner har fått en rad utmärkelser och priser. Alexandre är bland annat uppmärksammad i BKWines bok om Champagne. Hans vision är att skapa elegant och distinkt champagne som extremt tydligt återspeglar terroir. Han tillämpar "zero dosage" eller "low dosage" för att framhäva den naturliga frukten och smakerna från druvorna. 

Som en av få gör Alexandre Penet Champagne från en och samma odlingslott, "single parcel champagne". Vanligast är annars i Champagne att man blandar druvor från en mängd olika växtplatser, "the ultimate terroir experience" som Alexandre själv säger!

Champagne Le Brun-Servenay - 3 stjärnor & Presidentmiddag

Le Brun-Servenay ligger i den lilla byn Avize, mitt i det berömda området “Côte des Blancs”. Vingården har varit i familjens ägor sedan 5 generationer och drivs idag av Gauthier Le Brun. Grand Cru odlingarna ligger runt byarna Avize, Oger och Cramant. 

Vinerna är uppmärksammade i Frankrike och deras Chardonnay Vieilles Vignes har fått en rad utmärkelser, bland annat “Coup de Coeur" och 3 stjärnor av 3 möjliga i i Guide Hachette och “Médaille d´Argent Chardonnay du Monde”. Cuvéen "Exhilirante" har fått äran att serveras på en presidentmiddag! 

Champagne Thierry Perrion - Pinot Noir i världsklass

Thierry Perrion driver den lilla vingården med sin svenska fru Jessica i den Grand Cru klassade byn Verzenay. Här odlas enligt många de finaste och “svartaste” Pinot Noir i hela Champagne. Deras standard-Champagne, Extra Brut Tradition, är gjord på 100% Grand Cru druvor, vilket är mycket ovanligt. Tillsammans med en charmerande Sec (halvtorr) hittar vi ibland även en årgångs-Champagne. 

" [..] Här finns massor av värme och själ." - Livets Goda 

Pupitres, en träställning med vinklade hål, där flaskorna förvaras vid processen remuage. Flaskorna vrids och gradvis vänds upp och ned för att få ned jästfällningen i flaskhalsen och bilda en jästpropp. Detta görs traditionellt manuellt, men innebär mycket arbete och numera finns alternativ som är mer automatiserade. Här i källaren hos Maison Penet.

Kort om Champagne

Min gud, jag dricker stjärnor” lär munken Dom Pérignon utropat när han enligt myten första gången drack sin ofrivilligt framställda champagne. Vinet som han hällt på flaska under vintern, i tron att det var färdigjäst, började jäsa igen när värmen återvände och voilà...Munken spenderade en stor del av sitt liv på klostret Hautvillers med att hitta metoder för att bli av med bubblorna i sin iver att ta fram ett vitt stilla vin baserat på blå druvor. Vi är glada för att han inte lyckades....

Klart är att det har odlats vin i Champagne ända sedan romartiden, men uppsvinget kom ca 1690 när munken presenterade sitt första bubblande vin. Framställning av champagne med en andra jäsning på flaska tillskrivs ofta den ihärdiga munken, men det finns en metod som benämns "méthode ancestrale" (ungefär förfädernas metod), som sägs vara den äldsta metoden för att framställa mousserande vin. Även här var det munkar, benediktiner-munkar vid klostret St-Hilaire i Limoux i Languedoc, som anses ha utvecklat denna metod redan på 1530-talet. Metoden används i Limoux och Gaillac än idag.

I Champagne finns drygt 15.000 vinodlare (ca 5.000 heltidsodlare) varav ungefär 2.000 är recoltant-manipulant dvs de äger sin mark, buteljerar och säljer sin egen Champagne gjord på egna druvor. Odlarna är små eller medelstora och drivs ofta inom familjen, generation efter generation. Det finns ett 40-tal kooperativ och ca 340 större Champagnehus. Den årliga produktionen är ca 320 miljoner flaskor, där Champagnehusen står för ungefär 219 miljoner flaskor. Trots att Champagnehusen dominerar volymmässigt är det odlarna som äger huvuddelen av vinmarken.

Champagne är en av de viktigaste jordbruksregionerna i Frankrike, där vinodling och champagne-tillverkning givetvis spelar en stor roll. Det är Frankrikes nordligaste vindistrikt och omfattar ca 33.500 hektar fördelat på 320 byar i departementen Marne (som är det största), Aube (i söder) och Aisne (väster och norr om Reims). Champagne fick sin appellation AOC Champagne, med tillägg Grand Cru eller Premier Cru redan år 1927. Lite oväntat görs det även ett stilla vin (rött och vitt) med appellationen Coteaux Champenois och ett rosé med appellationen Rosé des Riceys i Champagne.

Namnet Champagne kommer från latinets campagnia som betyder slätt. Trots att vinodlingarna ofta ligger på sluttningar, så är det inga större höjder. I Champagne är det krita som de flesta åsyftar när man talar om jordarter, men det finns så många fler såsom kalksten, lera (kimmeridge-lera), sand och märgel. 

Det är endast vin från distriktet Champagne i norra Frankrike som har rätt att benämnas Champagne, då det är en skyddad ursprungsbeteckning. Champagne framställs med Champagnemetoden, "méthode champenoise" och metoden får endast användas som beteckning för viner från Champagne. För mousserande viner i andra distrikt får man nöja sig med ”méthode traditionelle”...

Vid framställning av Champagne används tre druvsorter, två blå och en grön; Chardonnay, Pinot Noir samt Pinot Meunier och vanligast är en blandning av druvorna. Några andra druvsorter är tillåtna, Arbane Blanc, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris, men de är mycket ovanliga (0,3 % av arealen).

Champagne kan variera från att vara helt söta viner till helt torra. Graden av söthet avgörs av den sockermängd som tillsätts i den färdiga champagnen, dosage. 

Nästa gång det kommer ett nyhetsbrev är det vinter och kanske blir det mer vinterklädda viner då, vem vet? Bara den som prenumerar på detta lilla nyhetsbrev. Du anmäler dig HÄR om du inte redan får detta alster i din brevlåda.

Det var allt för den här gången.

Njut goda viner i nuet och glöm inte att tipsa vänner och bekanta om oss. Berätta var ni köpt det där goda vinet, dela våra inlägg på Facebook och instagram och vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till vänner, nära och kära.

Bästa Hälsningar, 

Kristina & Peter

 

TILL BUTIKEN
TILL HEMSIDAN
PRISLISTAN

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren.

För snart 10 år sedan blev längtan efter Frankrike för stor och vi sadlade om mitt i livet, slog ner bopålarna i södra Frankrike och startade vår lilla vinhandel. Härifrån har vi en unik möjlighet att botanisera i den franska vinskatten och leta upp de där små pärlorna som annars inte gör mycket väsen av sig.

Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrinvingar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången. För mycket alkohol är skadligt för hälsan. Drick måttligt men bättre, välkommen till en bättre butik...

All rights reserved © Franska Vinkompaniet 2021

Facebook Instagram Email

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel: +33 (0)7 82 72 50 88

+46 (0)730 38 69 67

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com