Bekijk deze nieuwsbrief in de browser
Nieuwsbrief juli 2019

Beste ,

Hierbij ontvang je de nieuwsbrief van juli 2019. In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde:

1. Vereenvoudigingen btw-regels per 1 januari 2020 bij goederenleveringen binnen de EU

2. Ga als commissaris of toezichthouder na of je handelt als btw-ondernemer

3. Maak bezwaar tegen btw op medische pedicure diensten

4. Aandachtspunten voor de btw-administratie

5. Belangrijke termijnen en data!

Heb je het idee dat iemand binnen je netwerk ook behoefte heeft aan een maandelijkse update over btw? Stuur deze nieuwsbrief gerust door en laat hem of haar zich aanmelden voor de nieuwsbrief via mijn website. Alvast hartelijk bedankt!

Vanaf morgen is het bij ons thuis vakantie! Tijd om er op uit te gaan, te genieten van mijn gezin en op te laden voor de tweede helft van 2019. Ondanks de vakantie ontvang je in augustus gewoon mijn nieuwsbrief met recente ontwikkelingen op btw-gebied. Dus genoeg leesvoer tijdens de vakantieperiode.

Tot slot wens ik je alvast een hele fijne zomervakantie toe. Geniet ervan!


Vriendelijke groet,

mr. Marion Gerritsen
Gerritsen BTW Advies

Vereenvoudiging btw-regels per 1 januari 2020 voor goederenleveringen binnen de EU
Per 1 januari 2020 worden een aantal btw-regels voor goederenleveringen binnen de EU geharmoniseerd en vereenvoudigd. Dit zijn de korte termijnoplossingen, de zogenoemde quick fixes, die vooruitlopend op een ingrijpende hervorming van het Europese btw-stelsel worden ingevoerd. Voor zover op dit moment bekend, zal het nieuwe Europese btw-stelsel worden ingevoerd per 1 januari 2022. In dit nieuwsitem komen de quick fixes aan de orde.

1. Voorraad op afroep in een ander EU-land

Het aanhouden van een voorraad in een ander EU-land leidt op dit moment tot een btw-registratie in het andere EU-land, tenzij een goedkeuring van toepassing is in het andere EU-land. Sommige EU-landen hebben bijvoorbeeld een goedkeuring voor consignatie-zendingen en/of call-of-voorraden. 

Per 1 januari 2020 worden de btw-regels voor een voorraad op afroep geharmoniseerd. Dit houdt in dat de btw-regels voor de voorraad op afroep vanaf 2020 in alle EU-landen gelijk zijn. Als je voldoet aan de voorwaarden, kan btw-registratie in het andere EU-land vanaf 2020 mogelijk achterwege blijven.

2. Abc-leveringen binnen de EU

Bij een abc-levering verkoopt partij a de goederen aan partij b. Partij b verkoopt deze vervolgens weer aan partij c. De goederen worden vervolgens rechtstreeks vervoerd van partij a naar partij c. Voor de btw is dan sprake van twee leveringen: één in schakel a-b en één in schakel b-c. Worden de goederen in verband met de abc-levering vervoerd vanuit het ene EU-land naar het andere EU-land? Dan moet worden beoordeeld in welke schakel het btw-nultarief van toepassing is. Wordt in de andere schakel ook het btw-nultarief toegepast? Dan bestaat een groot risico op veelal hoge naheffingsaanslagen en boetes. Brengt jouw leverancier ten onrechte het lokale btw-tarief in rekening? Dan bestaat het risico dat de Belastingdienst je geen teruggaaf verleent van de ten onrechte in rekening gebrachte btw.

Per 1 januari 2020 wordt een vereenvoudigde regeling ingevoerd, waardoor het eenvoudiger wordt om vast te stellen in welke schakel van de abc-levering het btw-nultarief van toepassing is.

Soms kan het btw-nultarief in beide schakels worden toegepast door de zogenoemde vereenvoudigde abc-regeling. Hiervoor gelden strikte voorwaarden. In het vakinhoudelijke artikel “Vereenvoudigde abc-regeling” lees je welke voorwaarden dit zijn.

3. Btw-nultarief bij intracommunautaire leveringen

Bij leveringen van goederen naar andere EU-landen pas je het btw-nultarief toe. Ben je op de hoogte van de voorwaarden die van toepassing zijn om geen btw te berekenen? Je moet het btw-nultarief voor intracommunautaire leveringen (ICL) namelijk met documenten onderbouwen. Deze documenten bewaar je in jouw administratie. Heb je geen of te weinig documenten in je administratie om het btw-nultarief aan te tonen? Dan bestaat het risico dat de Belastingdienst tot 21% btw naheft en een boete oplegt.

Per 1 januari 2020 worden twee vereenvoudigingen ingevoerd met betrekking tot de vereisten en de bewijsvoering voor de toepassing van het btw-nultarief bij intracommunautaire leveringen. De ene vereenvoudiging is dat per 1 januari 2020 als extra materiële voorwaarde voor toepassing van het btw-nultarief geldt dat je in het bezit moet zijn van het juiste btw-identificatienummer van je afnemer en dat je een juiste Opgaaf ICP doet. De andere vereenvoudiging houdt in dat per 1 januari 2020 voor alle EU-landen dezelfde praktische regeling gaat gelden voor het bewijs van het intracommunautaire vervoer.

Hulp nodig?

Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Of schrijf je in voor de cursus Internationale handel en btw

Neem contact met me op
Ga als commissaris of toezichthouder na of je btw moet berekenen
Als je lid bent van één of meer raden van commissarissen en/of raden van toezicht, moet je sinds een aantal jaren volgens de Belastingdienst btw berekenen over de vergoeding die je ontvangt als commissaris of toezichthouder. Ook als je slechts lid bent van één raad van commissarissen. Onlangs oordeelde het Europese Hof dat een commissaris niet altijd als btw-ondernemer handelt. Als een commissaris niet handelt als btw-ondernemer is hij geen btw verschuldigd over de vergoeding die hij ontvangt als commissaris.

Het Europese Hof oordeelde dat een commissaris niet in eigen naam, voor eigen rekening of onder eigen verantwoordelijkheid zijn commissariswerkzaamheden verricht, maar voor rekening en onder verantwoordelijkheid van de betreffende raad van commissarissen. Ook ontvangt de commissaris een vaste vergoeding die niet afhankelijk is van zijn deelname aan vergaderingen of van zijn feitelijk gewerkte uren. Hij draagt daardoor ook niet het economische bedrijfsrisico. De betreffende commissaris is daarom geen btw-ondernemer. Als jouw situatie vergelijkbaar is, is voor jou waarschijnlijk ook geen sprake van ondernemerschap voor de btw en hoef je geen btw te berekenen over de vergoeding die je ontvangt als commissaris. Keerzijde daarvan is dat je de voorbelasting op de kosten in verband met het commissariaat niet in aftrek kunt brengen.

Hulp nodig?

Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Maak bezwaar tegen btw op medische pedicure diensten
Verricht je diensten als pedicure en heb je ook een opleiding tot medische pedicure? Dan kan een deel van deze diensten om medische redenen plaatsvinden. Deze diensten zijn volgens een rechtbank vrijgesteld van btw-heffing.

De rechtbank besliste dat de diensten van een medische pedicure van hetzelfde kwaliteitsniveau zijn als de diensten van een BIG-beroepsbeoefenaar, namelijk een podotherapeut. Hierdoor kan de medische pedicure de medische btw-vrijstelling toepassen. Deze vrijstelling is beperkt tot medische diensten. Hierbij kun je denken aan de behandeling van risicovoeten bij diabetische voetzorg.

Beoordeel daarom welke diensten onder de medische btw-vrijstelling kunnen vallen. Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst het niet eens is met het oordeel van de rechtbank en daarom hoger beroep heeft ingesteld. Het kan daarom nog wel even duren voordat er een definitief oordeel over de btw-vrijstelling is. Het is raadzaam om tot die tijd, ter behoud van rechten, bezwaar te maken tegen je eigen btw-aangifte.

Meer weten?

Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Aandachtspunten voor de btw-administratie
In dit nieuwsitem lees je aandachtspunten voor de btw-administratie naar aanleiding van een aantal recente uitspraken.

1. Voorkom verlies aftrekrecht btw bij ten onrechte niet toepassen verleggingsregeling op inkomende facturen

Als jouw leverancier je ten onrechte btw in rekening brengt door niet de verleggingsregeling toe te passen, mag de Belastingdienst volgens het Europese Hof je recht op aftrek van btw weigeren. Je hebt dan een extra kostenpost, omdat je de btw niet kan terugvragen van de Belastingdienst. Beoordeel daarom of leveranciers of opdrachtnemers de verleggingsregeling terecht niet toepassen. De verleggingsregeling is onder meer van toepassing bij onderaanneming van werk, het ter beschikking stellen van personeel, levering van afval, oude materialen, mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptop en tablets.

2. Houd rekening met het boeterisico bij schuiven met te betalen btw 

Voor sommige ondernemers kan het verleidelijk zijn om facturen later te boeken dan het moment dat de facturen zijn uitgereikt om daarmee een liquidatievoordeel te realiseren. Je loopt dan het risico dat de Belastingdienst je een boete oplegt zelfs als je op jaarbasis het juiste bedrag aan btw betaalt. 

De Belastingdienst heeft boeten opgelegd aan een ondernemer die op deze manier een liquidatievoordeel heeft gerealiseerd. Deze boeten hielden stand tot aan de Hoge Raad. Zorg er daarom voor dat je tijdig btw op aangifte blijft voldoen!

Juist in een situatie van financiële problemen is het raadzaam het hoofd koel te houden en na te gaan of minder riskante oplossingen mogelijk zijn dan het schuiven met btw. Mocht het onverhoopt tot een boete zijn gekomen dan is het raadzaam om na te gaan of deze tot het juiste bedrag is opgelegd.

3. Wees bij btw-aftrek alert op privéaspecten in adviseurs- of advocaatkosten 

Ben je ondernemer voor de btw en heb je kosten gemaakt voor een advocaat of adviseur? Heb je daarbij alle btw op de facturen van je advocaat of adviseur in aftrek gebracht? Wees alert op een privé-aspect in de gemaakte kosten. Zo voorkom je discussie met de Belastingdienst.  

Het komt vaak voor dat een juridische procedure of discussie met de Belastingdienst zijn oorsprong vindt in een onderneming. Dat kan ook privé-gevolgen hebben, bijvoorbeeld vanwege een aansprakelijkstelling of door correcties in de inkomstenbelasting. Hebben de advocaat- of adviseurskosten ook betrekking op deze privé-gevolgen, dan is niet alle btw aftrekbaar. Vraag daarom altijd om gesplitste of gespecificeerde facturen. Zo weet je precies welk deel van de factuur ziet op privé-aspecten. Heb je toch een niet duidelijk gespecificeerde factuur ontvangen, bepaal dan een reële aftrek, pas deze ook toe en leg vast hoe je tot het percentage btw-aftrek bent gekomen. 

Meer weten?

Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op

Belangrijke termijnen en data!

Aanmelden voor nieuwe kleine-ondernemersregeling

Als je de nieuwe KOR per 1 januari 2020 wilt toepassen, kun je vanaf 1 juni 2019 daarvan melding doen bij de Belastingdienst. Je moet deze melding uiterlijk op 20 november 2019 doen. 

Vraag buitenlandse btw terug vóór 1 oktober 2019

Heeft je onderneming in 2018 in het buitenland btw betaald, bijvoorbeeld btw op brandstofkosten? Zorg dat je onderneming op tijd het verzoek teruggaaf buitenlandse btw indient. De buitenlandse btw uit andere EU-landen die je in 2018 hebt betaald, kun je terug vragen tot en met 30 september 2019. Doe je het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw te laat of niet volledig, dan betaalt de buitenlandse Belastingdienst de buitenlandse btw niet terug. Lees meer hierover in mijn blog “Loop geen buitenlandse btw mis!"

Hulp nodig?

Neem gerust contact met mij op als je hierover vragen hebt. Ik help je graag.
Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

CURSUS
Internationale handel en btw

Ben je betrokken bij de financiële aspecten van internationale goederentransacties, zoals goederenleveringen binnen de EU of de uitvoer en invoer van goederen buiten de EU? En wil je meer weten over de btw-gevolgen hiervan? 

 Schrijf je dan in voor de cursus Internationale handel en btw.

BtwCheck
Het startpunt voor een optimale btw-positie!

Vraag je je af wat een btw-specialist kan betekenen voor jouw onderneming, stichting of instelling?
En wil je weten of je risico’s loopt of kansen laat liggen voor de btw? 
Maak dan een afspraak voor een btw check. Lees meer...

Meer informatie
BLOG
Voorkom naheffing btw bij uitlenen van personeel in btw-vrijgestelde sectoren

Leent je organisatie personeel uit aan andere sociaal-culturele, zorg- of onderwijsinstellingen? Is de vergoeding die je hiervoor ontvangt belast of vrijgesteld van btw? In december 2018 en maart 2019 oordeelden de rechtbank en het gerechtshof dat een btw-vrijstelling van toepassing is in een casus waarbij personeel wordt ingezet bij een andere instelling voor het verrichten van zorgdiensten en bedrijfsmaatschappelijke werkzaamheden. Daarnaast actualiseerde de staatssecretaris eind 2018 het besluit over de btw-gevolgen van het ter beschikking stellen van personeel in btw-vrijgestelde sectoren. In dit blog lees je meer over de btw-gevolgen bij het uitlenen van personeel in btw-vrijgestelde sectoren.

facebook twitter linkedin
Gerritsen BTW Advies

Weustinkhoekweg 155
7544 RJ Enschede
06-14352814
www.gerritsenbtwadvies.nl

Je ontvangt deze e-mail omdat ik je heb geadviseerd over de btw, je jezelf hebt aangemeld op de website, een cursus hebt gevolgd 
of een artikel hebt opgevraagd.

Afmelden
MailerLite