A kriptocégeknek kötelezővé válhat megosztaniuk egymással az ügyféladatokat. Nézd meg a böngészőben

„A Bitcoin alapja a matematika és a kriptográfia. Attól függetlenül működik, hogy hiszel-e benne vagy sem. Mint a gravitáció.”  ~ Cameron Winklevoss, a Gemini társalapítója

A piac alakulása

A múlt hét meglehetősen izgalmasnak bizonyult a kriptovilág rajongói számára. A Bitcoin egyenletes növekedést mutatott, mígnem meghaladta a 10 000 dolláros szintet, 2018 márciusa óta először. A Bitcoin jelenleg 11 365 dollárt ér. A teljes kriptopiac értéke meghaladja a 300 milliárd dollárt. Ha a Bitcoinnak sikerül elég hosszú ideig 10 000 dollár fölött maradnia, már nem lesz ellenállás, és könnyen felkúszhat 12 000 dollárra, vagy akár 15 000 dollárra is. Gratuláció illet mindenkit, aki túlélte a 2018-as hosszú medve piacot! 

A CoinMetrics.io oldal szerint a Bitcoin újabb érdekes mérföldkövet teljesített: 2017 novembere óta most van először egy milliónál is több napi szinten aktív Bitcoin cím. Azonban ez nem jelenti azt, hogy egy millió aktív Bitcoin felhasználó létezne,  ez a szám csak az egy nap alatt használt egyedi „küldő” és „fogadó” címeket jelenti.

A múlt héten - közvetlenül a június 18-i bejelentését követően - a Facebook Libra coinja került a figyelem középpontjába. A kriptoközösség szerint a Libra nem kriptovaluta, hanem egy digitális pénznem, amely a fejlődő országokban élő 1,7 milliárd, bankszámlával nem rendelkező ember problémáját kívánja megoldani. Mivel a Libra centralizáltan fog működni, a jogszabályok előírják a tranzakciók felügyeletét. Ezért a Libra valójában a központi bankok és a kereskedelmi bankok versenytársa lesz. A törvényhozók kifejezték aggodalmukat a Librával kapcsolatban, és azt várják a Facebooktól hogy függessze fel a fejlesztéseket, amíg a szabályozó hatóságok vizsgálják a kérdést és megteszik a megfelelő intézkedéseket. Sokan megkérdőjelezték a Libra létjogosultságát: vajon ez tényleg egy humanitárius akció, ami lehetővé teszi a bankolást azok számára, akiknek nincs bankszámlájuk, vagy inkább a Facebook előre menekülése a csökkenő felhasználói létszám miatt? Bármelyik verzió is bizonyul igaznak, ha egyszer a Libra elindul, a Facebook 2,4 milliárd felhasználójához fog eljutni, ezáltal rengetegen megismerik majd a digitális valutákat, ami több iparági elemző szerint növelni fogja a valódi kriptovaluta-használók számát is.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi az ősblokk?

  1. Egy blokklánc első blokkja
  2. A feleződés utáni első blokk
  3. A hálózat kettéválása utáni első blokk

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei
A kriptocégeknek kötelezővé válhat megosztaniuk egymással az ügyféladatokat

Az 1989-ben alapított pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás ellen fellépő Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force - FATF) nevű kormányközi szervezet június 21-én kiadta a virtuális eszközök és virtuális eszközszolgáltatók (Virtual Asset Service Provider – VASP) kockázatalapú megközelítésére vonatkozó iránymutatását (Guidance for a Risk-Based Approach to Virtual Assets and Virtual Asset Service Providers). Az iránymutatás arra szólítja fel a szervezet 37 tagországát, hogy szabályozzák a  virtuális eszközszolgáltatók, például a kriptotőzsdék, letéti tárca szolgáltatók, valamint a kriptovaluta mixerek és tumblerek működését. A FATF azt szeretné elérni, hogy a tagországokban a kriptocégek befagyaszthassák a feketelistára került felhasználók tárcáit vagy tőzsdén nyitott számláit. Az ajánlás szerint a tőzsdéknek meg kell osztaniuk egymással a rendelkezésükre álló ügyféladatokat. A szükséges információk közé tartozik az ügyfél neve, számlaszáma (tárcacíme), tényleges címe vagy személyi száma vagy személyazonosító okiratának száma, vagy születési helye és ideje (egyszóval az illető egyértelmű beazonosításához szükséges adatok) a kedvezményezett neve és a kedvezményezett számlaszáma (tárcacíme). Nemzetközi banki átutalások esetében régóta élnek ezek a követelmények, amit a FATF most a virtuális eszközök utalására is ki akar terjeszteni. Ugyanakkor a blokklánc ipar képviselői többször hangot adtak aggályaiknak ezzel kapcsolatban, többek szerint szinte lehetetlen a kedvezményezett fél azonosítására irányuló követelményeket teljesíteni a kriptovaluták világában, illetve olyan platformokra irányíthatja a kriptovaluta forgalmat, amely éppen a bűnüldöző szervek munkáját nehezítené meg. A FATF pénzmosás elleni ajánlásai egyébként nem közvetlenül végrehajtandóak a tagországokban, hanem a tagországoknak kell az ajánlásokkal összhangban álló szabályozást alkotniuk, és azok a tagállamok, amelyek ezt nem teszik meg, azt kockáztatják, hogy a FATF feketelistájára kerülhetnek, ami az adott tagállamba irányuló üzleti befektetési döntések szempontjából kockázatnövelő tényezőnek számít. Jelen esetben a FATF 12 hónapot adott a tagországoknak, hogy elfogadják az iránymutatást, ennek megvalósulását 2020 júniusában fogja a szervezet felülvizsgálni.

A Bitcoin a világ 8. legnagyobb pénzneme

A Crypto Voices által megjelentetett grafikon szerint a Bitcoin jelenleg a világ 8. legnagyobb pénzneme, legalábbis a monetáris bázis alapján. Egy ország monetáris bázisát a forgalomban lévő készpénzállomány és jegybanki tartalék alkotja. Ezért a grafikon nem veszi figyelembe az országok aranytartalékait, inkább külön helyen ábrázolja ezeket. A piaci kapitalizációt tekintve az arany a vezető értékőrző a maga 7,7 ezer milliárd dolláros értékével. Ha az aranyat és az ezüstöt nem vesszük figyelembe, a Bitcoin az orosz rubellel és a koreai wonnal együtt a 8. helyet foglalja el a legnagyobb pénznemek sorában. A Bitcoin csak 2009-ben, egy évtizede jött létre, és máris olyan fejlett országokat előzött le, mint Kanada és Ausztrália. Ha a Bitcoin növekedése így folytatódik, néhány évül belül az ezüstöt is túlszárnyalja.

Az Ethereum 2.0 indulásának kitűzött időpontja: 2020 január 3.

Az Ethereum Alapítvány bejelentette, hogy mikor indul az Ethereum blokklánc új verziója: az Ethereum 2.0, melynek segítségével az Ethereum áttérhet a Proof of Work konszenzus mechanizmusról a Proof of Stake mechanizmusra, 2020. január 3-án, vagyis a Bitcoin ősblokk létrejöttének 11. évfordulóján indul el. Az Ethereum 2.0-ra való áttérés kódját június 30-án jelentetik meg. Az Ethereum 2.0 tesztnet már 2019 májusa óta működik. Az Ethereum 2.0 biztonsági, skálázhatósági és a decentralizációt is érintő újításokat is tartalmaz majd. Az Ethereum 2.0 kidolgozásán 9 független fejlesztő csapat dolgozik. Sokan úgy gondolják, hogy az Ethereum 2.0 megjelenése újra 1000 dollár körüli szintre nyomja fel az Ether árfolyamát, mivel az Ethereum még mindig az egyik legnépszerűbb platform tokenek és okosszerződések létrehozására.

A Facebook új digitális valutája törvényhozók célpontjává vált

A Facebook nemrég kiadta az új digitális coin, a Libra publikációját. A kriptoközösség azonban hamar rájött, hogy a „Libra blokklánc” valójában nem is blokklánc, és így a Libra sem kriptovaluta, hanem egy digitális coin. A Libra blokkláncot a Libra Szövetség alapító tagjai fogják irányítani. A Libra Szövetség egy összesen 100 tagot számláló szervezet lesz, amelyben a tagoknak számos feltételnek kell megfelelniük. A Libra nevű stablecoin fedezete egy alacsony volatilitású eszközökből álló kosár lesz, amelyben banki betétek és rövid lejáratú állampapírok találhatók majd. A Librával egy új globális valuta létrehozása a cél, ami veszélyt jelent a kormányok számára. Eddig számos kormány és szabályozó szervezet fejtette ki, hogy nem örül a Libra coin megjelenésének. Maxine Waters amerikai kongresszusi képviselő azt kérte a Facebook-tól, hogy amíg a szabályozó szervezetek nem folytatják le a Librával kapcsolatos vizsgálatot, addig függessze fel a Libra hálózat fejlesztését.

A Ripple 50 millió dollárt fektet a MoneyGrambe

Az XRP kriptovaluta mögött álló Ripple Inc. bejelentette együttműködését a világ második legnagyobb pénzátutalásokkal foglalkozó szolgáltatójával, a MoneyGrammal. A Ripple Inc. ezzel az első kriptovállalat, amely egy jelentős, nyilvánosan jegyzett amerikai cégbe fektet be. A MoneyGram hasonló szolgáltatásokat nyújt, mint a Western Union, és tevékenységét már 79 éve végzi. A Ripple az egyezség szerint 30 millió dollár értékben vásárol MoneyGram részvényeket egyenként 4,10 dolláros áron, ami háromszorosa a MoneyGram részvények aktuális árának. A következő két évben a MoneyGram további 20 millió dollár értékben adhat el részvényeket a Ripple Inc.-nek, ugyanezen az áron. A befektetés feltétele annyi volt, hogy a MoneyGram a Ripple XRP kriptovalutáját és az XRP átutalásokat kezelő xRapid protokollját használja. A Ripple és a MoneyGram arra számít, hogy a tranzakciós díj ezáltal 30 dollárról egy cent alá csökken, míg a tranzakciós idő 15-60 perc helyett csupán néhány másodpercig tart majd.

A QuadrigaCX CEO-ja saját célokra használta a felhasználók pénzét

Új hírek láttak napvilágot a múlt héten a már megszűnt kanadai kriptotőzsdével, a Quadriga CX-szel kapcsolatban. A QuadrigaCX CEO-ja Gerald Cotten múlt decemberben hunyt el, 190 millió dollár értékű hozzáférhetetlen felhasználói vagyont hagyva maga után, mivel ő volt az egyetlen, aki ismerte a tőzsde hideg tárcájához való hozzáféréshez szükséges privát kulcsot. A bíróság a QuadrigaCX csődje miatt az Ernst and Young (EY) tanácsadócéget jelölte ki a cég vagyonkezelőjének. Az Ernst & Young most kiadott jelentése felfedte, hogy az elhunyt CEO több millió dollárt utalt át a saját számláira, és a pénzt tőkeáttételes  kereskedésre (margin trading) és milliomoshoz méltó életvitelre fordította. A tisztességtelen kereskedelmi tevékenység folytatása során azonban hatalmas veszteségeket szenvedett, amelynek a QuadrigaCX tartalékai látták kárát.  A tőzsde jelenleg 21 millió dollárral rendelkezik, amiből a jelentés szerint 160 millió dollárnyi követelést kellene rendeznie. Az EY véleménye szerint Gerald számos vagyontárgyat és luxusautót a Quadriga tartalékaiból vásárolt, ezért ezeknek az eladására is sor fog kerülni.

Heti tweet
Heti mém
A hét kripto-kifejezése

A konszenzus mechanizmus a résztvevők közötti megegyezés módja egy decentralizált hálózaton. A tagok akkor jutnak egyezségre, ha megegyeznek abban, hogy az egyes összegek mely címekhez tartoznak. Technikailag ez akkor következik be, ha mindegyik node-nál ugyanazok a blokk-készletek vannak, amelyeket helyileg hitelesítettek. A két leggyakoribb konszenzus algoritmus a Proof of Work és a Proof of Stake.

A kvíz megfejtése

Mi az ősblokk?

A helyes válasz: A.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe