Théoule Sur Mer 10 september 2017

Bästa Vinvänner,

Varmt välkomna till höstens första vinbrev och en värld fylld av unika vinmakare och deras viner. Inspireras av våra passionerade vinmakare, mångfalden och känn hur dofterna vibrerar av karaktär och personlighet. 

Det är dags att blicka framåt mot oktober-leveransen och denna gång smyger vi igång hösten med en ny vinmakare, Domaine Jean David, utanför byn Séguret och några gamla idoler från förr hälsar på igen under rubriken "favorit i repris". 

Glöm inte alla era vänner som ska uppmärksammas, ett presentkort från oss och voilá, saken är klar.

Välkommen till oss och nya vinupplevelser!

För leveransen i oktober behöver vi din beställning måndag 18 september.

Copyright@ Franska Vinkompaniet

Skörden är i full gång i Frankrike, läs mer om detta ovanliga år längre ner.

Ny vinmakare - Domaine Jean David

Utanför byn Séguret, vid foten av bergskedjan Dentelles de Montmirail hittar vi en lycklig man, vinmakaren Jean David.

Jean David är en svårt passionerad och terroir-fokuserad vinmakare som inte kompromissar med naturens gång och som skapar sina viner så naturligt det bara är möjligt. Här vibrerar luften av passion, personlighet och karaktär. Och han verkligen älskar det han gör, ett vin från hjärtat, så som han själv vill ha det.

Han driver den lilla vingården tillsammans med sin fru Martine och de har långa anor att luta sig mot. Vindruvor har odlats i familjen David i generationer, ända sedan 1560! 

"Jag har förvärvat erfarenheter. Vinet skall vara naturligt: ingen odlad jäst, ingen kyla, ingen värme, inga fat. Jag renodlar maximalt för att närma mig terroir och dess äkta frukt." - Jean David

Odlingarna på 17 hektar är ekologiska sedan 1985 (numera även certifierad Agriculture Biologique). Ett strålande exempel på storartade och karaktärsfulla viner utan konstgjorda hjälpmedel, manipulation eller tillsatser.  Han är numera även belönad med en plats i guiden "Frankrikes bästa viner" som ges ut av tidskriften La Revue du Vin de France. 

Det mesta av arbetet i vingården är manuellt. Druvorna till hans Côtes du Rhône viner växer på terrasser med kalkrik lerjordar i Ouvèze, medan hans Côtes du Rhône Village Séguret viner finns på sluttningar vid bergskedjan Dentelles de Montmirail, alldeles i närheten av det något mer kända Gigondas.

Vinifieringen är mycket traditionell och helt fri från tillsatser, förutom en extremt liten dos svavel vid buteljeringen. Ingen ek, avstjälkning eller odlad jäst. Alla druvor vinifieras separat och blandningarna styrs av årgångens förutsättningar och det vin han vill göra.

" [..] Toute la gamme de ce grand vigneron est exceptionelle - Hela skalan från denna stora vinmakare är exceptionell"-  La Revue du Vin de France 
.
Vi inleder med två röda viner från Jean David, Le Beau Nez och Les Couchants.

Les Couchants är ett vin från ett enda fält med optimalt läge. Här lever gamla vinrankor, en del upp mot 80 år, ett stillsamt liv och ger Jean utsökt råmaterial till sitt magnifika vin. Ett lagringsvin.

Le Beau Nez - näsa eller luva...namnet är en ordlek, Beau Nez (vacker näsa) uttalas som Bonnet (mössa, luva), är kanske Jean Davids mest omtalade vin. Här har vi ännu ett vin som inte följer likformighetens upptrampade stig. Här vibrerar det av personlighet och karaktär. Ett vin som ska drickas ungt (medan man väntar på att Les Couchants ska mogna lite).

 

Provnings-lådan - En ny blandad vinlåda !

Alldeles nyligen höll vi en uppskattad vinprovning i Antibes på temat Châteauneuf du Pape vs. Côtes du Rhône

Deltagarna fick möjlighet att direkt jämföra viner från dessa två områden, från samma vinmakare med liknande vinifiering och druvsammansättning. Det är inte varje dag man får den möjligheten. Är Châteauneuf du Pape bättre, på vilket sätt, motiverar det prisskillnaden?. Detta var en del frågor som livligt diskuterades. 

Nu erbjuder vi "Provnings-Lådan" till er som inte kunde komma. Samma 6 viner som på provningen, komplett med vinbeskrivningar och en kort bakgrund om regionerna och vinmakarna. Helt enkelt ett komplett kit för en spännande vinprovning hemma med vänner !

Favoriter i repris

Nu är det hög tid att hälsa några favoriter välkomna in från avbytarbänken... 

Mas Jullien - 3 stjärnor!

Till slut lyckades vi få en extra tilldelning från Olivier Jullien, ikonen, förebilden och referensen i Languedoc. Denna gång enbart hans röda viner, Carlan som han kallar sin "förälskelse" och Autour de Jonquières, "ursprunget".

Han är den ende i Languedoc med 3 stjärnor i guiden ”Frankrikes bästa viner” och betraktas allmänt som referensen i LanguedocHan är mannen som initierade och drev hela Languedocs resa mot kvalitetsviner är fortfarande den mest nyfikne vinmakare vi stött på.

Vi är glada och stolta över att vi för andra året i rad kan erbjuda er dessa storartade viner. Läs mer här om Olivier och vinerna !

Coste-Moynier - 92 p av Parker..

Strax utanför den lilla byn Saint Christol hittar vi Luc och Elisabeth Moynier. Jorden här i norra Languedoc, nordväst om Montpellier, är karg, stenig och mager med en dallrande värme över de dammiga vägarna.

Som gjort för att producera högkvalitativa viner med karaktär och terroir. Luc Moynier upptäckte tidigt möjligheten med den karga jordmånen och startade sin lilla vingård på 70-talet.

Terroir påverkar vinerna mycket tydligt här och vinerna har en strävhet, mineralitet och ”karghet” som är hur läcker som helst. Cuvée Sélectionnée 2013 är inget undantag. Årgång 2012 förärades två (!) stjärnor av Guide Hachette. Årgång 2011 fick 92p av Robert Parkers The Wine Advocate (!)

Mégaphone - Ventoux

Mégaphone is back, nu av årgång 2016! 

Ett magnifikt vin från Ventoux signerat de erkänt skickliga bröderna Brunier på Vieux Télégraphe! Bröderna förvärvade dessa vinfält utanför byn Saint-Hippolyte-le-Graveyron, sammanlagt endast 7 hektar för ett antal år sedan. Det kan bara sluta på ett sätt när två av södra Rhônes mest erfarna och skickliga vinmakare sätter tänderna i ett välskött vinfält i toppläge.

 

Maison Penet - Champagne "The ultimate terroir experience"

För er champagne-älskare som tycker om välgjord, torr kvalitets-Champagne, La Maison Penet är tillbaka!

Uppmärksammad i BKWines bok om Champagne och vinet serverades även vid deras bok-släpp i Stockholm förra året. 

Här hittar vi bland annat Champagne gjord på druvor från en enda odlingslott, mycket ovanligt i Champagne. Alexandre Penet själv säger, ”the ultimate terroir experience

Vad händer i vingårdarna - Skörden

Nu är det full fart i vingårdarna. Skörden började i år rekordtidigt och de flesta är i full gång redan nu. Allt talar för att skörden i Frankrike kommer att bli knappt 20% mindre än 2016. Det beror främst på sena frostnätter i våras och torkan i sommar. Man räknar med att skörda ca 37 miljoner hektoliter i år och man får gå tillbaka till 1945 för att hitta så små volymer. Förra året skördade man i Frankrike runt 45 miljoner hektoliter. 

Den svåra, och i söder mycket överraskande, frosten i Frankrike i april var ett hårt slag för många. Knoppar och löv frös och fälten såg nästan ut som i februari, mörka rankor med lite bruna löv och knappt några knoppar. Nu hämtar många av vinrankorna sig och de flesta knoppar en andra gång men skörden blir betydligt mindre. 

Som om det inte vore nog så har det som många vet varit ovanligt torrt i sommar. På många håll i södra Frankrike har det inte regnat på 4 månader...Många av våra vinbönder talar om extrem torka för vinrankorna som är i desperat behov av vatten men nu börjar tiden rinna ut.

På Clos Saint Vincent i Bellet har man börjat skörda och torkan är såklart ett problem, druvorna blir mycket små och volymerna därmed mindre. Vi var där i veckan och de berättade att kvaliteten är utmärkt med bra koncentration så det blir fina viner men betydligt mindre än normalt. 

För Roch Sassi på Clos Saint Joseph i Villars-sur-Var är det ändå värre. I Juni drabbades han av en hagelstorm över vinfälten som förstörde ca 90 % av druvorna...Med andra ord katastrof och när vi träffade honom i tisdags var han med rätta ganska bekymrad. Han hade precis skördat det mesta av det lilla som fanns kvar, det tog en dag....Som tur är hjälper vinbönderna i området varandra så han kommer att få druvor från grannar och vänner, men produktionen 2017 kommer att bli extremt liten.

Villa Minna har upplevt både frosten och torkan och som "grädde på moset" brann skogarna runt deras gård i somras.  Lågorna bokstavligen slickade husknutarna och ett par vinrader brann upp och de klarade sig undan helskinnade med blotta förskräckelsen.

Det är ett liv fyllt av prövningar att vara vinbonde.... 

 

Det var allt för den här gången. Tänk på Winefulness – njut av goda viner i nuet, life is too short not to...

Bästa Hälsningar,

Peter & Kristina

Butiken
Prislistan
Hemsidan

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt  vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren. Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrivningar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången.

All rights reserved © Franska Vinkompaniet

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel. +33 (0)4 92 92 88 35

www.franskavinkompaniet.com

www.butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com