UUTISKIRJE - MARRASKUU 2017

Aloita jouluvalmistelut satumaisesta joulunavauksesta!

  • Pukupäivässä  25.11. kansallispukuneuvontaa ja upeita rannekkeita 
  • Tervetuloa koko kansan pukujuhlaan 2.12.
  • Käsityöläisten joulutori 9.-10.12. 
  • Vapaaehtoiseksi käsityön museoon?
  • Kirjastokortilla museoon
  • Vielä ehtii: Suomalainen kansallispuku -näyttely on esillä vielä pari viikkoa! 
  • Anna ja Toivo - UNICEF-nuket museon ikkunassa
  • Kuja: Enontekiön gákti
  • Näytönpaikka: Kädestä pitäen
  • Ikkunagalleria: Laulu Suomen soi     

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

kansallispuvut

Satumainen joulunavausviikonloppu lauantaista sunnuntaihin 24.-26.11.

Avaa joulukautesi käsityön museon pajoissa! Perjantaina 24.11. museossa tehdään lumihiutaleita pientä materiaalimaksua vastaan ja Pukupäivässä lauantaina 25.11. pureudutaan kansallispukupulmiin kansallispukuklinikassa ja ommellaan rannekkeita.

Museon joulunavauspajassa perjantaina 24.11. klo 12–17 pääsee talvisen satumaiseen tunnelmaan lumihiutaleita tekemällä. Hamahelmistä koottavat ja silitettävät, uniikit lumihiutaleet sopivat kuuseen ja ikkunaan. Paja sopii kaikenikäisille, materiaalimaksu 50 senttiä tähdeltä. Tule vaikka koko perheen voimin! 

Voit ostaa käsinneulottuja sukkia perjantaina klo 12–15. Sukkapiiri neuloo sukkia hyväntekeväisyytenä mm. ensi- ja turvakoteihin ja sukkien myynnillä he keräävät rahaa lankojen ostoon.  

Syksyn viimeisessä Pukupäivässä lauantaina 25.11. pureudutaan kansallispukupulmiin ja tehdään rannekkeita työpajassa. Kansallispukuasiantuntija Ritva Hänninen neuvoo maksutta kansallispuvun valmistuksessa museon luentosalissa klo 11–15. Ota oma keskeneräinen pukusi mukaan ja saat ohjausta ongelmakohtiin kädestä pitäen. Pukupäivän pajassa valmistetaan koristerannekkeita klo 11–15 kuvataitelija Katri Pirin ohjauksessa. Erilaisista kankaista ja kuoseista luodaan kirjomalla ja ompelemalla erityylisiä irtorannekkeita, joilla piristyy pimeinkin kaamosajan puku. Luo omasi gootti- tai steampunkhenkeen, tai tekaise kukkaisempi koristeranneke!  Materiaalimaksu on 3 euroa rannekkeelta. 

Lue täältä koko ohjelma

TULEVAT TAPAHTUMAT

kansallispuvut

Tervetuloa koko kansan pukujuhlaan lauantaina 2.12.

Suomen käsityön museo kutsuu juhlimaan satavuotiasta Suomea koko kansan pukujuhlan merkeissä lauantaina 2.12. klo 15–18. Pukujuhlaan osallistuvien toivotaan pukeutuvaan omaan juhlapukuunsa, jossa viihtyy. Yhteistyössä Monikulttuurikeskus Glorian ja vapaaehtoisten Museokumppaneiden kanssa toteutetussa juhlassa tuodaan esille suomalaisuuden monimuotoisuutta.

Koko kansan pukujuhlassa sinua ovat vastaanottamassa museonjohtaja Simo Kotilainen ja Monikulttuurikeskus Glorian ohjaaja Gloria Lapitan. Illan aikana on myös mahdollista kuvauttaa itsensä, ystävänsä tai perheensä juhlapuvuissaan ammattivalokuvaaja Roi Peterin kuvaamana.

Illan aikana kuullaan perinteistä joikua Maritta Stoor-Lehtoselta romanilaulua Armas Hagertilta sekä muuta musiikkia maailman eri kolkilta.

Museoon nousee juhlan ajaksi vanhojentanssipukujen pop-up, joka antaa tilaisuuden metsästää uusi koti kaappia kaunistavalle vanhojenpuvulle tai löytää itselleen se juuri sopiva puku kevään vanhojentansseja varten. Voit ilmoittaa myytävän pukusi etukäteen pop-upiin ottamalla kuvan puvustasi ja liittämällä sen sähköpostiin, jossa kerrot, onko puku myytävänä vai vuokrattavana sekä hinta- ja yhteystiedot. Museo tulostaa ilmoitukset kuvineen juhlan pukuseinälle, josta kiinnostuneet voivat ottaa yhteystiedot mukaansa.

Tapahtuma toteutetaan vapaaehtoisvoimin yhteistyössä Monikulttuurikeskus Glorian ja Museokumppaneiden kanssa. Suomalainen kansallispuku -näyttely 20.5.–3.12.2017 antaa tapahtumalle värikkäät puitteet.  

Lue koko tiedote yhteystietoineen täältä

Tapahtuma on osa Joulukylä Jyväskylä -kokonaisuutta. Katso muut jouluiset tapahtumat osoitteesta: https://visitjyvaskyla.fi/joulu

kansallispuvut

Käsityöläisten Joulutori la-su 9.–10.12. klo 11–18

Käsityöläisten joulutori houkuttelee kävijöitä jo 18. kertaa suomalaisten, uniikkien lahjaostosten pariin.

Joulutori tarjoilee modernia ja käsin kosketeltavaa joulutunnelmaa. Joulutorin tarjonta perustuu laadukkaaseen käsityöhön, tuotteen tekijän ja käyttäjän kohtaamiseen ja jouluisen kahvion lämpimään tunnelmaan. Tänä vuonna joulutorille myyjiksi valitut 26 käsityöläistä edustavat käsityön skaalaa pehmeistä materiaaleista koviin, keittiö- ja sisustustuotteista kynttilöihin ja saippuoihin.

Käsityöläisten joulutorille valitut myyjät löytyvät täältä 

Jyväskylän käsityökoulun näyttely

Vapaaehtoiseksi käsityön museolle?

Museon kulisseissa tehdään paljon taustatyötä, joka ei näy yleisölle. Monissa museon tehtävissä talkootyö on tärkeää ja  suorastaan välttämätöntä. Jos olet kiinnostunut kulttuuriharrastuksesta, haluat jakaa tietoja ja taitoja sekä olla edistämässä museon päämääriä samanhenkisten kanssa, tutustu vapaahtoistyöhön. Lue esite ja ilmoittaudu linkin kautta mukaan!  

"Haaveilen ja toivon, että kulttuurilaitokset jatkossa enemmän tarjoavat vapaaehtoisille uudenlaisia mahdollisuuksia harrastaa, perehtyä asioihin, vaikuttaa toimintaan ja tarjota kokemuksia ja tunnetta siitä, että ollaan merkityksellisessä vuorovaikutuksessa ja toimitaan yhteiseksi hyväksi." Asiakaspalaute

Esite vapaaehtoistyöstä

Linkki ilmoittautumiseen

Kirjastokortilla museoon

Jyväskylän museot tarjoavat jälleen vapaan sisäänpääsyn  loppuunkeskisuomalaista kirjastokorttia näyttämällä. Marraskuusta tammikuun loppuun 2018 saakka jatkuva kampanja kannustaa seudun asukkaita nauttimaan museoiden palveluista ilman pääsymaksun kynnystä Alvar Aalto -museossa, Jyväskylän taidemuseossa ja Suomen käsityön museossa. Talvikuukausina järjestettävä kampanja on muodostunut perinteeksi – nyt jo viidentenä peräkkäisenä talvena museoissa toteutettava käytäntö on saanut kaupunkilaisilta positiivista palautetta ja tuonut museoihin lisää uusia asiakkaita.

Kirjastokorttikampanja on saanut alkunsa syksyllä 2012 järjestetystä Tulevaisuuden museo -yleisötilaisuudesta, jossa tuli esille toive päästä ilmaiseksi museoihin. Kirjastokortti valikoitui sisäänpääsyn välineeksi, koska se on ilmainen, paikallinen ja kaikkien asukkaiden saatavissa.

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Suomalainen kansallispuku

PÄÄNÄYTTELY: Suomalainen kansallispuku 3.12. saakka - vielä ehtii!

"Mahtava näyttely, aivan fantastinen!

"Kiitoksia, ihana museo. Pitää tulla uudestaankin!"

Suomalainen kansallispuku -näyttely on saanut runsaasti hyvää palautetta yleisöltä. Yleisötoiveena oli pukukokonaisuuksien esittely ja toive on täytetty näyttelyssä noin 60 asukokonaisuuden avulla. 

Museon kerroksissa keskitytään kansallispuvun eri teemoihin joulukuun alkuun saakka. Kartat ja aikajana helpottavat näyttelyssä pukujen, eri pukualueiden ja niiden ominaispiirteiden ymmärtämistä. Valmistustekniikoihin pääsee tutustumaan videoiden, työpiirustusten ja valmiiden puvun osien avulla. 

Ryhmäopastukset on helpointa varata ilmoittautumislomakkeen kautta. 

Tee opastusvaraus ryhmällesi täältä
Jyväskylän käsityökoulun näyttely

Anna ja Toivo, iloiset UNICEF-nuket -myyntinäyttely museon ikkunassa 3.12. saakka

Tee hyvää ostamalla UNICEF-nukke! Suomalainen kansallispuku  -näyttelyn yhteyteen pyydettiin paikallisilta nukentekijöiltä UNICEF-nukkeja, joiden vaatteissa on käytetty kansallispukukankaita. Nuket ovat myynnissä museon ikkunassa 3.12. saakka. Ota yhteyttä museon infoon, kun haluat lunastaa nuken itsellesi tai joululahjaksi!  

UNICEF-nuket ovat käsityönä tehtyjä koristenukkeja, joita vapaaehtoiset valmistavat myyntiin. Vaikka nuket valmistetaan samalla vartalon kaavalla, jokainen numeroitu nukke on yksilöllinen, sillä on nimi, syntymäaika ja kansallisuus. Tällä halutaan muistuttaa jokaisen lapsen oikeudesta henkilöllisyyteen.

Lue lisää

KUJA: Enontekiön Gákti - Kitti-suvun naisten pukuja 31.3.2018 saakka

Enontekiön saamenpuku eli gákti on koristeellisin ja näyttävin kaikista viidestä Suomen saamelaispuvusta. Puku herättää ihastusta värikkyydellään, asusteillaan ja sanomallaan. Se tunnistetaan helposti runsaista koristenauhoistaan ja huivissa helisevistä näyttävistä hopeoistaan.

Esillä olevat gáktit ovat Jyväskylässä asuvan Kitti-sukuun kuuluvan perheen käytössä. Tule kurkistamaan tämän perheen kaappiin! Näyttelyn on koonnut FM Maritta Stoor-Lehtonen (Pikku-Hannun Hansin Hilkan Maritta) ja se koostuu muutamasta pukukokonaisuudesta ja asusteista.

Tiedote

NÄYTÖNPAIKKA: Kädestä pitäen 21.11.2017–7.1.2018

Juhlakauden aikana Näytönpaikassa kimaltelevat metalliartesaani ja korutaiteilija Laura Saarivuori-Eskolan kierrätysmetallista valmistetut korut. Parhaiten Ekoru-yritys tunnetaan käytöstä poistetuista suomalaisista kolikoista valmistetuista pennikoruista ja hopea-aterimista valmistetuista uusiokoruista. Vuonna 2010 hänelle myönnettiin Vuoden nuori kädentaitaja -palkinto.

Metsän keskellä kasvaneen tekijän työt heijastavat pohjoiskarjalaisen metsän pimeyttä ja valoa, kylmyyttä ja lämpöä, hiljaisuutta ja kuhinaa. Näyttelyssä korujen suomalaisuutta ja maanläheisyyttä korostavat valokuvat, jotka on ottanut tamperelainen valokuvaaja Anna-Liisa Nikus.

Näytönpaikasta voi ammentaa iloa päiväänsä kellonympäri osoitteessa Kilpisenkatu 12. 

Ommellinen Muuramesta

IKKUNAGALLERIA: Laulu Suomen soi - Suomen Nukketaiteilijat 7.1.2018 saakka

Tämänvuotisen nukketaiteilijoiden ikkunanäyttelyn ilmeeseen tuo oman mausteensa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi,  kertoo nukketaiteilija Arja Jäppinen. Näyttelyyn voi tutustua  vuorokauden ympäri osoitteessa Kauppakatu 25.

Näyttely on ryhmän jäsenten yhdessä ideoima ja toteuttama. Vuoden aikana järjestettiin kaksi kurssia, joissa opeteltiin nukenteon uusia tekniikoita. Näyttelyyn osallistuu viisitoista nukketaiteilijaa eri puolilta Suomea ja kokonaisuudessa on noin 40 valmista työtä. Mukana ovat Sirpa Ala-Louko, Mirja Haikala, Kati Haukkala, Lea Holmalahti, Arja Jäppinen. Pirkko Järvinen, Helvi Laukkanen, Tuula Lehtinurmi, Pipsa Mannoja, Maria Morko, Paula Remes, Kirsti Rintamäki, Inkeri Roivainen, Ippa Särkkä ja Minna Toivari.

Lue lisää näyttelystä

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO | SUOMEN KANSALLISPUKUKESKUS | KONSERVOINTIKESKUS
KAUPPAKATU 25, 40100 JYVÄSKYLÄ

INFO PUH (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi