UUTISKIRJE - KESÄKUU 2018

Kesä täynnä käsityötä!

 • Museon kesäaukioloajat alkaneet 
 • Haku Käsityöläisten joulutorille ja museokaupan joulusesonkiin 15.6. saakka
 • Kansallispukuja postimerkeissä
 • Johanneksen naisen puvun video julkaistu
 • Kurttukirjontaa ja rautalangasta vääntämistä Pehmeetä touhua -näyttelyn ajan
 • Villakirjontaa perusnäyttelyssä 
 • Museomme on vammaiskorttikohde
 • Museon synttäreillä 15.6. kahvikulttuuria
 • Jyväskylän kesän Neulefestarit myös museossa
 • Kurkistus museon syksyyn
 • Vaihtuva näyttely: Pehmeetä touhua 2.12. saakka
 • Kuja: Tukkilaisromantiikkaa ja minimittaa 11.11. saakka
 • Ikkunagalleria: mainoa POP UP 1.9. saakka
 • Näytönpaikka: Kertomuksia keväästä - Sirpa Hasan batiikkia 10.6. saakka
 • Tulossa näyttelynvaihto Näytönpaikkaan kesäkuussa
0

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

Kesän aukioloajat astuneet voimaan 1.6.

Kesäaikaan 1.6.–31.8.2018 museo palvelee:

 • ti–pe klo 11–18
 • la klo 11–16
 • su klo 11–18

Poikkeuksia aukioloissa kesän aikana:

 • Juhannusviikonloppu pe–su 22.–24.6. suljettu

Ajankohtaiset aukiolotiedot löydät aina museon verkkosivuilta

0

Muistutus: Haku myyjäksi käsityöläisten joulutorille sekä joulusesongin uudeksi myyntitilitoimittajaksi museokauppaan päättyy 15.6.

Oletko käsityöläinen, jonka tuotteet sopisivat Suomen käsityön museon joulusesonkiin museokauppaa täydentämään tai olet kiinnostunut myymään tuotteitasi Käsityöläisten joulutorilla joulukuun toisena viikonloppuna?

Haku Käsityöläisten joulutorille ja museokaupan joulusesongin tavarantoimittajaksi päättyy perjantaina 15.6., joten muista täyttää hakulomake verkossa ajoissa. Tästä pääset hakulomakkeeseen

Samalla hakulomakkeella voit hakea käsityöläisten joulutorille tai myyntitilitoimittajaksi tai molempiin, mutta valituksi voit tulla vain toiseen.  

Lisätietoja ja hakuohjeita museon verkkosivuilta

0

Tänään 6.6. julkaistaan arkillinen kansallispukupostimerkkejä

Posti julkaisee Suomen kansallispukukeskuksen aloitteesta kansallispukuaiheisen postimerkkiarkin. Pienoisarkin ensipäiväkuorineen on suunnitellut graafikko Minna Luoma. Arkilla esitellään kaksi kansallispukuraadin hyväksymää pukumallia;  länsisuomalainen Uskelan ja karjalainen Jääsken kansallispuku. 

Arkilla on yhteensä kuusi erilaista kotimaan ikimerkkiä. Ilmestymispäivä on 6.6.2018.

Arkkeja tulee myyntiin ainakin Postin toimipaikkoihin ja verkkokauppaan sekä myös Suomen käsityön museon museokauppaan.

Lisätietoa julkaistavista merkeistä Postin sivulta

0

Johanneksen naisen kansallispuvusta julkaistu opastava video

Johannes-seura ry:n tuottamalla videolla pääsee tutustumaan uusimpaan kansallispukumalliin, Johanneksen naisen pukuun. Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas esittelee pukuun kuuluvat osat ja niiden pukemisen kaikkine vaihtoehtoineen.

Malli: Irma Lempinen.
Kuvaus: Vesa Loikas Photography.
Tuotanto: Johannes-seura ry. 

0

Kurttukirjontaa ja rautalangasta vääntämistä Pehmeetä touhua -näyttelyn ajan

Koko Pehmeetä touhua -näyttelyn ajan museon AVOIN paja -tila tarjoaa mahdollisuuden ”vääntää sen rautalangasta”. Muotoile oma voimasana vahvemmin ilmaistuun muotoon tai ikuista nimikirjaimesi metalliin. Rautalankaa muotoillessa vaikeakin sanottava jalostuu helpommin omaksuttavaan, tiiviiseen muotoon, joten ikuista oma museovisiittisi rautalangalla selkeäksi sanomaksi!

Museon luentosalissa pääsee kokeilemaan ”kurttukirjontaa”. Japanilaisesta Nui -projektista innoituksensa saanut kurttukirjonta muuntaa tavallisen paitapuseron kirjojiensa päiväkirjaksi. Japanissa Nui-projektissa erityistukea tarvitsevia ja mielenterveyskuntoutujia aktivoidaan kirjomaan, sillä vapaa kirjominen ei luo ennakko-odotuksia kirjojalle tai sido häntä mihinkään raamiin, vaan vapauttaa kirjojan luomaan omaa maailmaansa langalla ja neulalla. Tule siis luomaan museokävijöiden yhteistä päiväkirjamaista kirjontateosta ja lankaile mielentilasi paitaan!

0

Villakirjonta aloittaa perinteinen käsityötekniikka -sarjan perusnäyttelyssä

Käsityön museo on valinnut kymmenen vuoden ajan vuoden käsityöläisen koetellen käsityökentän rajoja. Nyt kun monet muutkin tahot valitsevat vuoden käsityöläisen, museo nostaa esille kokoelmistaan aina jonkin perinteisen käsityötekniikan.

Ensimmäisenä esitellään villakirjonta villalle. Perusnäyttelyn vitriiniin on laitettu esille muutamia esimerkkejä villakirjonnasta ja taltioitu video, missä konservaattori tarkistaa esineiden kuntoa näyttelyä varten.

Villakirjonnan esittely kokonaisuudessaan on valmis 15.6.2018.

Voit kurkistaa kulissien taakse Vimeon palvelussa. Tekstiilikonservaattorin tarkastelussa esineiden historia avautuu uudella tavalla. Vitriiniin on koottu villakirjonnan eri muotoja museon kokoelmista. 

0

Suomen käsityön museo on vammaiskorttikohde!

EU:n Vammaiskortti tulee Suomessa käyttöön vuonna 2018. Me olemme mukana Vammaiskortin tukijoukoissa ja haluamme palvella parhaalla mahdollisella tavalla erityistä tukea tarvitsevia asiakkaitamme. Mitä se tarkoittaa?

 • Vammaiskortin haltijan avustaja tai tukihenkilö pääsee aina maksutta palveluumme.
 • Avustajakoirat ovat tervetulleita museoomme. 
 • Museo on esteetön avustettuna.
 • Toimitiloissamme on esteetön WC. 
 • Museossa on lainattava pyörätuoli, rollaattori sekä juomakuppi nelijalkaisille avustajille.

Lisätietoa EU:n Vammaiskortista löydät sivulta www.vammaiskortti.fi

0

TULEVAT TAPAHTUMAT

Seuraa museon Facebook-sivuja tai Instagramia, niin pysyt parhaiten perillä tapahtumista. Ethän unohda myöskään museon tapahtumakalenteria.  

Ystävälle voi vinkata myös museon uutiskirjeestä. Senhän voi tilata nappia painamalla vaikka täältä

Museon tapahtumakalenteri
0

Museon synttärit 15.6.

Museon synttäreitä juhlitaan perjantaina 15.6. klo 14–17 avoimin ovin pannumyssy- ja kahvikulttuurin,pajailun ja opastusten parissa. 

Klo 14–15 Tarinointia pannumyssyistä tarjoaa jyväskyläläinen Anna-Liisa Mattila, joka on julkaissut pannumyssykeräilystään kirjan.

Klo 15–16 nautimme pannukahvit museon 110-vuotisen toiminnan kunniaksi. 

Klo 16 Ilmainen yleisöpastus Pehmeetä touhua -näyttelyyn tarjoilee näyttelyn kuraattori ITE-amanuenssi Elina Vuorimies K.H. Renlundin museosta. 

Väännetään rautalangasta -nonstop -pajassa klo 14–17 voit muotoilla sanoja tai vaikka nimikirjaimet rautalangasta helposti ymmärrettävään muotoon. Pajamaksu 3 euroa.

Lisätietoja tapahtumasta museon verkkosivuilta.  

0

Jyväskylän kesän Neulefestarit näkyvät myös museossa

Jyväskylän kesän Neulefestareiden aikaan 5.8.7. museossa järjestetään luentoja, joiden vuoksi Aikamatka ja AVOIN paja on suljettu yleisöltä. Luennoille voi ostaa lippuja Neulefestareiden verkkosivujen kautta

Museossa järjestetään kuitenkin festareiden aikaan myös matalamman kynnyksen toimintaa ja näyttelyihin on vapaa pääsy tope 5.6.7. 

To 5.7.2018 klo 12–17.30 Grazylankapajassa pääset  kokeilemaan taidelangan tekemistä erilaisista kuiduista. Aloitamme karstaamalla kuituja, jonka jälkeen opetellaan kuitujen kehräämistä langaksi värttinällä. Erilaisia kuituja yhdistelemällä saadaan mielenkiintoisia efektilankoja, suorastaan kreisejä lankoja.

Ohjaajana taidelankaan lumoutunut Hannele Torniainen. Pajassa osallistumismaksu 5 euroa, ei ennakkoilmoittautumista.

Pe 6.7.2018 14–17 ITE tein -nonstop-työpaja. Ohjaajana Alfhilda Törmänen. ITE tein -pajassa kirjotaan omakuva anarkisesti pitkillä pistoilla ja rohkeasti omaa ilmaisua käyttäen. 

Alfhilda Törmäsen pajaan liittyy opinnäytetyö, johon voi halutessaan tutustua Theseuksen sivuilla

Molemmista pajoista päivittyy tarkempia tietoja lähempänä ajankohtaa museon tapahtumakalenteriin

0

Kurkistus museon syksyyn

Museon syksyn ohjelma on kovaa vauhtia muodostumassa, ja kausiesite saadaan painosta  jakoon asiakkaille ennen juhannusta. 

Tässä kuitenkin pari tärppiä jo ennakkoon kalenteriin merkattavaksi. 

La 1.9. on mahdollisuus tavata mainoa POP UP -tekijöitä, kun näyttely on viimeistä päivää Ikkunagalleriassa

Su 2.9. klo 12–16 talon valtaa perinteinen Kulttuurisuunnistus. Yhdessä liikkumista, kulttuuria ja knoppitietoa. Museoon vapaa pääsy!

Luvassa on myös maksuttomia luentoja:

Ke 12.9. klo 17.00–18.30 Pehmeä taide ja käsityö kuvataideilmaisussa, luennoimassa TaT Minna Haveri.

Ke 7.11. klo 17.30–19.00 Jättiläisryijy Metsä – Montrealin maailmannäyttely ja Uhra Simberg-Ehrström, luennoimassa taidehistorioitsija Minna Polus.

Syksyllä järjestämme maksullisia pajoja osana Lasten lystiä: 

La 22.9.2018 klo 12–15 Kovat pehmot
La 27.10.2018 klo 12–15 Puujalkatyypit
La 24.11.2018 klo 12–15 Häiriötekijät

Lasten puuhapajoissa työskennellään ihan pehmeellä meiningillä. Ensin inspiroidutaan näyttelyistä ja sen jälkeen alkaa oma työskentely. Pajoissa käsitellään  niin kovia, pehmeitä, taipuisia kuin uppiniskaisiakin materiaaleja. Pajat ovat tarkoitettu 6-10 -vuotiaille lapsille. Pajamaksu 5 € /lapsi.

Tuttuun tapaan tapahtumatiedot tarkentuvat lähempänä ajankohtaa museon tapahtumakalenteriin

Kuvassa Seppo Laatusen tanssivat Aira Samulin ja Jorma Uotinen Pehmeetä touhua -näyttelyssä. 

0

PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyt ovat aina avoinna museon pohjakerroksessa. Komeasti juhlaan ja Käsityössä elämän tuntu kertoo tarinaa suomalaisesta käsityöstä ja pukeutumisesta. 

Samalla pääsylipulla pääset perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Alle 18-vuotiaat lapset vierailevat aina maksutta, samoin avustajat. 

Kaikki irti museovierailuista äänioppaiden avulla

Perusnäyttelyihin voi tutustua myös äänioppaiden avulla. Valitse itseäsi kiinnostavin reitti ja lainaa ääniopas museon infosta - ihan maksutta!

 

Päänäyttely: Pehmeetä touhua – Nordic Outsider Craft 28.4.–2.12.2018

Suomen käsityön museon luovuuden ääriä haastava outsider-käsityötaiteen näyttely julistaa käsityötekniikoiden ilmaisuvoimaa, uskallusta ja yksilön itseilmaisua. Pehmeetä touhua -näyttely rikkoo käsityötradition rajoja ja yllättää katsojansa tuomalla esiin käsityöperustaista taidetta perinteisen taidekentän ulkopuolelta ympäri Pohjoismaita.

Pehmeää touhua puolustaa pehmeitä arvoja taiteessa. Outsider-taide viittaa taiteen marginaaleihin, kuten ITE-taiteilijoihin ja erityistä tukea tarvitseviin taiteilijoihin. Näyttely julistaa, että taide kuuluu kaikille, eikä ole vain yhtä oikeaa tapaa tehdä teoksia. Jokaiselle kuuluu yhdenvertainen oikeus ilmaista itseään kuvataiteen ja luovan taidekäsityön avulla.

Näyttelyn liittyy filmejä, jotka kertovat taiteesta tekijöiden omalla äänellä.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Ikkunagalleria: mainoa POP UP 1.9. saakka

Mainoa CRAFT & DESIGN on Rovaniemellä jo 10 vuotta toiminut käsityö- ja muotoilumyymälä. Suomen käsityön museo kutsui mainoa CRAFT &DESIGNin pitkäiaikaisia kumppaneita ryhmänäyttelyyn Ikkunagalleriaan kesäksi. Ryhmään kuuluvat tekstiilimuotoilija Tuija Heikkinen, kuvataiteen opettaja TaM Elisa Ahonen, keraamikko Silja Mustaparta, muotoilija ja kultaseppä Piia Södergård sekä muotoilija, TaM Irma Annanpalo-Tuisku, joka on myös Rovaniemellä toimivan mainoa CRAFT & DESIGN -kivijalkaliikkeen yrittäjä.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuvassa Elisa Ahosen akvarelli.

Kuja: Tukkilaisromantiikkaa ja minimittaa 6.4. alkaen

Käsityön museon yhteydessä toimivan Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmiin lahjoitetuista puvuista koostuva näyttely kertoo omaa tarinaansa kansallispukujen muutoksista menneinä vuosina.

Helmojen pituudet ja runsaudet, materiaalit ja mittasuhteet ovat vaihdelleet niin käyttäjien kuin vuosikymmentenkin välillä. Kukin puku on oman aikakautensa tuote, jossa näkyy tekijän oma kädenjälki.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat

Näytönpaikka: Kertomuksia keväästä - Sirpa Hasan batiikkia 10.6. saakka

Konneveden Pukaran koululla asuvalle batikkitaiteilija Sirpa Hasalle varmoja merkkejä keväästä ovat ensimmäiset muuttolinnut. Lintujen liikkeet ja jäljet siirtyvät myös batiikkikankaisiin. 

Sirpa Hasa on tehnyt batiikkia ja opettanut sen tekoa kohta 30 vuotta.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Näytönpaikan näyttelyitä voi ihailla Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa ympäri vuorokauden. 

Kuva: Suomen käsityön museo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0

TULOSSA NÄYTTELYIHIN

KÄSILLÄ - käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona tulossa Näytönpaikkaan kesällä

Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulu sekä Taitokeskus Jyväskylän ja KSL -opintokeskuksen ammatillinen koulutus esittäytyy; Käsityöntekijän ammattitutkinto, Käsityömestarin erikoisammattitutkinto ja muu ammatillinen koulutus. 

Käsityökoulun lukuvuoden 2017-2018 teemana oli Arkea ja juhlaa, Suomi 100 vuotta.

Näyttely Näytönpaikassa 12.6.–5.8.2018 osoitteessa Kilpisenkatu 12. 

Kuvat: Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulu ja Taitokeskus Jyväskylän ammatillinen koulutus

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO | SUOMEN KANSALLISPUKUKESKUS | KONSERVOINTIKESKUS
KAUPPAKATU 25, 40100 JYVÄSKYLÄ

INFO PUH (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi