UUTISKIRJE - ELOKUU 2017

Museo täynnä kansallispuvun juhlaa

 • Kansallispuvun syntymäpäivänä 5.8. asiaa ja ihastelua
 • Jyväskylän museot on the move!
 • Jokaiselle jotain kansallispukuperinteestä
 • Käsityöläisten joulutorin käsityöläiset valittu
 • Hakuaika PISTOT-näyttelyyn 22.6.–2.10.2017
 • Museon syksy on täynnä tapahtumia
 • Suomen kansallispukukeskus mukana Muotipäivillä 1.–2.9. 
 • Päänäyttely: Suomalainen kansallispuku
 • Näytönpaikka: Multikansallispukuja 27.6. alkaen 
 • Anna ja Toivo - UNICEF-nuket museon ikkunassa
 • Kuja: Paula - hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa
 • Ikkunagalleria: MadeBy Helsinki ja Tuakon takomo

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

kansallispuvut

Intohimona kansallispukujen keräily – Mari Varonen luennoi

Lauantai 5.8. klo 13–15 Intohimona kansallispukujen keräily -luento ja pukunäytös
FM Mari Varonen, taidehistorioitsija, verkkopedagogiikan suunnittelija ja kansallispukujen keräilijä puhuu kansallispukujen keräilystä. Tavoitteena maailman suurin yksityinen suomalaisten kansallispukujen kokoelma! Jyväskyläläinen Mari Varonen on kerännyt parissa vuodessa 80 kansallispukua ja hurahtanut tämän myötä kansallispukuskeneen tosissaan. Keräilyn innoittamana hän täydentää pukujaan ompelemalla niihin puuttuvia osia, julkaisee suosittua Kansallispuvussa-sivustoa ja järjestää tapahtumia, kuten Kansallispuvussa Road Show. Luennollaan Varonen kertoo keräilyharrastuksensa taustasta, esittelee kokoelmansa helmiä ja antaa parhaat vinkit käytettyjen kansallispukujen hankkimiseen. Lopuksi on pukunäytös. 

– Saan puvuista paljon iloa pukeutumalla niihin. Haluan herättää ihmiset näkemään kansallispuvut kauniina vaatteina, joita voi hyvin yhdistellä nykyajan pukeutumiseen ja toimintaan. Kansallispuku päällä voi vaikka revitellä rockmusiikin tahtiin, pitää hauskaa ja nauttia elämästä!  

– Minulla on monta suosikkipukua. Kokoelmaani kuuluu muutama ns. tarkistettu puku, muun muassa Keski-Suomen ja Keuruun puvut, ja ne ovat erityisen ylellisiä. Toisaalta olen ihastunut suomenruotsalaisten pukujen vahvoihin väreihin, esim. Helsinge ja Lapväärtti. Karjalaisissa puvuissakin on helmiä, kuten Kurkijoki ja Sortavala.

– Erityinen intohimon kohteeni ovat tykkimyssyt, joita olen opetellut tekemään viimeisen vuoden aikana, Varonen kertoo. 

Tapahtumaan vapaa pääsy. 

Kansallispuvussa-sivusto
kansallispuvut

Jyväskylän museot on the move!

Jyväskylän museot levittäytyvät kivijalkamuseoidensa ulkopuolelle ja tuovat Kaikki kotona -telttansa Kävelykadulle perjantaina 11.8. osana Kotiseutupäiviä Teltalla on ohjelmaa koko päivän klo 10–18, jolloin voit rakentaa palikkakaupunkia, askarrella hyrriä, tutustua hyönteishotelleihin sekä entisajan opiskelija-asumiseen ja tehdä Mun Salapukua. Museoiden apuna teltalla paikalla ovat Kulttuuriluotsit, joiden kanssa voi penkoa lainattavaa, sata vuotta sitten eläneen taiteilijan matkalaukkua ja tutkia Ateneumin taidesalkkua. Tai tule vain paikalle ja jututa museon henkilökuntaa!

Päivän aikana museoissa ilmaisia yleisöopastuksia ja työpajoja. Suomalainen kansallispuku -näyttelyn yleisöopastus klo 16. 

Katso päivän koko ohjelma tiedotteesta

Kaikki kotona Facebook-sivut
kansallispuvut

Jokaiselle jotain Suomen kansallispukuperinteestä!

Koko syksy juhlitaan suomalaista kansallispukua upeilla tapahtumilla, tapaamisilla ja luennoilla. Torstaina 14.9. kansallispukukonsultti Taina Kangas Suomen kansallispukukeskuksesta kertoo suomalaisen kansallispuvun sielunelämästä. Luennolla esitellään miksi pukutarkistuksia tehdään, miten niitä tehdään ja mistä osista puku koostuu. 

Tule tapaamaan muita kansallispuvuista innostuneita lauantaina 7.10. Kansallispuvun juhlapäivänä.  Tuolloin esitellään uusi Johanneksen naisen kansallispuku ja järjestetään myyntitori. Väriä ja iloa tuovat pukunäytös sekä Mari Varosen Kansallispuvussa Road Show

Katso kaikki syksyn tapahtumat museon tapahtumakalenterista

uniikit joululahjat

Käsityöläisten joulutorin osallistujat valittu

Suomen käsityön museo järjestää joulukuun toisena viikonloppuna Käsityöläisten joulutorin 18. kertaa. Entiseen tapaan joulutorille järjestettiin avoin haku touko-kesäkuussa. Samalla haulla haettiin toimittajia museokaupan joulusesonkiin. Käsityöläisten joulutori järjestetään Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 9.–10.12.2017. Käsityöläisiä joulutorille saapuu ympäri Suomea, Oulusta Tuusulaan ja siltä väliltä. 

Käsityöläisten joulutori tarjoilee modernia ja käsin kosketeltavaa joulutunnelmaa viikonlopun aikana yli 5000 kävijälle. Joulutorin tarjonta perustuu laadukkaaseen käsityöhön, tuotteen tekijän ja käyttäjän kohtaamiseen ja jouluisen kahvion lämpimään tunnelmaan. Torille valitut käsityöläiset löytyvät museon verkkotiedotteesta

Pistot-näyttely 2018 - näyttelykutsu

PISTOT-näyttelyssä esitellään suomalaista tämänhetkistä käsityötä, muotoilua ja taidetta sekä tuodaan nähtäväksi käsityön, luovuuden ja näkemyksellisen taidon tuloksia. Taitoliiton tuottamaan PISTOT-näyttelyyn toivotaan mielenkiintoisia, tuoreita tulkintoja siitä mitä pistot voivat olla.

Näyttelyyn osallistuvat voivat toteuttaa PISTOT haluamallaan tekniikalla, perinteisesti, perinnettä uusien tai uutta teknologiaa soveltaen. Näyttelyn juryttää kuva- ja tekstiilitaiteilija Ulla Pohjola. Jurytyksessä arvostetaan omaperäistä teeman tulkintaa, idean tuoreutta sekä ilmaisuvoimaista toteutusta.

Näyttely on esillä 13.1–24.2.2018 Helsingissä, CraftCornerissa, osa töistä valitaan Suomen käsityön museossa 6.3.–22.4.2018 järjestettävään näyttelyyn.
Näyttelyyn hakuaika on 22.6.–2.10.2017. Jokainen tekijä voi ehdottaa näyttelyyn enintään kolmea teosta tai luonnosta. Teosten tulee olla vuonna 2015 tai sen jälkeen valmistuneita.
Näyttelykutsu, säännöt ja hakulomakkeet 

TULEVAT TAPAHTUMAT

kansallispuvut keskipisteenä

Pukupäivät I-III lauantaisin klo 11-16

Mitä olet aina halunnut kysyä kansallispukujen valmistuksesta? Nyt voit paneutua tekotapoihin ja valmistukseen useammaksi tunniksi kerrallaan. Pukeutumiseen paneudutaan esitelmin ja työpajoin. Pukupäiviä järjestetään syksyn aikana kolmesti: la 23.9., la 28.10. sekä la 25.11. Voit osallistua yhteen tai useampaan pukupäivään. 

Päivät koostuvat aina kaikille ilmaisesta luennosta, maksullisesta työpajasta sekä kaikille avoimesta, maksuttomasta kansallispukuklinikasta, joissa kansallispukujen asiantuntija Ritva Hänninen neuvoo kansallispukujen valmistuksessa. Ota oma keskeneräinen pukusi mukaan.  

Lauantaina 23.9. luvassa mm. psykologi ja itetaiteilija Irma Heiskasen luento Emojen essut ja ornamentit  - esiäitien ornamenttikieli ja tähtikuviot. Työpajassakin ollaan essujen maailmassa. Työpajaan ilmoittaudutaan ennakkoon. Työpajan hinta 15 euroa. 

Katso kaikki museon syksyn tapahtumat täältä

Suomalainen kansallispuku

Kesän viimeinen koko perheen perjantaipaja 4.8. klo 14–17

Kesä lähestyy loppuun ja koulut alkavat. Sitä ennen on vielä aikaa yhdelle koko perheen perjantaipajalle. 

Pajassa punotaan nyöreistä koruja ja avaimenperiä Päivi Turkian johdolla. Alle 10-vuotiaita lapsia suositellaan tulevan pajaan yhdessä vanhempiensa kanssa. Pajassa materiaalimaksu 3€.  

Unicef-nuket

LOW BUDGET - asusteita solmeillen torstaina 7.9. klo 16-19

Syksyn ensimmäisessä Low bugdet -pajassa syntyvät asusteet solmeillen - makramee ja muut solmeilutekniikat näyttävät jälleen raikkailta! Solmeile oma vyö tai koru, värikkäänä tai yksivärisenä, helmiäkin mahtuu joukkoon. Pieni materiaalimaksu, ei ilmoittautumista. 

Pajat ohjaa Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuussalan tekstiiliartesaaniopiskelijat. 

Syksyn muissa Low Budget -pajoissa 5.10. kokeillaan foliopainantaa tekstiileihin  ja 2.11. valmistetaan muistikirja tai kortteja vanhoista kirjoista. 

Suomen kansallispukukeskus mukana Muotipäivillä 1.–2.9. Kävelykadulla

Vuonna 2017 Muotipäivillä juhlitaan yhdessä 100-vuotiasta Suomea! Muotipäivillä tempaudutaan muodin maailmaan ja inspiroidutaan näyttävistä ohjelmanumeroista. Kompassin päälavalla nähdään upeita Fashion Unitin muotinäytöksiä, joissa esitellään skandinaavista muotia ja suomalaista designia. Tiedossa on myös muuta Suomi-teemaista ohjelmaa juhlavuoden kunniaksi, kuten kansallispukunäytös. 

Kansallispukunäytökset pe 1.9. klo 17.30 ja klo 19. 

Katso koko Muotipäivien ohjelma. 

Syksyn asiakasraadeissa pohditaan näyttelyitä ja muistellaan kansallispukuja

Museo järjestää syksyllä tuttuun tapaan kaksi asiakasraatia. Asiakasraadit tuovat museolle tärkeää tietoa suoraan asiakkailta, joten kaikki kiinnostuneet otetaan iloisina vastaan pohtimaan museon toimintaa. 

Keskiviikkona 10.11. klo 17.30–19.30 pohditaan museon näyttelyitä yhdessä. Tule mukaan vaikuttamaan museon tuleviin näyttelyihin. Mitä näyttelyitä sinä toivoisit museossa näkeväsi?

Tiistaina 7.11. klo 17.30–19.30 Muistojesi kansallispuku. Mitä muistoja sinun kansallispukuusi liittyy? 

Asiakasraateihin ovat kaikki tervetulleita, eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Kahvitarjoilu. 

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Suomalainen kansallispuku

PÄÄNÄYTTELY: Suomalainen kansallispuku 3.12.2017 saakka

Museon kerroksissa keskitytään kansallispuvun eri teemoihin joulukuun alkuun saakka. Kartat ja aikajana helpottavat näyttelyssä noin 60 pukukokonaisuuden, eri pukualueiden ja niiden ominaispiirteiden ymmärtämistä. Valmistustekniikoihin pääsee tutustumaan videoiden, työpiirustusten ja valmiiden puvun osien avulla. Katso kesän ja syksyn tapahtumat verkosta ja tule mukaan syksyn työpajoihin tai vaikkapa kansallispuvun juhlapäivään 7.10.! 

Ryhmäopastukset on helpointa varata ilmoittautumislomakkeen kautta. Vahvistamme opastukset nopeasti. 

Tee opastusvaraus ryhmällesi täältä
Suomalainen kansallispuku

NÄYTÖNPAIKKA: Multikansallispukuja 27.6.–1.10.2017

Taiteilija Maria Dunckerin multikansallispuvut tuovat uuden ja ajatuksia herättävän näkökulman kansallispukuun. 

"Ensimmäiset multikansallispuvut ompelin markettimuovipusseista jo 1998. Puvut ovat olleet mukana lukuisissa esityksissä, näyttelyissä, performansseissa ja juhlissa. Muovipussit eri maista ovat jääneet minulle matkoilta ja jokapäiväisiltä ostosreissuilta. Pari värikästä pukua on myös päätynyt Kiasman kokoelmiin. Puvut ovat melko prinsessatyylisiä ja hyväntuulisia." Kuvassa Lehmänlumoaja

Näytönpaikan näyttelyjä voi katsella vuorokauden ympäri näyteikkunoissa osoitteessa Kilpisenkatu 12.

Unicef-nuket

UNICEF-nuket Anna ja Toivo museon ikkunassa 4.5.–3.12.2017

Suomalainen kansallispuku  -näyttelyn yhteyteen pyydettiin paikallisilta nukentekijöiltä UNICEF -nukkeja, joiden vaatteissa on käytetty kansallispukukankaita. Nuket esittäytyvät museon ikkunassa 4.5.–3.12.2017.

UNICEF -nuket ovat käsityönä tehtyjä koristenukkeja, joita vapaaehtoiset valmistavat myyntiin. Vaikka nuket valmistetaan samalla vartalon kaavalla, jokainen numeroitu nukke on yksilöllinen, sillä on nimi, syntymäaika ja kansallisuus. Tällä halutaan muistuttaa jokaisen lapsen oikeudesta henkilöllisyyteen.

Lue lisää

Jyväskylän käsityökoulun näyttely

IKKUNAGALLERIA: MadeBy Helsinki 1.9. saakka

MadeBy Helsinki on 11 kädentaidon ammattilaisen kollektiivi, joka tuo museon kesänäyttelyyn valikoituja paloja osaamisestaan - asuja, koruja, keramiikkaa ja sisustustuotteita.

Kesällä 2013 perustettu kollektiivi pyörittää Helsingin vanhassa keskustassa Senaatintorin ja Kauppatorin kupeessa sijaitsevaa kivijalkamyymälää. MadeBy Helsinki on uudenlainen käsityön, designin ja taiteen kohtaamispaikka – ostosten teon lomassa kävijöillä on mahdollisuus tutustua käsin tekemiseen työpajoissa sekä osallistua erilaisiin käsitöihin ja muotoiluun liittyviin tapahtumiin.  

Lue lisää näyttelystä

KUJA: Paula - hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa 2.11. saakka

Kaunis ja värikkääseen Sääksmäen naisen kansallispukuun pukeutunut Paula-tyttö on tarjoillut ehtymättömästä pannustaan aina vain sataprosenttisesti oikeaa, ihanasti tuoksuvaa Pauligin kahvia ja hymyillyt väsymättömän ystävällisesti meidän kaikkien suomalaisten sydämiin jo vuosikymmenten ajan.

Näyttelyssä kurkistetaan Pauligin Paulan historiaan ja nykypäivään.

Lue lisää

Ommellinen Muuramesta

TULOSSA Ikkunagalleriaan: Tuakon takomo - seppämestari Jarkko Kaartilanmäki 6.9. alkaen

Pehmeiden kansallispukujen vastapainona voi syksyllä ihastella raudantuoksuista kädenjälkeä Ikkunagalleriassa 6.9.-10.11., sillä esillä on seppämestari Jarkko Kaartilanmäen taottuja tuotteita viime vuosilta. Lävistetyt reiät, niitatut liitokset ja erilaiset vasaralla lyödyt pintastruktuurit antavat oman leimansa taottuun työhön. Näillä tekniikoilla valmistettu tuote eroaa merkittävästi teollisesta. Yksityiskohdat ovat tärkeitä myös suuressa kokonaisuudessa. Taotut rakenteet sopivat hyvin suunniteltuina monenlaiseen arkkitehtuuriin ja julkisiin tiloihin.

Lue lisää näyttelystä

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO | SUOMEN KANSALLISPUKUKESKUS | KONSERVOINTIKESKUS
KAUPPAKATU 25, 40100 JYVÄSKYLÄ

INFO PUH (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi