Veckobrev från Aktieinkomster & TradeVenue, vecka 15

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Annons:

OMX Stockholm 30:

Indexet OMXS30 steg med + 0,20 % under vecka 15. Veckan innan låg utvecklingen på - 1,13 %.


Totalt har OMXS30 stigit med + 3,67 % under år 2017

S&P 500:

Utvecklingen för S&P 500 i USA slutade på - 1,13 % under vecka 15. Veckan innan sjönk det med - 0,30 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med + 4,03 % under år 2017.

Börsen under vecka 15:

Börsvecka 15 blev på många sätt en speciell vecka och inte bara för att vi på många håll och kanter körde på kortvecka i och med påskfirandet. Läget runt om i världen är just nu väldigt speciellt och på många sätt unikt och det sätter såklart sina spår på världens börser.

 

Påsken oroade marknaden:

I framförallt Europa har vi haft en kortvecka på börserna i och med att påsken medförde lite extra ledighet. Påsken i sig har väl egentligen inte varit den stora bidragande faktorn till den avvaktande och oroliga stämningen men vetskapen om att vi inte kan agera på våra börser för att de håller stängt när det händer stora händelser runt om i världen har skrämt många från att agera nu under veckan.

I Sverige blev handeln därför väldigt lugn och avvaktande men trots det avslutade vi veckan på plus efter halva torsdagen innan vi slog igen som ni kan se på graferna här ovanför.      

 

Världens största bomb:

Det geopolitiska läget i världen har också fortsatt varit ansträngt under vecka 15 och det är det som är den största bidragande faktorn till det oroliga läget.

Här hänger det upptrappade läget i Nordkorea och kriget mot terrorn i Europa kvar men det har framförallt varit USA:s agerande som har satt rubriker. USA släppte för några dagar sedan nämligen världens största ej kärnvapenbestyckade bomb mot ett IS-läger i Afghanistan.

Av det här agerandet från USA:s sida kan vi konstatera att det nu faktiskt börjar hända lite konkreta saker nu när Donald Trump står vid makten. Det har marknaden gått och väntat på under en ganska så lång tid just nu men frågan är om det var den här militära aggressiviteten som marknaden hade räknat med. På förhand stod antagligen finansiella åtgärder mer på kartan och även om USA alltid har varit ett land som gillar en handlingskraftig ledare så får sådant här agerande även övriga världen att gunga och det är lång ifrån alla som uppskattar det Donald Trump och hans USA håller på med just nu.

Så just nu är det faktiskt USA som bidrar till den stora osäkerheten på världens börser och håller vi det här tempot så kan ringarna på vattnet sprida sig väldigt fort och då står vi inför en global kris som inte kommer tas emot positivt på världens börser.

  

Storbolagsrally i Sverige:

Om vi tar oss en titt på den svenska börsen så fick vi trots det lugna läget faktiskt se ett litet storbolagsrally då SCA:s aktie drog iväg ordentligt uppåt. Här handlar det om att en grupp investerare ska ha lagt ett generöst bud på delar av bolaget och det gillade marknaden vilket ni kan se på listan här nedanför.

I övrigt på den svenska börsen kan vi se att tidigare ratade aktier som t.ex. Fingerprint och Ratos med flera har fortsatt nedåt men det berodde snarare på att ingen riktigt vågade agera innan påskledigheten än någonting annat.  

 

Ingen vågade agera:

Just att ingen vågade agera och att läget var väldigt oroligt och avvaktande sammanfattar vecka 15 som börsvecka väldigt bra. Det är egentligen inte konstigt att det blev så för det hade de flesta räknat med innan påsken men att det blev ännu mer tydligt var väl ändå en liten överraskning.

Det viktigaste att ta med sig inför den kommande börsveckan som drar igång efter att vi på börsen i Sverige även håller stängt under måndagen är att hålla koll på det geopolitiska läget. Utvecklingen där har bara börjat och när USA agerar som de gör och lite som de vill så kommer fler att börja göra det också och det kan vara väldigt oroväckande.     

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 15.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 15.

Annons:

Börsvecka 16:

Även under den kommande börsveckan som drar igång imorgon, tisdag så ska påsken spela sin ut sin roll. På grund av att vi under annandagen (måndag) är lediga så blir det ytterligare en kortvecka på börsen men det är mycket som kommer hända under de resterande dagarna så det är bra att vi nu har hunnit förbereda oss för det.  

 

Rapportperioden drar igång:

Till att börja med så kommer rapportperioden återigen dra igång på börsen och då är det Q1-rapporterna som ska presenteras för marknaden. Det kommer med största sannolikhet sätta ordentlig fart på bolagsfronten igen då det är en rad storbolag som kommer släppa sina rapporter under den kommande börsveckan.

Vi kan bland annat vänta oss rapporter från Axfood, SSAB, Avanza och ABB med många flera. På den här fronten har vi även utländska bolagsrapporter från t.ex. Unilever, Verizon, General Electric och Alcoa att vänta oss så det blir en händelserik vecka på bolagsfronten som på allvar kommer ta fart i slutet av veckan.  

 

Inte lika intensivt makroflöde:

Det intensiva makroflödet som vi fått uppleva den senaste tiden kommer att avta en aning under nästa vecka för att lämna plats åt rapportperioden. Vi har visserligen t.ex. industri- och oljesiffror från USA och industrisiffror från Europa att vänta oss men de flesta tunga makrobesked för april månad har redan processats så på den här fronten kommer det som sagt lugna ner sig en aning.   

 

Fokus mot hur det geopolitiska läget utvecklar sig:

En väldigt viktig detalj som vi absolut bör räkna med under den kommande börsveckan är att utvecklingen på den geopolitiska fronten fortfarande kommer ligga långt fram i pipelinen. Här händer det saker nästan dagligen och det är utvecklingen här som mycket väl kan komma att rubba den sköra balansen på världens börser just nu.

Här kommer fokus framförallt att riktas mot USA då det är dem som håller i stafettpinnen just nu men många andra länder kan snabbt komma att dras in i härvan.

 

Ett kommande skifte på börsen:

Inför börsens återöppnande imorgon bör man alltså ha koll på framförallt två saker. Den första är det kommande skiftet på börsen i och med rapportperioden och den andra är det geopolitiska läget.

Här kommer antagligen det geopolitiska läget vara viktigast då rapportperioden inte drar igång på allvar förens i slutet av veckan och det kommer med stor sannolikhet att hända mycket på andra håll och kanter innan dess.

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se