UUTISKIRJE - TOUKOKUU 2017

Juhlitaan suomalaista kansallispukua yhdessä!

 • Tervetuloa Suomalainen kansallispuku -näyttelyn avajaisiin 19.5.
 • Kurkkaa kulisseihin 12.5. 
 • Vastaa kyselyyn kansallispuvun tuotteistamisesta 
 • Yläkaupungin Yössä jameja ja työpajoja 20.5.
 • Anna ja Toivo - UNICEF-nuket museon ikkunassa
 • Näytönpaikka: Jyväskylän käsityökoulu 
 • Kuja: Paula - hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa
 • Ikkunagalleria: Ommellinen ja MadeBy Helsinki
 • Haku Käsityöläisten joulutorille 15.5.–15.6.
 • Vastaa Punomon kyselyyn suomalaisista käsityöyhteisöistä
 • Viherlandian perinnekasvit somistavat koteja

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

kansallispuvut

Kansallispuku on edelleen vahva suomalaisuuden symboli  – Suomi 100 –juhlavuoden näyttely avautuu yleisölle 20.5.

”Kansallispuvut ovat parhaimmillaan taitoteoksia, juhlapukuja, jotka on valmistettu rakkaudella aikaa ja rahaa säästämättä. Niihin on sijoitettu vuosisataisten taitojen ja tietojen kirjo kankaina, kaavoituksina, koristeluina ja ompeleina. Kansallispukukokonaisuus on erilaisten puvunosien yhdistelmä, johon tarvitaan eri käsityöalojen osaamista ja runsaasti harjaantumista. Kutojat, neulojat, ompelijat, hatuntekijät, jalkineiden valmistajat, nahan muokkaajat, pitsin nyplääjät, kultasepät, kankaanpainajat, nauhanpunojat, kirjojat ja myssymaakarit saavat näyttää puvun teossa taitonsa.”

Leena Holst, Kansallispuku (2011).

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 19.5. klo 18.00 alkaen. Näyttelyn avaa Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja.

Tutustu näyttelyn tiedotteeseen

uniikit joululahjat

Haku käsityöläisten joulutorille alkaa pian

Vaikka kesääkin vielä odotellaan, mietimme jo joulua. Käsityöläisten joulutorille haku on heti alkukesästä, jotta ammattikäsityöläiset ehtivät hakea myös muita paikkoja, jos eivät tule valituksi museon joulutorille. Joulutorille hakuaika on 15.5.–15.6.2017 Täytä hakulomake huolellisesti netissä 15.6.2017 mennessä. Määräaikaan tulleista hakemuksista valitsemme 26 käsityöläistä ja neljä varasijalle ja ilmoitamme valinnasta kaikille heinäkuun alkuun mennessä. Samalla hakulomakkeella voit hakea käsityöläisten joulutorille tai museokauppaan myyntitilitoimittajaksi tai molempiin, mutta valituksi voit tulla vain toiseen.

Hakulomakkeeseen

TULEVAT TAPAHTUMAT

kansallispuvut keskipisteenä

Suomalaisuuden päivän kunniaksi esikatselmus kansallispukunäyttelyyn

Miten näyttely rakennetaan?

Kurkkaa kulisseihin perjantaina 12.5. klo 14–16 

Kierroksella kurkistellaan kuinka suuret näyttelyrakenteet pystytetään, millaista päänrapsutusta nukkien pukeminen aiheuttaa ja haistelemaan näyttelynrakentamisen hektistä tunnelmaa. Sisääntuloaulassa pääset virittäytymään tunnelmaan tutkimalla Suomi-seinän kuvakoosteita. Paikalle saapuu myös näyttelyn esillepanon suunnittelija, Jyväskylän kaupunginteatterin lavastaja Karmo Mende, jolta voi kysellä näyttelyn tulevasta tunnelmasta. Vapaa pääsy. 

Lisätietoja tapahtuman tiedotteesta

lautanauhoja ja kansallispukuja

Vastaa kyselyyn kansallispuvun tuotteistamisesta

Sateenvarjo, muki tai kenties pyyhe kansallispukukuosilla? Missä tuotteessa sinä haluaisit nähdä suomalaisille kansallispuvuille ominaisia värejä ja yksityiskohtia? Lyhyellä kyselyllä Suomen käsityön museo kerää ideoita uusiin tuotteisiin, jotka ovat saaneet innoituksensa kansallispukujen väreistä, kuoseista ja kerroksellisuudesta. 

Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan tutkija Leena Holstin Kansallispuku -kirja ja
yksi Museokortti, jolla takaat pääsyn vuodeksi museoihin. 

Kysely on osa Humakissa opiskelevan kulttuurituottajaopiskelija Hannele Hirvosen opinnäytetyötä. Työn tilaaja on Suomen käsityön museo.

Vastaa kyselyyn
Yläkaupungin Yö 2017

Yläkaupungin Yö ja Late Nights lauantaina 20.5.

Yläkaupungin Yössä pääset jameihin ja työpajoihin, museo on avoinna klo 22 saakka. 

17.00 Mixtape Quartet

18.00 Lauluryhmä Jännät

19.00 Kulissi goes a cappella

19.45 Kreivi

20.45 AP Kivinen with Tiny Devices

Yläkaupungin Yön ohjelma

Löydät kaikki kesän ja syksyn tapahtumat täältä

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Suomalainen kansallispuku

PÄÄNÄYTTELY: Suomalainen kansallispuku 20.5–.3.12.2017

Suomen käsityön museon ja Suomen kansallispukukeskuksen suursatsaus maamme juhlavuoteen kutoo värikästä tarinaa suomalaisesta kansallispuvusta, sen historiasta ja nykypäivästä. Museon kerroksissa keskitytään eri teemoihin kansallispukujen maailmassa. Voit kuvauttaa itsesi maitolaituriin nojaillen tai voit istahtaa Suomi-pukuisen miehen viereen. Kartat ja aikajana helpottavat näyttelyssä olevien yli 50 puvun, eri pukualueiden ja niiden ominaispiirteiden ymmärtämistä. Valmistustekniikoihin pääsee tutustumaan videoiden, työpiirustusten ja valmiiden puvun osien avulla. Osallistu kansallispuvun syntymäpäivään ja muihin tapahtumiin! 

Tapahtumat löytyvät täältä 

Unicef-nuket

UNICEF-nuket Anna ja Toivo museon ikkunassa 4.5.–3.12.2017

Suomalainen kansallispuku  -näyttelyn yhteyteen pyydettiin paikallisilta nukentekijöiltä UNICEF -nukkeja, joiden vaatteissa on käytetty kansallispukukankaita. Nuket esittäytyvät museon ikkunassa 4.5.–3.12.2017. UNICEF -nuket ovat käsityönä tehtyjä koristenukkeja, joita vapaaehtoiset valmistavat myyntiin. Vaikka nuket valmistetaan samalla vartalon kaavalla, jokainen numeroitu nukke on yksilöllinen, sillä on nimi, syntymäaika ja kansallisuus. Tällä halutaan muistuttaa jokaisen lapsen oikeudesta henkilöllisyyteen.

Lue lisää

Jyväskylän käsityökoulun näyttely

NÄYTÖNPAIKKA: Jyväskylän käsityökoulu 8.5. alkaen Käsillä – käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona

Näyttely kertoo Taito Keski-Suomi ry:n Taitokeskus Jyväskylän opiskelijoiden ammatillisesta lisäkoulutuksesta ja käsityöntekijän ammattitutkintoon valmistavasta koulutuksesta sekä Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulun käsityön taiteen perusopetuksen oppilaiden tekemisen ilosta ja erilaisista elämyksistä käsityössä, teknologiassa ja muotoilussa tänä päivänä. Käsityökoulun lukuvuoden 2016–2017 teemana oli Suomi 100 vuotta. Näyttelyn osoite on Kilpisenkatu 12. 

 Lue lisää Taitokeskuksen toiminnasta

KUJA: Paula - hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa 3.2–.12.11.2017

Kaunis ja värikkääseen Sääksmäen naisen kansallispukuun pukeutunut Paula-tyttö on tarjoillut ehtymättömästä pannustaan aina vain sataprosenttisesti oikeaa, ihanasti tuoksuvaa Pauligin kahvia ja hymyillyt väsymättömän ystävällisesti meidän kaikkien suomalaisten sydämiin jo vuosikymmenten ajan. Näyttelyssä kurkistetaan Pauligin Paulan historiaan ja nykypäivään.

 Lue lisää

Ommellinen Muuramesta

IKKUNAGALLERIA: Ommellinen 15.03.–19.05.2017

Vielä ehdit piipahtaa vilkaisemassa keväistä muotia Ommellisen Ikkunagalleria –näyttelyssä - ajattomia, värikkäitä ja mukavia mekkoja ja tunikoita naisille. Vaatteiden lisäksi mukana on kankaita näyttävillä kuoseilla, joiden suunnittelu on omaa tuotantoa. Vaatteet ommellaan Ommellisen työtiloissa Muuramessa tai Kimperi Factoryllä Jyväskylässä. Kankaat ovat suomalaisten suunnittelijoiden luomuksia ja ne valmistetaan Euroopassa.

Lisätietoa näyttelytiedotteesta

MadeBy Helsinki Suomen käsityön museossa

IKKUNAGALLERIA: MadeBy Helsinki 24.5.–1.9.2017

MadeBy Helsinki on 11 kädentaidon ammattilaisen kollektiivi, joka tuo kesänäyttelyynsä valikoituja paloja osaamisestaan - asuja, koruja, keramiikkaa ja sisustustuotteita.

Kesällä 2013 perustettu kollektiivi pyörittää Helsingin vanhassa keskustassa Senaatintorin ja Kauppatorin kupeessa sijaitsevaa kivijalkamyymälää. Viehättävällä Katariinankadulla sijaitseva MadeBy Helsinki on uudenlainen käsityön, designin ja taiteen kohtaamispaikka – ostosten teon lomassa kävijöillä on mahdollisuus tutustua käsin tekemiseen ilmaisessa nonstop-työpajassa kuukausittain vaihtuvien teemojen alla. Pajatilassa järjestetään myös erilaisia vaihtuvia käsitöihin ja muotoiluun liittyviä tapahtumia. 

Lue lisää 

Punomo

Vastaa Punomon kyselyyn suomalaisista käsityöyhteisöistä

Vastaa Punomon kyselyyn! Tavoitteena on tuoda käsityötä näkyvämmäksi ja rakentaa verkostoja. Punomo edistää käsityöalan verkostoitumista, tiedotusta ja tunnettavuutta eri aloilla. Vastaa kyselyyn tai välitä se eteenpäin, jos kuulut johonkin käsityön yhteisöön tai osaat antaa siitä tietoja. 

Punomon kyselyyn 

Viherlandian perinnekasvit

Viherlandian perinnekasvit somistavat tänäänkin koteja

Muistatko kliivian, pelargoniat, posliinikukan tuoksun? Monet perinnekasvit palaavat vuosien jälkeen uudelleen suosikeiksi. Nämä mummolasta tai lapsuuskodista tutut puutarhan kasvit tai viherkasvit tuovat tulleessaan mukavia muistoja ja sen vuoksi niitä halutaan myös omaan kotiin. Kuvassa tulppaanipelargonia Viherlandian omaa tuotantoa. 

Viherlandian perinnekasvit

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO | SUOMEN KANSALLISPUKUKESKUS | KONSERVOINTIKESKUS
KAUPPAKATU 25, 40100 JYVÄSKYLÄ

INFO PUH (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi