OSALLISUUDEN AIKA RY - lastensuojelunuorten ja ammattilaisten välisen yhteistutkijuuden tuloksena toimivammat sosiaalialan palvelut

Hei Osallisuuden ajan jäsen, yhteistyökumppani tai toiminnasta muuten kiinnostunut lukija!

Kevätauringon myötä saapuu myös Osallisuuden ajan ensimmäinen uutiskirje vuonna 2018. Täällä ei kuitenkaan olla oltu talvihorroksessa vaan pikemminkin tapahtumia ja toimintaa on riittänyt joka lähtöön! Uutiskirjeen myötä on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä onkaan viime kuukausina tapahtunut Osallisuuden ajassa. 

Uutiskirje lähetetään kaikille Osallisuuden ajan jäsenille ja yhteistyökumppaneille. Uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja siinä käydään läpi järjestön ajankohtaisia asioita ja tapahtumia, esitellään Osallisuuden ajan työntekijöitä ja jäseniä sekä luetaan eri työntekijöiden terveisiä.

Hyviä lukuhetkiä uutiskirjeemme parissa ja ihanaa kevään alkua! Toivottaa Osallisuuden ajan väki

Projektipäällikön terveiset

Kootessani juuri lukemaasi uutiskirjettä minulle iski runsaudenpula: kaikkea kevään aikana tehtyä ja koettua ei millään saa mahdutettua tiiviiseen uutiskirjeeseen tai ainakaan niin, että sitä olisi enää miellyttävä lukea. Kahden ja puolen kuukauden aikana olen päässyt mukaan porukkaan, jota yhdistää tinkimätön ja suoraan sydämestä kumpuava tahto kehittää lastensuojelua yhteistoiminnallisesti ja lasten ja nuorten kokemuksista käsin. 

Keräsimme alkuvuodesta palautetta toiminnastamme, ja se osoittaa, että Osallisuuden ajalla on selkeä tarve ja tilaus lastensuojelun kehittämisen alueella. Toimintamme nähdään laadukkaana, monipuolisena ja merkityksellisenä. Ammattilaiset ja yhteistyökumppanit ovat saaneet uusia näkökulmia työhönsä, opiskelijat voivat hyödyntää kokemusasiantuntijatietoa tulevaisuudessa tehdessään tärkeää työtä lasten ja nuorten parissa ja toiminnassa mukana olevat nuoret saavat vertaistukea, pääsevät jakamaan kokemuksiaan sekä vaikuttamaan itselleen tärkeisiin asioihin. 

Vietimme helmikuussa hallituksen ja työntekijöiden kanssa viikonlopun luonnon rauhassa mökillä. Päivien aikana työskenneltiin ahkerasti suuntaviivojen ja tulevaisuuden suunnitelmien parissa. Tämän lisäksi söimme, saunoimme ja tutustuimme toisiimme. Yhdessäolon ja tutustumisen kautta syntyy luottamus ja tila kehittää ja päästä eteenpäin. Tätä ajatusta on myös pohdittu nuorten ryhmässä siitä näkökulmasta, kuinka aika ja sen puute vaikuttaa sosiaalityötä tekevän ja nuoren väliseen suhteeseen sekä luottamuksen rakentumiseen ja sitä kautta sosiaalityön vaikuttavuuteen. Nuoret kannattavat sosiaalityöntekijöiltä alun perin lähteneen lakialoitteen hyväksymistä, jossa vaaditaan lastensuojelulakiin sosiaalityöntekijöitä koskeva asiakasmäärän mitoitus. Asiakasmäärien ollessa pienempiä riittäisi sosiaalityöntekijällä enemmän aikaa asiakkailleen ja heidän perheilleen. Kuten nuoret totesivat, aika ja lisäresurssit eivät ratkaise kaikkea, mutta se olisi hyvä alku ja mahdollistaisi aikaa ja tilaa kohtaamisille sekä oikeanlaiselle tuelle ja avulle. 

Kevättä on vielä jäljellä ja paljon ehditään tekemään ennen kesän ansaittua lepoa ja aurinkoa. Siitä lisää seuraavassa uutiskirjeessä, joka ilmestyy kesäkuussa!

Iloisin terveisin, Anni Sunervo/projektipäällikkö

Vallankumous lastensuojelussa -eduskuntatapahtuma 8.2.

Osallisuuden ajan kevätkauden aloitti hieno keskustelutapahtuma eduskunnan kansalaisinfossa 8.2. Tapahtumassa kuultiin kansanedustajien ajatuksia lastensuojelusta paneelikeskustelun muodossa sekä Kai Alhanen Aretai Oy:sta piti puheenvuoron dialogisuudesta. Lopuksi kuultiin nuorten kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä lastensuojelusta ja sen kehittämiskohteista. Nuorten osuuden kiteytykset:

  • Oikeudet. Nuoret eivät aina tiedä oikeuksistaan lastensuojelussa. Oikeuksista tulisi kertoa nuorille ymmärrettävästi. 
  • Väärinymmärrykset. Lastensuojeluprosessiin liittyy paljon väärinymmärryksiä ja työntekijän vastuulla on varmistaa, että kaikki ymmärtävät, mistä puhutaan ja mitä tarkoitetaan. Nuorilla on kokemus, että usein lääkitään muttei hoideta perimmäisiä syitä. 
  • Huostaanotto. Tarjoaako huostaanotto tasapainoisen ja turvallisen elinympäristön? Aina näin ei nuorten mielestä ole vaan huostaanoton johdosta asiat voivat mennä huonompaan suuntaan ja huostaanotto myös leimaa nuorta vahvasti. 
  • Kiitollisuus. Nuoret ovat monesta asiasta kiitollisia ja arvostavat ihmisiä, jotka jaksavat tehdä sosiaalityötä. Nuoret toivovat lisää resursseja kuormittavan työn tekijöille. 

Kuvassa tapahtuman tekijät: Osallisuuden ajan väkeä, Maria Guzenina ja Kai Alhanen. 

Ryhmätoimintaa - uudet nuoret tervetulleita mukaan!

Lasten ja nuorten osallisuuden edistäminen sekä lastensuojelun yhteistoiminnallinen kehittäminen ovat Osallisuuden ajan keskeisimpiä tehtäviä. Kevätkaudella on pyörinyt kaksi säännöllisesti kokoontuvaa ryhmää, joita ovat vetäneet Osallisuuden ajan työntekijät ja hallituksen ammattilais- ja kokemusasiantuntijajäsenet. 

Toinen ryhmä on koostunut yhden helsinkiläisen lastenkodin osaston lapsista ja nuorista sekä ohjaajista. Ryhmässä on työstetty lasten ja nuorten toivomia teemoja lastensuojelusta ja laitoksen arjesta. Ryhmä pääsee vielä kevään aikana vierailulle eduskuntaan ja terveiset on luvannut vastaanottaa vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig. 

Osallisuuden ajan oma nuorten ryhmä on jatkanut aktiivisesti toimintaansa. Talven ja kevään aikana on työstetty muun muassa eduskuntatapahtumaa sekä kannanottoa lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden mitoitukseen liityvän lakialoitteen puolesta. 

Osallisuuden aika etsii jatkuvasti uusia nuoria mukaan kehittämään sosiaalialan palveluita yhdessä ammattilaisten kanssa. Jos tunnet nykyisen tai entisen lastensuojelun asiakasnuoren, jonka tiedät pohtineen, miten lastensuojelussa asiat pitäisi hoitaa paremmin, ohjaa hänet ottamaan yhteyttä meihin. Me olemme se taho, jonka kanssa keskustelu muuntuu kehittämiseksi ja kehittäminen muutokseksi. Ryhmä kokoontuu joka toinen torstai klo 17 toimistollamme Töölössä, seuraava ryhmäkerta on 26.4. Lisätiedot: Anni Sunervo, p. 040 085 0605

Nuorten ryhmässä jaetaan kokemuksia, keskustellaan, kehitetään ja pyritään vaikuttamaan asioihin, jotta tulevaisuudessa lastensuojelu olisi laadukkaampaa ja osallistavampaa. Ryhmä alkaa aina näillä värikkäillä korteilla, joiden avulla pysähdytään ja rauhoitutaan yhteiseen hetkeen. Aina myös syödään yhdessä, se on tärkeää!

Lastenkodin ryhmän ohjaaminen on ollut hieno ja opettavainen kokemus ryhmän vetäjille Katille, Vilmalle ja Yonatanille. Toimintatapoja on jouduttu haastamaan ja miettimään uudestaan. Käytössä ovat olleet kahdenkeskiset juttutuokiot kuten kuvassa, jossa Yonatan pohtii nuoren kanssa hyvän sossun ominaisuuksia. 

Osallisuuden aika mediassa

Osallisuuden aika ja nuorten ryhmä saivat medianäkyvyyttä Helsingin Sanomissa 6.4. julkaistun artikkelin myötä. Artikkelissa nuoret puhuvat muun muassa lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden mitoitukseen liittyvän lakialoitteen puolesta. Teemaa on työstetty keväällä nuorten ryhmässä.

 

Lue HS:n artikkeli

Yhteisön kokemuspeli

Osallisuuden aika on on yhdessä Soccan kanssa kehittänyt Yhteisön kokemuspelin, joka on erityisesti lastensuojelulaitoksiin tarkoitettu lautapeli, jonka avulla lapset, nuoret ja työntekijät voivat keskustella ja arvioida lapsen ja nuoren arkea ja kokemusta omasta elämästään.

Peli tarjoaa konkreettisen apuvälineen ja keskustelun avaajan, jonka avulla jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus vaikuttaa yhteisöön, jossa hän elää. Oikeita ja vääriä vastauksia ei ole ja tavoitteena on, että pelin avulla voidaan puhua aiheista, joista ei välttämättä muuten puhuta. Peliä voi pelata kaikkien yli 7-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa ja peli on tarkoitettu myös laitoksen työntekijöille. Lue lisää pelistä ja lataa pelilauta sekä ohjeet alta!

Lue lisää pelistä SOCCA:n nettisivuilta ja lataa peli!

Osallisuuden ajan blogi

Osallisuuden ajan blogi löytyy nettisivuiltamme, käy lukemassa! Blogia kirjoittavat kokemusasiantuntijat, Osallisuuden ajan työntekijät ja hallituksen jäsenet. Myös vierailevat bloginkirjoittajat otetaan lämmöllä vastaan. Maaliskuun blogissa kokemusasiantuntija ja hallituksen jäsen Aino Taipalus pohtii digitalisaatiota ja sen tuomia mahdollisuuksia. Kevään aikana on luvassa ainakin pohdintaa ja kokemuksia ryhmätoiminnasta ja yhteiskehittämisestä!

Osallisuuden ajan blogi

Jäseneksi järjestöömme

Tule mukaan tukemaan lastensuojelunuorten ja ammattilaisten välistä yhteistutkijuutta! Yhdessä kehitämme tulevaisuuden sosiaalialan palveluja
entistä asiakaslähtöisemmiksi ja toimivammiksi. Jäsenenä pääset vaikuttamaan aitiopaikalta lastensuojelun kehittämisessä asiakaslähtöisempään suuntaan. Voit halutessasi olla aktiivinen ja osallistuva jäsen tai tukea toimintaamme kannatusjäsenyyden kautta. Jäsenmaksu on vain 10 € per vuosi. Klikkaa alla olevaa linkkiä, jonka kautta pääset täyttämään jäsenhakemuksemme. 

Hae Osallisuuden ajan jäsenyyttä tästä!

Osallisuuden aika on somessa

Olethan jo käynyt tykkäämässä ja seuraamassa sivujamme Facebookissa tai seuraamassa Instagram-tiliämme? Aika moni jo on, mutta lisää seuraajia kaivataan. Kevään aikana olemme saaneet 300 seuraajan rajat rikki niin Instassa kuin Facebookissa, kiitos siitä! Tweettaailevan Twitter -lintummekin voit bongata someviidakosta, joten liity kasvavaan bongarien joukkoon. Ollaan aktiivisia niin somessa kuin reaalimaailmassakin!

Facebook Twitter Instagram

Osallisuuden aika ry

anni.sunervo@osallisuudenaika.fi

p. 0400 850 605

www.osallisuudenaika.fi

SHARE TWEET FORWARD