UUTISKIRJE - HUHTIKUU 2018

Kirjontaa ja hulvatonta pehmeilyä

 • Henkilöstömuutoksia museossa
 • Museo kerää muistoja Wetterhoffista
 • Uusi väitöstyö tarkastettu käsityöalalta
 • Ryijyt palaavat kotiin Jyväskylään
 • Yrityksille ja yhteisöille on koostettu kulttuuriperinnön tallennusohjeita
 • Huhtikuun tapahtumissa letkeää rokkia, avauksia yhteisötaiteesta, hulvatonta pistelyä Taidon päivän pajassa ja näyttelyn avajaisia juuri ennen vappua. 
 • Vuoden päänäyttely Pehmeetä touhua avataan 28.4.
 • Vaihtuva näyttely: Memento - Ulla Pohjola ja Kaija Poijula 15.4. saakka
 • Aulagalleria: Sointuja sikarilaatikoista 15.4. saakka
 • Kuja: Tukkilaisromantiikkaa ja minimittaa avautuu 6.4.
 • Ikkunagalleria: UUP– Puuseppä-arkkitehti Yoshimasa Yamada 27.5. saakka
 • Näytönpaikka: PISTOT 22.4. saakka
 • Tulossa näyttelynvaihto Näytönpaikassa huhtikuussa

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

Uusia kasvoja museon henkilökunnassa

Suomen käsityön museon rekrytoinnit on saatu päätökseen. Uutena tietopalvelua ja myös kokoelmiin ja tutkimukseen liittyviä tehtäviä hoitavana amanuenssina aloittaa 1.5.2018 KM Sari Jantunen. Sari siirtyy tehtävään Metsämuseo Lustosta Punkaharjulta.

Museon uutena museoassistenttina aloittaa 17.4.2018 FM Päivi Ollikainen. Hänen tehtäviinsä kuuluvat museokaupan ja infopisteen tehtävät sekä myös erilaiset yleisöpalvelu- ja opastustehtävät.

Museopalveluissa uutena viestintävastaavana aloitti 3.4.  kauppatieteiden maisteri Tarja Maksimainen. Hän siirtyy meille AGCO Suomi Oy:n Marketing Specialistin paikalta. Tarja tulee vastaamaan Jyväskylän kaupungin kolmen museon yhteisestä näkyvyydestä ja sen kehittämisestä. 

Museo kerää muistoja Wetterhoffista

Oletko opiskellut tai opettanut Wetterhoffin oppilaitoksessa? Koetko itsesi wetterhoffilaiseksi tai HAMK:n muotoilusta valmistuneeksi ammattilaiseksi? Kerro omat muistosi ja jaa kuvia opiskeluajaltasi.Täydennät samalla kanssamme Wetterhoffin kertomusta. 

Suomen käsityön museo kerää Wetterhoffin oppilaitokseen liittyvää muistitietoa ja muistoja eri vuosikymmeniltä. Jakamalla omia muistojasi muodostuu yhteinen, juuri sinun tarinastasi koostuva wetterhoffilainen kertomus luettavaksi myös tuleville sukupolville.

Kerro oma muistosi linkin kautta. 

Miksi juuri Suomen käsityön museo kerää muistoja Wetterhoffista? 

Wetterhoffin tekstiilikokoelmia ylläpiti vuoteen 2013 Fredrika Wetterhoff -säätiö. Osa museokokoelman aineistosta siirrettiin Suomen käsityön museon kokoelmiin Jyväskylään vuonna 2013. 

Wetterhoffissa opiskelijat tekivät kenttätöitä keräten materiaalia usein omalta kotipaikkakunnaltaan. Taloissa käytiin haastattelemassa sen isäntäväkeä ja samalla dokumentoitiin valokuvaamalla kodintekstiilejä, vaatteita, asumista ja pihapiiriä. Suomen käsityön museolle tulleen lahjoituksen mukana näitä kenttätöitä on reilut 100 kappaletta vuodesta 1976 aina 1990-luvulle saakka. Ne antavat oivallisen kuvan sen ajan, usein maalla eläneiden ihmisten, kodin sisustuksesta. ja valottavat omalta osaltaan asumiskulttuurin muuttumisen. Tämä materiaali siirtyi osaksi Suomen käsityön museon kokoelmia vuonna 2013.

Kuvassa Wetterhoffin 1930-luvulla valmistunut opiston uusi lisäsiipi. 

Seija Johnsonin väitöstyö valottaa talonpoikaisnaisten elämää vaatetuksen kautta

FM Seija Johnsonin etnologiaan tehty väitöskirja I den folkliga modedräktens fotspår. Bondekvinnors välstånd, ställning och modemedvetenhet i Gamlakarleby socken 1740−1800 tarkastettiin väitöstilaisuudessa 9.3.2018. Vastaväittelijana toimi FT dosentti Pia Olsson ja kustoksena professori Outi Fingerroos

Johnson selvitti Kokkolan talonpoikaisnaisten elämää heidän perukirjoihin merkityn varallisuutensa ja sosiaalisen asemansa kautta. Kaikki perukirjat sisälsivät vaateluettelon. Tutkimus tuo esiin uutta tietoa talonpoikaisnaisten arkielämästä ja pukeutumisesta 1700-luvun jälkipuoliskolla.

Linkki väitöskirjaan

Ryijyt palaavat kotiin Jyväskylään

Suomen käsityön museolla on suuri ryijykokoelma, jonka perustana ovat 1900-luvun alussa kerätyt, linnaryijyjen perinteestä syntyneet ryijyt. Nyt osaksi tätä kokoelmaa palautuu Designmuseosta ryijyjä 13 kappaletta.

Ensimmäiset näyttelytilat vuonna 1914 Erottajalta saanut Valtion kotiteollisuusmuseo (nyk. Suomen käsityön museo) eli vaeltajan elämää 1920-luvulla. Tilat vaihtuivat usein, kunnes 1929 kokoelmat laitettiin pakettiin tilojen puuttuessa. Tällöin osa kokoelmista, joka jo tuolloin sisälsi yli 30 ryijyä, annettiin säilytykseen muihin museoihin, kuten Taideteollisuusmuseoon (nyk. Designmuseo) ja Kansallismuseoon. Nyt palautuvat ryijyt ovat osa tätä alkuperäistä kokoelmaa ja ryijyt ovat olleet säilytyksessä Designmuseossa 1920-luvun lopulta saakka.

Lue lisää palautuvista ryijyistä

Yrityksille ja yhteisöille on koostettu tallennusohjeita

Esineellisen kulttuuriperinnön tallennus on museoiden yhteiskunnallinen tehtävä. Myös yritykset, yhteisöt ja oppilaitokset kantavat vastuun oman kulttuuriperintönsä säilyttämisestä. Suomen perustuslain mukaan vastuu kulttuuriperinnöstä kuuluu meille kaikille.

Suomen käsityön museokin on mukana TAKO-toiminnassa, joka on ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto. Verkossa toteutettiin hanke, jolla haluttiin edistää yritysten ja erilaisten yhteisöjen kykyä tallentaa itse omaa toimintaansa jälkipolville. 

Hankkeen tuloksena syntyi opas  Yritys tallenna toimintasi. Tietopaketti oman toiminnan tallennuksesta yrityksille. 

Julkaisijana oppaalla on Kulttuuriperinnön pelastuksen ABC. Tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto Tako

Lue lisää ohjeistuksesta linkin takaa

TULEVAT TAPAHTUMAT

Kannattaa seurata esimerkiksi museon Facebook-sivuja tai Instagramia, niin pysyt parhaiten perillä tapahtumista. Sekä tietenkin museon tapahtumakalenteria.  

Ystävälle voi vinkata myös museon uutiskirjeestä. Senhän voi tilata nappia painamalla vaikka täältä

Museon tapahtumakalenteri

Letkeää rokkia The Pinstripen keikalla pe 6.4.

Jyväskyläläinen The Pinstripe valloitti Suomen käsityön museon Sointuja sikarilaatikoista -näyttelyn avajaisissa vuoden alussa ja nyt tarjolla on kokonainen keikka pidemmällä kaavalla näyttelyn soljuessa viimeiselle viikolleen.

The Pinstripen rokkia perjantaina 6.4. klo 19. Liput 5 € konserttiin ovelta klo 18.30 alkaen.

Lue lisää tiedotteesta.

Kuva: PhotoMicco/Pinstripe

Puetaanko patsaat? Avauksia ympäristö- ja yhteisötaiteeseen.

Kesän ja syksyn mittaan toteutetaan yhteisölliinen Patsaat näkyviksi -ympäristötaideprojekt, jonka tavoitteena on lämmittää ja inhimillistää kaupunkiympäristöä pimeään vuodenaikaan. Suunniteltu taideprojekti toteutetaan kulttuurisuunnistuksen aikaan syksyllä 2018 pehmentämällä eri puolilla kaupunkia olevia patsaita niille luonteenomaiseen asusteeseen. 

Projektia esitellään  tiistaina 10.4. ympäristötaiteen ja yhteisötaiteen näkökulmista klo 17.30–19.30. Mukaan projektiin voi ilmoittautua illan aikana.

Maksuton tilaisuus on kaikille avoin.

Lue lisää tiedotteesta

Kuvassa Kouraisu, 2012. Seppo Uuranmäki. Kuva: Jyväskylän taidemuseo

Hurvittelua pistoilla Taidon päivän Kirjaillaan-pajassa la 14.4.

Taidon päivän kunniaksi hurvitellaan pistoilla oikein kunnolla lauantaina 14.4. klo 12–16!

Voit olla tumpelo tai pitemmälle ehtinyt, tule nauttimaan käsillä tekemisestä ja samanhenkisten ihmisten seurasta.

Pistojen ja lankojen maailmaan sinut turvallisesti, mutta ei yhtään totisesti, johdattelee kirjontaan hurahtanut käsi- ja taideteollisuusopettaja Elina Helminen Turusta. 

Lue lisää tiedotteesta tai ilmoittaudu pajaan suoraan linkistä

Näyttelyn avajaiset: Pehmeetä touhua pe 27.4.

Vuoden päänäyttely Pehmeetä touhua ilahduttaa meitä keväästä talven pimeyteen saakka 28.4.–2.12.2018. 

Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 27.4. Avajaisiin ovat kaikki tervetulleita. 

Pehmeetä touhua on villi ja luovuuden ääriä haastava, pohjoismaisen outsider-käsityötaiteen näyttely, joka esittelee taideyleisölle käsityöperustaisia taiteen tekemisen tapoja ja uusia tekijäryhmiä. äyttelykokonaisuuden kuraattoriparina toimivat taiteen tutkija Minna Haveri ja K.H. Renlundin museon ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Tutustu näyttelyn ennakkotiedotteeseen

Kevään viimeisessä Low budget -pajassa kirjotaan to 3.5.

Kirjonta on ollut koko kevään kuuma sana ja siihen on hyvä päättää myös kevään Low budget -pajojen sarja. 

Pajassa luodaan kivaa ja kaunista kirjomalla. Tule tekemään oma lähtemätön jälkesi ja kokeile kirjontaa modernilla twistillä. 

Pajassa ohjaajina tuttuun tapaan Gradian tekstiiliartesaaniopiskelijat. Pajassa pieni materiaalimaksu. 

PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyt ovat aina avoinna museon pohjakerroksessa. Komeasti juhlaan ja Käsityössä elämän tuntu kertoo tarinaa suomalaisesta käsityöstä ja pukeutumisesta. 

Samalla pääsylipulla pääset perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Alle 18-vuotiaat lapset vierailevat aina maksutta, samoin avustajat. 

Perusnäyttelyihin voi tutustua myös äänioppaiden avulla. Valitse itseäsi kiinnostavin reitti ja lainaa ääniopas museon infosta - ihan maksutta!

Päänäyttely: Memento – Ulla Pohjola ja Kaija Poijula 7.1.–15.4.2018

Kaksi yksityisnäytteltä sulautuu saumattomaksi kokonaisuudeksi, jossa jokainen voi jatkaa esineiden tarinaa mielessään. 

Onko koko maailma tässä? Vai onko elämässä jotain selittämätöntä?

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Aulagalleria: Sointuja sikarilaatikoista 16.12.2017–15.4.2018

Jyväskyläläisen Tommi Kuokkasen sikarilaatikkokitaroissa riittää ihmettelemistä. Tutustu moniaistiseen näyttelyyn, hämmästele luovaa otetta ja kokeile itse, miltä sikarilaatikkokitaran soittaminen tuntuu. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Ikkunagalleria: UUP – Puuseppä-arkkitehti Yoshimasa Yamada 21.3.–27.5.2018

UUP on Billnäsissä toimiva yritys, jonka kaiken toiminnan perustana on puu. Yrityksen omistaa Japanissa syntynyt arkkitehti ja puuseppä Yoshimasa Yamada.

Yamada työskentelee kunnioittaen puuta materiaalina ja puun luontaisia ominaisuuksia hyödyntäen.

Tuotteiden suunnittelun ja työskentelyn filosofiaan on vaikuttanut vahvasti japanilainen taidekäsityö sekä Fiskarsissa hankittu puusepän työkokemus. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuvassa Yamadan vaahterasta valmistettuja kenkälusikoita. 

Kuja: Tukkilaisromantiikkaa ja minimittaa 6.4. alkaen

Käsityön museon yhteydessä toimivan Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmiin lahjoitetuista puvuista koostuva näyttely kertoo omaa tarinaansa kansallispukujen muutoksista menneinä vuosina. Helmojen pituudet ja runsaudet, materiaalit ja mittasuhteet ovat vaihdelleet niin käyttäjien kuin vuosikymmentenkin välillä. Kukin puku on oman aikakautensa tuote, jossa näkyy tekijän oma kädenjälki.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat

Näytönpaikka: PISTOT 22.4. saakka

PISTOT-näyttely esittelee ajankohtaista suomalaista käsityön taidetta, luovutta, taitoa ja näkemystä.

Pistot-näyttely on avoinna 24/7 Kilpisenkatu 12:ssa ikkunoissa 22.4. saakka

Näyttelyn on koordinoinut Taitoliitto. Näyttelyteokset on valinnut kuva- ja tekstiilitaiteilija Ulla Pohjola, jonka teoksia on esillä museon kevään päänäyttelyssä Memento – Ulla Pohjola ja Kaija Poijula 15.4.2018 saakka. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuvassa Tarja Walliuksen Hattara, 2017, kuva Petra Tiihonen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

TUOSSA NÄYTTELYIHIN

Kertomuksia keväästä - Sirpa Hasan batiikkia Näytönpaikassa 24.4. alkaen

Konneveden Pukaran koululla asuvalle batikkitaiteilija Sirpa Hasalle varmoja merkkejä keväästä ovat ensimmäiset muuttolinnut. Maalla asuvana Sirpa Hasan pihapiiristä löytyy pysyviä asukkaitta - kanoja. Värikkäiden kanojen munat ja höyhenet ovat myös merkkejä keväästä ja kertomuksia uudesta elämästä. Ja jos munat eivät ole tarpeeksi värikkäitä, maalataan niihin alkutalvesta erilaisia kevään odotuksesta kertovia kertomuksia.

Lintujen liikkeet ja jäljet siirtyvät myös batikkikankaisiin. Sirpa on tehnyt batikkia ja opettanut sen tekoa kohta 30 vuotta.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO | SUOMEN KANSALLISPUKUKESKUS | KONSERVOINTIKESKUS
KAUPPAKATU 25, 40100 JYVÄSKYLÄ

INFO PUH (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi