Februari nieuwsbrief Vrije Academie Nunspeet

Vrije Academie Nunspeet

Nieuwsbrief februari 2018

Beste ,

In onze februari nieuwsbrief aandacht voor het gouden jubileum, het 'waslijn' project en een uitnodiging om deel te nemen aan de cursus kunstfilosofie en de schoolreis in maart.

Marja's groep doet verslag van hun bezoek aan Museum De Pont en het Textielmuseum in Tilburg en we vertellen alles over de wandelexpositie 'Naakt' in Hattem. Phil vertelt en we vragen om hulp bij het opknappen van onze hal!

50 jaar Vrije Academie Nunspeet

In 1968 richtte een groepje kunstenaars de academie op, in de hoop dat Nunspeet op die manier een kunstenaarsdorp zou blijven. Cor Vrendenberg, Jaap Hiddink, Jos Lussenburg, Chris Ten Bruggen Kate en Guusje Sundermeijer konden in het oude schoolgebouw terecht dat in 1904 gebouwd was, maar inmiddels niet meer als schoolgebouw werd gebruikt.
Om ons gouden jubileum te vieren opent het Noord-Veluws-Museum op 9 juni de expositie ‘Meester-Leerling’, waar de geschiedenis van 50 jaar lesgeven wordt weergegeven op unieke wijze t/m 23 september. Er zal landelijk bekendheid aan worden gegeven. 

Het waslijn project wordt op 9 juni geopend, daarover is in alle groepen een presentatie gegeven door Jan Uytenbogaart. Omdat we veel bezoekers verwachten hopen we op veel schilderijen!! Alle informatie is nu ook op de website van de Academie te lezen.
Op 22 september zal de Vrije Academie op het Marktplein in Nunspeet Place d’Academy organiseren. Er zullen optredens zijn van verschillende artiesten, en demonstraties van wat we allemaal doen op de Academie. De al geplande Nunspeetse kunstmarkt zal uitgebreid worden tot één grote kunstmanifestatie. Dus zet deze dag alvast in je agenda en als je ook een kraampje wil; geef je op via info@vrijeacademienunspeet.nl 

Verdiepingscursus Kunstfilosofie

6 maandagavonden met Liesbeth Vroemen

De Vrije Academie biedt een korte verdiepingscursus Kunstfilosofie aan.
6 maandagavonden gegeven door Liesbeth Vroemen.

Liesbeth:
‘In iedere bijeenkomst gaat de groep actief aan de slag met filosofische vragen en kwesties uit de esthetica. Daarbij gebruiken we verschillende werkvormen: groepsgesprekken, spelvormen, denkoefeningen in tweetallen. Regelmatig worden kunstwerken gebruikt als vetrekpunt. Daarnaast bestuderen we in elke bijeenkomst een stroming, tekst of filosoof die van bijzondere betekenis is voor de ontwikkeling van de esthetica.'

Iedere deelnemer heeft voor deze cursus een exemplaar nodig van ‘Basisboek esthetica’ (Frank Rebel, Albert van der Schoot, red. ISVW 2017, €17,50).
De kosten bedragen 75 euro excl. aanschafkosten boek (zelf aan te schaffen)

Data zijn 19 februari, 5 maart, 19 maart, 26 maart, 16 april en 23 april.
Tijd: half 8 – 10 uur

Cursisten kunnen zich aanmelden via de intekenlijst in de hal en andere belangstellenden via info@vrijeacademienunspeet.nl of via telefoonnummer 0341-261216

NL DOET

Zaterdag 10 maart vanaf half 10 willen we de hal van de academie op gaan knappen. We hebben aan NL DOET ondersteuning gevraagd, maar we zouden via deze weg ook  willen vragen of er cursisten zijn die ons hierbij kunnen helpen die dag. Het is de bedoeling dat we een mini schoolmuseumpje gaan creëren, dus als iemand nog oude schoolspullen heeft is dat ook van harte welkom! 
Aanmelden via mail info@vrijeacademienunspeet.nl of telefoon 0341-261216.

Lees meer op de website van LN Doet.

WASLIJN Vrije Academie Nunspeet

Doe mee met project “Waslijn” en maak kans op een gratis cursusjaar 2018/2019*.

Van 9 juni t/m 23 september 2018 is er in het Noord-Veluws Museum een overzichtstentoonstelling van alle docenten die in die 50 jaar les hebben gegeven. 
Gedurende dezelfde periode kunnen alle leerlingen meedoen met het project “Waslijn”.

De prijzen:
1e prijs: één jaar gratis les aan de Academie, cursusjaar 2018/2019 (maximaal één dagdeel per week van een cursusjaar)
2e prijs: 50% korting op het cursusgeld van het cursusjaar 2018/2019 (maximaal één dagdeel per week van een cursusjaar)
3e prijs: een gratis jaarabonnement op Museumtijdschrift.

Lees verder over wat je moet doen om een van deze prijzen te winnen.

Textielmuseum Tilburg

Op 9 december bezochten de schildergroepen van Marja Meijering de Pont en het Textielmuseum in Tilburg.

Reacties van de deelnemers:

Astrid: ‘Ik heb enorm genoten van de rondleiding bij de Pont! De dame die ons rondleidde liet ons aandachtig kijken, er onze gedachten over laten gaan en vulde daarna aan waardoor (in ieder geval ik) we beter begrepen hoe een werk was ontstaan en er daardoor begrip en waardering kon zijn. Het feit dat alle kunstenaars hedendaags zijn maakt het heel dichtbij en haalbaar.
Het textielmuseum was bijzonder en prettig confronterend: eeuwenoude en ambachtelijke technieken, verfijning en hedendaags!
Ik heb enorm genoten van het stampen van de weefmachines, te zien dat Maxima’s mantel hier bedacht is, en nog meer prachtige mogelijkheden met weef- en breistoffen’.

Peggy: ‘De pont: verschillende/inspirerende techniek met inkt/houtskool textielmuseum: prachtige kleuren en kwaliteit vd mooie stoffen. De vele mogelijkheden’.

Jaqueline:Door al jullie enthousiaste verhalen ben ik zondag met mijn man afgereisd naar de Pont. Wat een ervaring. Zo'n mooie lokatie met zoveel liefde en doorzettingsvermogen herbouwd en collectie opgebouwd. Daar was ik ten eerste al heel erg van onder de indruk. Lijkt me zo gaaf om te mogen doen. Dan te zien dat er zo veel mensen komen genieten van de zeer diverse werken die er hangen, staan, liggen. Hoe je het ook ziet je gaat sowieso geraakt weg bij de Pont. Ben blij dat we geweest zijn. 😁

Kijk hier … kijk daar … ‘Naakt door de eeuwen heen’

Wandelexpostie in de binnenstad van Hattem

Expositie brengt wandelend publiek naar verrassende locaties waar meer dan veertig kunstenaars uit Nederland, België, Frankrijk, Hongarije en zelfs Mexico te bewonderen zijn.

 Hanzestad Hattem ontwaakt uit haar winterslaap en maakt zich op voor een nieuw evenementenjaar. Voor de derde keer op rij zal men wandelend door het centrum van de stad van 14 februari tot en met 31 maart op diverse locaties (w.o. musea, galeries en winkels) genieten van schilderijen, beelden en toegepaste kunst. Dit jaar gaat de organisatie een stap verder met ‘naakt door de eeuwen heen’ met divers werk uit particulier bezit en musea.

De twee succesvolle voorgaande edities respectievelijk over de kunstenaarsfamilie Krabbé en ‘koeien tussen kunst en kitsch’ werden warm ontvangen door bezoekers en lokale bevolking. En juist in de stille maanden februari en maart brengt dit soort toegankelijke kunstprojecten met een veelzijdige thematiek leven in de stad.

Met steun van het Toeristisch Informatie Punt en enthousiaste medewerking van het Voerman Museum Hattem, Anton Pieck museum en de andere locaties is dit unieke project weer tot een verrassend geheel geworden.

De tentoongestelde kunstenaars hebben zich door de eeuwen heen en tot heden door het naakte lichaam laten inspireren. De zorgvuldig geselecteerde werken (veelal te koop) tonen naakten van de 17de eeuw tot heden in diverse disciplines. Het resultaat is overwegend Nederlands maar bevat prachtige werken uit België, Frankrijk, Hongarije en zelfs Mexico. Het oudste ‘naakt’  uit de wandelexpositie is een slapende cupido van een onbekende Vlaamse meester uit de 17de eeuw. Zondermeer van museale kwaliteit is het 19de eeuwse witte marmerbeeld van Mozes als naakte baby in de mand.

Startpunt van de wandelexpositie is Bruno Barat Art Gallery in de Kruisstraat, waar u o.a. werk van Beeldhouwersgilde Hattem treft. Maar u kunt ook starten bij Het Pannenhuis met werk van o.a. Isaac Israëls of bij 2e Hansje met hedendaagse kunst van Francien Krieg. Het Voerman Museum Hattem toont nog nooit eerder getoonde ‘naakten’ van Jan Voerman jr. en ook het Anton Pieck Museum laat onverwacht werk zien van haar naamgever.

Speciaal voor de thematiek van dit jaar zal maandag 5 maart een workshop modeltekenen gegeven worden door beeldend kunstenaar Diederik Grootjans. Deze workshop is voor iedereen, zowel beginners als gevorderden. Belangstellenden kunnen informatie opvragen en zich opgeven bij 2e Hansje in de Achterstraat.

 

De folder met plattegrond en wandelsuggestie is gratis verkrijgbaar bij alle deelnemende locaties en dus ook bij het Toeristisch Informatie Punt op de Markt. De locaties zijn vrij toegankelijk, met uitzondering van de museale collectie van het Voerman Museum Hattem en het Anton Pieck Museum. Wel is de museumwinkel tijdens de openingstijden vrij toegankelijk.

 

De organisatie dankt Rond Uit Hattem, bruikleengevers en deelnemers voor hun steun en inzet en wenst u een inspirerende wandelexpositie 2018 in de binnenstad van de mooie Hanzestad Hattem.

Phil Knipscheer vertelt..

Techniek

(Een fenomenologische schets).

‘Het lijkt wel of het zo uit de hemel is komen vallen!’… Ik sta het werk van een student te bewonderen, ‘Wat een talent’! ‘Kijk toch eens hoe dit is gedaan en hoe mooi het zo is geworden’…

Ik ben sprakeloos, heb er zo vaak naast gestaan en heb aanwijzingen gegeven, voorbeeldjes laten zien. Gekeken hoe het zoeken langzaam maar zeker veranderde in een efficiënte trefzekerheid. De metamorfose voltrok zich soms zonder mijn ‘goede’ raad.  Sterker nog, die punten waarvan ik dacht dat het beter kon, zijn nu de spil geworden waaromheen alles draait. Het werk overtuigt! …Straalt kracht uit door een prachtige combinatie van ‘vuur’ en techniek! Het is met een moeilijk woord ‘zelfevident’ geworden. Gaat het om een toevallige ‘voltreffer’? ‘Kun je me meer van dit moois laten zien’? vraag ik.

Lees verder

Schoolreis Vrije Academie Nunspeet

17 maart gaan we weer gezellig met elkaar op schoolreis! De reis gaat eerst naar de Kunsthalle in Emde (Duitsland) en op de terugwegbezoeken we het Drents museum in Assen voor de internationale kunsttentoonstelling ‘The American Dream - Amerikaans realisme 1945 - 2017’
Om 8.00 uur vertrekken we vanaf het Transferium. Om ongeveer 19.00 uur zijn we terug in Nunspeet.
De intekenlijsten en alle verdere informatie komen binnenkort in de hal te hangen.

Vrije Academie Nunspeet

Stationslaan 28
Nunspeet 8071 CM
info@vrijeacademienunspeet.nl

www.vrijeacademienunspeet.nl

SHARE TWEET
MailerLite