Het laatste nieuws van Mr. - 27 februari 2018

MEEDENKEN MET DE RAAD VAN STATE

Meedenken met de Raad van State, het kan. Met het experiment ‘amicus curiae’ (vriend van het hof) wil de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State informatie binnenhalen die de rechter doorgaans niet krijgt van partijen of deskundigen.

Lees meer

MR. OVERGEGAAN NAAR NIEUWE UITGEVER

Per 1 januari 2018 is de exploitatie van Mr. overgegaan van Wolters Kluwer naar de nieuw opgerichte Uitgeverij Mr. De overdracht van het merk Mr. met het bijbehorende tijdschrift, de website en de nieuwsbrief past in de strategie van Wolters Kluwer zich te focussen op productlijnen die binnen de kern van haar productportfolio vallen.

Lees meer

NGB EN MR. INTENSIVEREN SAMENWERKING

Mr. is een strategische samenwerking aangegaan met het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen. Mr. zal meer en systematischer aandacht gaan besteden aan het NGB en de wereld van bedrijfsjuristen, terwijl het NGB haar (nieuwe) leden actief gaat wijzen op de waarde die Mr. als informatiebron van en voor de juridische sector heeft.

Lees meer

GRATIS ONLINE CURSUS ‘DE 403-VERKLARING’

Ingezonden Mededeling
Er is grote onrust ontstaan over een klein zinnetje in het jaarverslag van Shell. Tweede Kamerleden, Groningers en andere betrokkenen uiten op sociale media hun ongenoegen over het intrekken van een zogeheten 403-verklaring, waardoor Shell niet langer aansprakelijk zou zijn voor de schulden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Maar is dat wel zo slecht als het klinkt?

Lees meer

MR. VAN DE WEEK: GINA ZOER

Mr. van de week is Gina Zoer. De advocate van AdvocaatZoer.nl is de ‘luis in de pels’ van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KHNS) die in crisis verkeert na het vertrek van hoofdsponsor Rabobank. Op Facebook heeft Zoer 7100 kritische leden verzameld.

Lees meer

HOGERE DESKUNDIGHEIDSEISEN VOOR TOEVOEGINGEN

Advocaten die toevoegingszaken doen, moeten vanaf dit jaar voldoen aan hogere deskundigheidseisen. Bijzondere curatoren moeten in de toekomst ook aan bepaalde eisen voldoen voordat ze door de rechter kunnen worden benoemd. Dat heeft de Raad voor Rechtsbijstand bepaald.

Lees meer

CLOUD, VERWERKERS EN AANSPRAKELIJKHEID

Ingezonden Mededeling
Wat zijn actuele ontwikkelingen en uitdagingen voor organisaties die met Cloud bezig zijn? Lees het interview met Peter van Schelven, Adviseur ICT & Recht, hoofddocent van de IIR verdiepingscursus Cloud en Recht.

Bekijk het interview

HERZIENE GEDRAGSREGELS ADVOCATUUR VAN KRACHT

Na 25 jaar gelden er voor advocaten aangepaste gedragsregels, waarbij de maatschappelijke rol van de advocaat meer aandacht heeft gekregen. Confraternele correspondentie is niet langer automatisch vertrouwelijk, ‘koppelsites’ krijgen meer ruimte en er zijn regels over ronselen van cliënten en onverenigbaarheid van functies.

Lees meer

GEEN NOTARIS MEER VOOR HUWELIJKSE VOORWAARDEN

Als het aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) ligt, krijgt de notaris een kleinere rol in het huwelijk. Mensen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, hoeven dat straks niet meer te regelen bij de notaris. Een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand volstaat.

Lees meer

PROGRAMMA: BOARD EFFECTIVENESS EN BEHAVIOURAL GOVERNANCE COURSE VOOR ERVAREN JURIDISCH PROFESSIONALS

Ingezonden Mededeling
Voor het oplossen van (juridisch) vraagstukken volstaat gedegen juridische kennis niet langer. Kennis van aanpalende gebieden en inzicht in besluitvormingsprocessen in de ‘boardroom’ zijn onontbeerlijk. Daarom organiseert Governance University in 2018 het nieuwe programma ‘Board effectiveness en behavioural governance voor ervaren juridisch professionals’ (BEB).

Lees meer

OVERSTAP VAN DE WEEK: MARTHE PETERS

Overstap van de week is Marthe Peters. Peters stapte over van Loyens & Loeff naar de Verzekerings- en aansprakelijkheidsrechtpraktijk van Ekelmans & Meijer Advocaten. Peters houdt zich onder meer bezig met het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht.

Lees meer

GEEN ADVOCATEN OP CANAL PRIDE, WEL RECHTERS

Voor het eerst varen er medewerkers van het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak mee op een boot tijdens Pride Amsterdam. De togaboot, die de afgelopen twee jaar meevoer vol advocaten, doet dit jaar niet mee.

Lees meer

KUKOLJA EN WULLINK NAAR EUROPESE HOF

De voormalige advocaten Kukolja & Wullink hebben een klacht ingediend bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens (EHRM). De Twentse juristen doen dit uit onvrede over het toezicht op de advocatuur in Nederland.

Lees meer

DERDE GENERATIE BIJ KERCKHOFFS ADVOCATEN

De gisteren beëdigde advocaat Philippe Kerckhoffs is, samen met zijn zus Valerie, de derde generatie in het advocatenkantoor dat zijn grootvader oprichtte. Later willen zij het stokje overnemen.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Advocaat-medewerker

Voor onze opdrachtgever een middelgroot advocatenkantoor in Den Haag zijn we op zoek naar een advocaat-medewerker (ondernemingsrecht).

Aanbestedingsjurist

Als aanbestedingsjurist bij de afdeling Bedrijfscontinuïteit, Juridische Zaken en Veiligheid adviseer je bij aanbestedingen en het opstellen en beoordelen van diverse (inter)nationale contracten en documenten. Zo beoordeel je aanbestedingsdocumenten, contracten en inhoudelijke processen voor de uitvoering van de kerntaken en de daaraan gerelateerde activiteiten op juridische kaders. Je adviseert het hoofd van je afdeling en het hoofd van het Inkoopuitvoeringscentrum (IUC).

Bedrijfsjurist

Ben jij die die ervaren bedrijfsjurist. Iemand die niet alleen een competente jurist is, maar ook bekend is met een politieke en complexe werkomgeving? Dan zijn wij op zoek naar jou!

BLOGS

De coachtip van de maand: I go home just to sleep

De benarde veste van de democratie: Falende elites of een revolte van de ‘vergetenen’?

Toekomst

So far, so good. En een nieuwe baan.

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.