OSALLISUUDEN AIKA RY - lastensuojelunuorten ja ammattilaisten välisen yhteistutkijuuden tuloksena toimivammat sosiaalialan palvelut

Hei Osallisuuden ajan jäsen tai yhteistyökumppani!

Osallisuuden ajan syyskuun uutiskirje on ilmestynyt! Toivottavasti kesän aikana olette saaneet ladattua akkuja ja energiaa riittää syksyn haasteisiin. Syksy on meillä Osallisuuden ajassa todella tapahtumarikas ja erityisesti syyskuussa on paljon tapahtumia ja ohjelmaa. Kannattaa ottaa päivämäärät talteen!

Uutiskirje lähetetään kaikille Osallisuuden ajan jäsenille ja yhteistyökumppaneille. Uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja siinä käydään läpi järjestön ajankohtaisia asioita ja tapahtumia, esitellään Osallisuuden ajan työntekijöitä ja jäseniä sekä luetaan tällä kertaa projektikoordinaattorin terveiset.

Seuraava uutiskirje ilmestyy marraskuussa. 

Iloisia lukuhetkiä, toivottaa Osallisuuden ajan väki

Projektikoordinaattorin terveiset

Hei kaikki, ja oikein antoisaa syksyn alkua!

Toivottavasti olette päässeet nauttimaan lomailusta ja niistä harvoista aurinkoisista hetkistä, joita Suomessa kesäksi kutsutaan. Olemme palanneet ansaituilta lomilta hommiin ja syksy onkin tekemistä täynnä! Syyskuussa huomiomme kiinnittyy Yhdessä koettua-kiertueeseen ja siellä pidettäviin työpajoihin ja Valtakunnallisiin Lastensuojelupäiviin syyskuun loppupuolella.  Kaiken kiireen keskellä onkin syytä hetkeksi pysähtyä ja miettiä kuinka tähän on tultu. Lastensuojelupäivät järjestetään tänä vuonna Finlandia-talolla, Helsingissä, aivan kuten viisi vuotta sitten.

Viisi vuotta sitten seisoin Finlandia-talon edessä ja mietin miksi olen siellä. Pitäisikö sittenkin vain kääntyä kannoillaan ja lähteä takaisin kotiin? Pelko ja ahdistus painoivat rintaa ja taisi vähän itkettääkin. Jälkihuollon sosiaalityöntekijäni oli pyytänyt minua mukaansa päiville, joissa oli nuorille tarkoitettu oma alaohjelmansa. Palveluiden kehittämistä ja vertaistukea. Omassa mielessäni näin kuinka leikittitäisiin piirileikkejä ja mietittäisiin miltä tuntuu olla asiakas. Olihan tällaisia kokemuksia syntynyt lukemattomia vuosien varrella. Kuitenkin kutsussa mainittiin tilaisuuteen tulevan myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tämä voitti minut puolelleen. Eipä kauhean moni parikymppinen varmaan pääse presidenttiä tapaamaan, mietin mielessäni. Ajatus sai minut astumaan sisälle ja ilmoittautumaan paikalla olevaksi. Itse päivästä minulla on erittäin hatarat muistikuvat, mutta muistan tunnemaailman ja sen, kuinka koin löytäneeni paikkani tässä maailmassa. Muistan, kuinka presidentti Niinistö lausui meidän nuorten olevan voima, joka muuttaa lastensuojeluasiakkaiden kohtaamat leimat. Ja edelleen muistan, kuinka ylpeä olin itsestäni, kun sain uskalluksen sanoa ääneen, että se että me nuoret teemme parhaamme ei aina riitä, vaan tarvitsemme siihen myös tukea ylemmiltä tahoilta, eikä vähiten presidentiltä itseltään. Minä, joka olin vähän väliä opettajien puhuttelussa koulussa, kun kieltäydyin pitämästä esitelmiä luokan edessä ja ahdistuin muutamien ihmisten läsnäolosta, uskalsin sanoa presidentille vastaan! Tuo hetki, muiden muassa, oli itselleni erittäin voimaannuttava, ja hakeuduinkin saman tien tauolla etsimään tietoa, kuinka voisin jatkaa tällaista toimintaa.

No, ehkä historia puhuu puolestaan, koska tässä sitä ollaan. Viisi vuotta myöhemmin, palkattuna työntekijänä järjestössä, jota olen ollut perustamassa. Lukemattomia koulutuksia, kokouksia, tapaamisia, kohtaamisia sekä pienempiä ja suurempia esiintymisiä myöhemmin. Entinen syrjäytymisvaarassa ollut nuori, nyt veroja maksava kansalainen yhteiskunnassa, jossa olemisen ja vaikuttamisen koen myös minua koskevaksi asiaksi. En voi sanoin kuvailla, kuinka mahtavaa on ollut vuosien varrella nähdä myös muissa nuorissa sen liekin syttyminen, kun he pääsevät aidosti osallisiksi ja vaikuttamaan! Enkä malta odottaa, että näen sen uudestaan ja uudestaan toiminnan jatkuessa ja tietoisuuden lisääntyessä. Omana vaatimattomana tavoitteenani onkin saada kaikille Suomen sosiaalihuollon ja lastensuojelun asiakkaille tietoa, kuinka vaikuttaa ja kehittää palveluita ja ympäristö sen toteuttamiseen.

Olen käyttänyt esiintymisissäni paljon vertausta kilpikonnasta ja linnusta. Vaikka he olisivat kuinka läheisiä ja jakaisivat kaiken, vaikka lintu kuinka yrittäisi, ei se pysty ikinä ymmärtämään kilpikonnan elämää niin syvällisesti kuin toinen kilpikonna. Minä olen löytänyt kilpikonnaystäväni, annetaanhan kaikille muillekin se mahdollisuus!

Minna Kallio, projektikoordinaattori/kokemusasiantuntija

Kesä töissä

Kesäkuukaudet eivät menneet täysin lepäillessä meistä kaikilla. Yonatan edusti upeasti Osallisuuden aikaa SuomiAreenalla 10.7. osallistuen paneelikeskusteluun suuren yleisön edessä. Keskusteluaiheena oli mistä saadaan laadukkaita palveluita lapsiperheille, kun kunta haluaa säästää ja lapsiperheet toivovat tukea. Tärkeä aihe, joka sai hyvän vastaanoton. Yonatan oli myös tapaamassa elokuun alussa Lastensuojelun Keskusliiton kutsumana venäläisiä jälkihuoltonuoria ja heidän työntekijöitään, jotka olivat hyvin kiinnostuneita osallisuusasioista.   

Ensi- ja turvakotien liitto järjesti puolestaan Nuorten väkivallan kohtaamisen foorumin 22.8., jossa oli toisena juontajana Osallisuuden ajasta Aino. Nuorten viesti vietiin aikuisten Valtakunnalliseen Väkivaltafoorumiin 30.-31.8., jossa viestin toisena viejänä oli meidän projektikoordinaattori Minna. Erityisen herkkä aihe, joka puhutteli monia.

Tulevia tapahtumia

Syyskuu avataan Lastensuojelun Keskusliiton kanssa yhteistyössä järjestetyllä Nuorten päivällä 1.9. Paikalle on tulossa ennätysmäärä nuoria. Hienoa, että vaikuttaminen kiinnostaa! Tästä varmasti lisää seuraavassa uutiskirjeessä.

Olemme myös mukana järjestämässä Pesäpuu ry:n Yhdessä koettua -kiertueen Helsinki-osioa ja sen Pihalla -näyttelyä, joka järjestetään Annantalolla. Näyttelyn avajaiset pidetään su 3.9. klo 14. Osallisuuden ajalla on Annantalon näyttelyn yhteydessä kaksi omaa työpajaa. Keskiviikkona 6.9. klo 16.30-19.30 "Asiakkaasta asiantuntijaksi" -työpaja, joka on suunnattu lastensuojelun nykyisille ja entisille asiakkaille 15-vuotiaista ylöspäin ja tiistaina 12.9. klo 16.30-19.30 "Pihalla omasta elämästä"-työpaja, joka on suunnattu sosiaalialan ammattilaisille ja muille aikuisille. Näiden lisäksi Osallisuuden ajan kokemusasiantuntijanuoret ovat yhdessä muiden kokemusasiantuntijanuorten kanssa pitämässä keskustelucafeeta sunnuntaina 1.10. klo 14 Annantalolla. Työpajoihin voi ilmoittautua tästäTervetuloa mukaan tapahtumiin!

Ehjä ry on kutsunut Osallisuuden ajan osallistumaan kansainväliseen Euromet -symposiumiin, joka pidetään Helsingissä. Pidämme 21.9. symposiumissa kaksi työpajaa yhteistutkimisesta. Upea tilaisuus kansainväliseen verkostoitumiseen! Kiitos vielä Ehjä ry:lle kutsusta.

Syyskuun lopussa 26.-27.9. on vuorossa Lastensuojelun Keskusliiton järjestämät Valtakunnalliset lastensuojelupäivät Finlandia-talolla, jossa oman puheenvuoronsa pitää Osallisuuden ajan projektikoordinaattori ja kokemusasiantuntija Minna Kallio. 

Yonatanin elokuinen tapaaminen venäläisten jälkihuollon nuorten kanssa poiki Osallisuuden ajalle kutsun 13.-14. 11. Moskovassa pidettävään kansainväliseen seminaariin. Jälleen yksi uusi kansainvälinen areena haltuun.

Uudet nettisivut

Osallisuuden ajan uusia nettisivuja on työstetty kesän ajan ja ne avataan vihdoin syyskuun ensimmäisellä viikolla. Osoite pysyy samana eli www.osallisuudenaika.fi, mutta sisältöä on muokattu ja monipuolistettu. Sivuilla on esitelty muun muassa järjestön historiaa, ajankohtaisia tapahtumia ja sieltä löydät myös uuden blogin. Infoamme sosiaalisessa mediassa, kun sivut on otettu käyttöön, joten ole tarkkana!

Nuorten kehittäjäryhmä käynnistynyt

Nuorten kehittäjäryhmän syksyn ensimmäinen tapaaminen pidettiin ke 23.8. Illassa oli upeasti uusia nuoria mukana ja hieno tekemisen meininki. Ryhmän on tarkoitus kokoontua joka toinen viikko Osallisuuden ajan toimistolla. Tapaamisissa tarjoillaan kahvin ja teen lisäksi pientä purtavaa.

Osallisuuden aika etsii jatkuvasti uusia nuoria mukaan kehittämään sosiaalialan palveluita yhdessä ammattilaisten kanssa. Jos tunnet nykyisen tai entisen lastensuojelun asiakasnuoren, jonka tiedät pohtineen miten lastensuojelussa asiat pitäisi hoitaa paremmin, ohjaa hänet ottamaan yhteyttä meihin. Me olemme se taho, jonka kanssa keskustelu muuntuu kehittämiseksi ja kehittäminen muutokseksi. Vielä on tilaa uusille nuorille, joten sanaa kehittäjäryhmästä saa jakaa! 

Jäseneksi järjestöömme

Tule mukaan tukemaan lastensuojelunuorten ja ammattilaisten välistä yhteistutkijuutta! Yhdessä kehitämme tulevaisuuden sosiaalialan palveluja entistä asiakaslähtöisemmiksi ja toimivammiksi. Jäsenenä pääset vaikuttamaan aitiopaikalta lastensuojelun kehittämisessä asiakaslähtöisempään suuntaan. Voit halutessasi olla aktiivinen ja osallistuva jäsen tai tukea toimintaamme kannatusjäsenyyden kautta. Jäsenmaksu on vain 10 € per vuosi. Klikkaa alla olevaa linkkiä, jonka kautta pääset täyttämään jäsenhakemuksemme.

Jäsenhakemus

Osallisuuden aika on somessa

Olethan jo käynyt tykkäämässä sivuistamme Facebookissa tai seuraamassa Instagram-tiliämme? Aika moni jo on, mutta lisää seuraajia kaivataan. Tweettaailevan Twitter -lintummekin voit bongata someviidakosta, joten liity kasvavaan bongarien joukkoon. Ollaan aktiivisia niin somessa kuin reaalimaailmassakin!

Facebook Twitter Instagram

Osallisuuden aika ry

laura.sohlberg@osallisuudenaika.fi

p. 0400 850 605

www.osallisuudenaika.fi

SHARE TWEET FORWARD
MailerLite