UUTISKIRJE - SYYSKUU 2017

Museo täynnä kansallispuvun juhlaa

 • Kansallispuvun juhlapäivänä 7.10. Johanneksen puvun esittely ja paljon muuta
 • Valon Kaupunki tulee museoon - Late Nights Lights Up! 
 • Museon syksyssä paljon tapahtumia, kuten pukupäiviä ja asiakasraateja
 • Low budget -työpajoissa foliopainantaa ja muistikirjoja
 • Päänäyttely: Suomalainen kansallispuku
 • Näytönpaikka: Materia ry - variaatioita valkoisesta 28.9. alkaen
 • Anna ja Toivo - UNICEF-nuket museon ikkunassa
 • Kuja: Paula - hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa
 • Ikkunagalleria: Tuakon takomo
 • Jyväskylä Sinfonia yhdistää kansanmusiikin ja kansallispuvut konsertissaan 15.11.2017
 • Henkilökuntamuutoksia syksyllä

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

kansallispuvut

Kansallispuvun juhlaa ja uuden puvun esittely lauantaina 7.10.

Kansallispuvun juhlapäivää vietetään lauantaina 7.10. klo 11–17 vähän tavallista juhlallisemmassa tunnelmassa, kun päivän aikana esitellään aivan uusi kansallispukumalli - Johanneksen naisen kansallispuku. Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas ja puvun asiantuntija Leena Holst esittelevät Johanneksen kansallispuvun museon luentosalissa klo 12–13. Johanneksen naisen kansallispukumallin kokoamisen tilasi Johannes-Seura.

Kansallispuvun juhlaa mukana viettämässä ovat myös perinteinen myyntitori sekä FM Mari Varosen Kansallispuvussa Road Show. Viralliseen Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan kuuluvassa pukunäytöksessä esitellään pukuja raikkaasti, mutta perinteitä kunnioittaen, Mari Varosen juontamana. Road Showhun otetaan ilmoittautumisia vastaan ennakkoon. Halukkaat voivat ottaa yhteyttä suoraan Mari Varoseen kansallispuvussa@gmail.com. Pukunäytöksestä päästään nauttimaan klo 14–15.

Kansallispukuteemaisella myyntitorilla tuotteitaan myyvät muun muassa vuoden käsityöläiseksikin valittu imatralainen Soja Murto sekä Brage. Myyntitori on avoinna koko tapahtuman ajan klo 11–17. 

Tule viettämään juhlaa kanssamme, tarjolla jokaiselle jotain suomalaisesta kansallispukuperinteestä! Voit tutustua näyttelyihin päivän aikana maksutta. 

Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

kansallispuvut

Late Nights Lights Up! tuo valoa ja lempeää raivoamista museoon perjantaina 29.9.

Valon kaupunki tulee museoon! Museon normaalia perjantain ilmaista sisäänpääsyä pidentää Late Nights Lights Up!, jonka aikana pääset pajailemaan ilmaiseksi ja pientä korvausta vastaan, sokkosuunnistamaan ja nauttimaan kahvilasta. Museon Late Nightsin ohjelma alkaa klo 18 ja museo on avoinna klo 22 saakka.

Aina ompelutyö ei onnistu tai neulepaidasta tulee liian pieni. Ottaako pattiin? Late Nightsin maksuttomassa soft rage -pajassa tehdään juuri sitä mitä käsityön tunnilla kiellettiin ja puretaan turhautumista käsitöihin eli väännellään sukkapuikkoja, leikataan kangassaksilla paperia ja peltiä, puretaan neuleita voimaa säästämättä ja kaiverrellaan koloja puuhun. Ilmainen, kevyttä raivoa vapauttava paja järjestetään klo 18–21.

Maksullisessa valaisinpajassa voit valmistaa lyhdyn valoksi kotimatkalle. Helpon, aikuisille suunnatun pajan maksu on 5 €. Ei ennakkoilmoittautumista. Pajaan voi saapua tasatunnein klo 18–21.

Klo 18 alkaen pääset myös tutustumaan museon alakerran perusnäyttelyyn sokkosuunnistuksen avulla? Mitähän sieltä oikein löytyy? 

Illan tarjoilusta vastaa perinteen mukaan Kahvila Kultavatkain, joka tarjoaa eettisesti ja esteettisesti valmistettua purtavaa sekä kahvia ja teetä.

TULEVAT TAPAHTUMAT

kansallispuvut keskipisteenä

Pukupäiviä ja asiakasraateja

Mitä olet aina halunnut kysyä kansallispukujen valmistuksesta? Syksyn aikana voi paneutua kansallispukujen valmistukseen useammaksi tunniksi kerrallaan. Pukeutumiseen paneudutaan esitelmin ja työpajoin Pukupäivissä lauantaisin 28.10. ja 25.11. Voit osallistua yhteen tai useampaan pukupäivään. 

Päivät koostuvat aina kaikille ilmaisesta luennosta, maksullisesta työpajasta sekä kaikille avoimesta, maksuttomasta kansallispukuklinikasta, joissa kansallispukujen asiantuntija Ritva Hänninen neuvoo kansallispukujen valmistuksessa. Ota oma keskeneräinen pukusi mukaan.    

Museo järjestää syksyllä tuttuun tapaan kaksi asiakasraatia, joihin kaikki kiinnostuneet otetaan iloisina vastaan pohtimaan museon toimintaa. 

Keskiviikkona 11.10. klo 17.30–19.30 pohditaan museon näyttelyitä yhdessä. Mitä näyttelyitä sinä toivoisit museossa näkeväsi?

Tiistaina 7.11. klo 17.30–19.30 Muistojesi kansallispuku. Mitä muistoja sinun kansallispukuusi liittyy? 

Asiakasraateihin ovat kaikki tervetulleita, eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Kahvitarjoilu.  

Katso kaikki museon syksyn tapahtumat täältä

Suomalainen kansallispuku

LOW BUDGET - säihkettä foliopainannalla 5.10. klo 16-19

Torstaina 5.10. saadaan tekstiilikoruun säihkettä foliopainannalla! Materiaalimaksu 3 €, ei ennakkoilmoittautumista.

Pajan ohjaavat Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusalan tekstiiliartesaaniopiskelijat.

Lue lisää pajasta.

Unicef-nuket

LOW BUDGET - muistikirja vanhoista kirjoista 2.11. klo 16-19

Torstaina 2.11. kierrätetään vanhat kirjat hyödyllisiksi muistivihoiksi. Voit varata itselle mieleisiä opuksia mukaan tai käyttää pajan tarjoamaa aineistoa. Pajassa on pieni materiaalimaksu, ei ennakkoilmoittautumista. Pajan ohjaavat Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusalan tekstiiliartesaaniopiskelijat.

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Suomalainen kansallispuku

PÄÄNÄYTTELY: Suomalainen kansallispuku 3.12.2017 saakka

"Mahtava näyttely, aivan fantastinen!

"Kiitoksia, ihana museo. Pitää tulla uudestaankin!"

Suomalainen kansallispuku -näyttely on saanut runsaasti hyvää palautetta yleisöltä. Yleisötoiveena oli pukukokonaisuuksien esittely ja toive on täytetty näyttelyssä noin 60 asukokonaisuuden avulla. 

Museon kerroksissa keskitytään kansallispuvun eri teemoihin joulukuun alkuun saakka. Kartat ja aikajana helpottavat näyttelyssä pukujen, eri pukualueiden ja niiden ominaispiirteiden ymmärtämistä. Valmistustekniikoihin pääsee tutustumaan videoiden, työpiirustusten ja valmiiden puvun osien avulla. 

Ryhmäopastukset on helpointa varata ilmoittautumislomakkeen kautta. Vahvistamme opastukset nopeasti. 

Tee opastusvaraus ryhmällesi täältä

NÄYTÖNPAIKKA: Materia ry - Variaatioita valkoisesta 28.9.-19.11.

Elina Ahonen, Maja Breife, Sini Kolari, Sari Linna, Anu Rinkinen, Leena Sipilä, Marja-Leena Tenhunen

Näyttelyn lähtökohta on valkoisessa värissä. Väri tarvitsee rajan, reunan, että voi tulla näkyväksi. Materian jäsenet tuovat esille valolähteitä, koruja ja tekstiilejä. Materia ry on keskisuomalainen, vuonna 2011 perustettu, muotoilu- ja taideteollisuusalan ammattilaisten verkosto, joiden käsissä muotoutuvat niin värikäs tekstiili ja jämäkkä metalli kuin puu, lasi tai vaikkapa keramiikka. 

Materia ry on keskisuomalaisen muotoilun ja taideteollisuuden puolestapuhuja. Yhdistyksen tavoitteena on tarjota keskisuomalaisille materiaalipohjaisen taiteen, taidekäsityön ja käsityömuotoilun ammattilaisille väylä verkostoitumiselle. Yhteistyön avulla synnytetään toimintaa: näyttelyitä, messuosallistumisia ja koulutusta. 

Jyväskylän käsityökoulun näyttely

Anna ja Toivo, iloiset UNICEF-nuket. Näyttely museon ikkunassa 3.12. saakka

Suomalainen kansallispuku  -näyttelyn yhteyteen pyydettiin paikallisilta nukentekijöiltä UNICEF -nukkeja, joiden vaatteissa on käytetty kansallispukukankaita. Nuket esittäytyvät museon ikkunassa 4.5.–3.12.2017.

UNICEF -nuket ovat käsityönä tehtyjä koristenukkeja, joita vapaaehtoiset valmistavat myyntiin. Vaikka nuket valmistetaan samalla vartalon kaavalla, jokainen numeroitu nukke on yksilöllinen, sillä on nimi, syntymäaika ja kansallisuus. Tällä halutaan muistuttaa jokaisen lapsen oikeudesta henkilöllisyyteen.

Lue lisää

KUJA: Paula - hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa 2.11. saakka

Kaunis ja värikkääseen Sääksmäen naisen kansallispukuun pukeutunut Paula on tarjoillut ehtymättömästä pannustaan aina vain sataprosenttisesti oikeaa, ihanasti tuoksuvaa Pauligin kahvia ja hymyillyt väsymättömän ystävällisesti meidän kaikkien suomalaisten sydämiin jo vuosikymmenten ajan.

Näyttelyssä kurkistetaan Pauligin Paulan historiaan ja nykypäivään.

Lue lisää

Ommellinen Muuramesta

IKKUNAGALLERIA: Tuakon takomo - seppämestari Jarkko Kaartilanmäki 10.11. saakka

Sulkavalla takova ja somettava Jarkko Kaartilanmäki uskoo, että seppä pärjää nykymaailmassa käsityötaidoillaan, luovuudellaan ja kovalla yrittämisellä.

- Suurin este menestymiselle sepän ammatissa voi olla mielikuvituksen puute tai jämähtäminen paikoilleen, Jarkko kertoo. Raudantuoksuista kädenjälkeä naulakoissa, valaisimissa ja monissa muissa tuotteissa voi ihastella Ikkunagalleriassa 10.11. saakka. Lävistetyt reiät, niitatut liitokset ja erilaiset vasaralla lyödyt pintastruktuurit antavat oman leimansa taottuun työhön. Näillä tekniikoilla valmistettu tuote eroaa merkittävästi teollisesta. 

Lue lisää näyttelystä

Ommellinen Muuramesta

Jyväskylä Sinfonian juhlakonsertti tuo esiin kansanmusiikin ja kansallispuvut 15.11.2017

Jyväskylä Sinfonian #suomi100-sarja huipentuu pääkonserttiin 15.11. Jyväskylän Paviljongissa klo 19. Konsertti kietoo uniikilla tavalla yhteen Keski-Suomen kansanmusiikkitradition, modernin pelimanniuden ja klassisen musiikin, kun ohjelmassa on Ville Ojasen tilausteos ”Keskellä palaa rurja”. Jaakko Kuusiston johtaman konsertin solisteina ovat trumpetisti Kalevi Louhivuori ja laulaja Johanna Iivanainen. Konsertti juhlistaa samalla suomalaisen kansallispuvun historiaa, ja yleisöä kehotetaankin pukeutumaan kansallispukuihin mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot konsertista http://www.jyvaskylasinfonia.fi/konsertit/suomi100suomalainensinfonia 

Ommellinen Muuramesta

Syystuulen myötä henkilökunnassa tehtävämuutoksia

Museon henkilökunnan tehtävänkuvissa on tapahtunut syksyn myötä muutoksia.

Arkistosta ja tietopalveluista vastaava amanuenssi Riitta Salmenoja on lomalla, joten tietopalvelukysymysten kanssa kannattaa kääntyä amanuenssi Anneli Hemmilä-Nurmen puoleen ajalla 5.9.–30.11.2017. Annelin saa kiinni sähköpostitse anneli.hemmila-nurmi@jkl.fi tai puhelimitse 014 266 4374.

Museokaupan hoitaja Laura Järvinen on opintovapaalla 31.1.2018 saakka. Hänen tehtäviään hoitaa tp. museoassistentti Tuija Koskinen, jonka tavoittaa sähköpostitse tuija.e.koskinen@jkl.fi tai p. 014 266 437

Kokoelma-amanuenssi Marjo Ahonen siirtyy tilapäisesti hoitamaan Vapaaehtoiset-hankkeen koordinointia, joten kokoelmatehtävistä, kuten lahjoituksista, vastaa tp. amanuenssi Reija Teerimäki ajalla 4.9.–24.11.2017. Reijan tavoittaa joko sähköpostitse reija.teerimaki@jkl.fi tai puhelimitse 040 0446792.

Jos sinulla on kiinnostusta osallistua museon kokoelmatyöhön vapaaehtoisena, ota yhteys Marjoon, marjo.ahonen@jkl.fi tai p. 050 566 2187. 

Vapaaehtoistyön kuvioista voit lukea lisää uusimmasta blogista.

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO | SUOMEN KANSALLISPUKUKESKUS | KONSERVOINTIKESKUS
KAUPPAKATU 25, 40100 JYVÄSKYLÄ

INFO PUH (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi