UUTISKIRJE - HUHTIKUU 2017

Juhlitaan käsityön ja Taidon päivää

  • Vuoden käsityöläinen julkistetaan la 8.4. Käsityökohtaamisia-seminaarissa 
  • Huhtikuu 2017 aikaa hakea Elävän perinnön kansalliseen luetteloon
  • Kaikki kotona museoissa
  • Vaihtuvissa näyttelyissä juhlavuosia ja paikallista väriä
  • Kalevala Korun luento ja tunnistustilaisuus ke 12.4. 
  • Low Budget -pajoissa naputellaan koruja to 6.4. ja solmuvärjätään kesäpaita to 4.5.  
  • Naiseudesta voimaa - Jyväskylän Naislaulajien konsertti ma 24.4. klo 19 
  • Kurkista kansallispukunäyttelyn kulisseihin
  • Kevään koululaisvierailut 

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

Vuoden käsityöläinen julkistetaan 8.4. Käsityökohtaamisia-seminaarissa

Käsityön ja taidon viikkoa juhlistetaan jo 8.4. Jyväskylässä järjestettävällä valtakunnallisella Käsityökohtaamisia-seminaarilla aineettoman kulttuuriperinnön ja käsityötaidon tiimoilta. Seminaari on osa Käsityöringin toimintaa. Seminaarissa tarkastellaan, miten käsityötaitoa on siirretty ja esitetty aiemmin ja miten sitä nyt siirretään, esitetään ja jaetaan. Ilmoittautuminen seminaariin on jo sulkeutunut. Suomen käsityön museon valitsema vuoden käsityöläinen julkistetaan myös seminaarissa, nyt kymmenennen kerran. Mikäli uteliaisuutesi voittaa, käy katsomassa valinta museon Facebook-sivulla 8.4. klo 12!   

Seminaarin ohjelma 

Huhtikuu 2017 aikaa hakea perinteitä kansalliseen luetteloon

Hakeminen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on käynnistynyt. Luettelointia tehdään osana Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Elävän perinnön kansalliseen luetteloon voi tehdä ilmoituksia samoista aihealueista kuin Elävän perinnön wikiluetteloon. Haku päättyy huhtikuun lopussa. Seuraavan kerran kansalliseen luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019. 

Esitysten ytimessä tulee olla tekeminen, harjoittaminen ja välittäminen ihmisiltä toisille. Hyviä käytäntöjä kootaan vain Elävän perinnön wikiluetteloon. Kansalliseen luetteloon hakeminen on tärkeää siksi, että se tekee asialle omistautuneiden työtä näkyväksi ja voi vahvistaa perinteiden asemaa.  Käy katsomassa luetteloa – minkä perinteen toivoisit itse sieltä löytäväsi? Linkin takaa löydät ohjeet.  

Selaa elävän perinnön wikiluetteloa

Onko kaikki kotona?

Museot ovat täynnä koteihin liittyviä esineitä, tarinoita ja tietoja, kun niitä tarkastelee sillä silmällä. Mutta mistä kotisi muodostuu?

Keitä kotonasi asuu? Mikä on kotisi rakkain esine? Milloin kaikki ovat kotona? Mikä on sinun kotiseutuasi?

Suomen käsityön museon on mukana Suomen kotiseutuliiton Rakkaudesta kotiseutuun -kampanjassa kannustamassa ihmisiä miettimään, mitä koti merkitsee sinulle. Voit jakaa omia muistojasi kotona tehdyistä käsitöistä Kaikki kotona museoissa -sivuille.

Kaikki kotona -tempaukseen liittyen on painettu t-paitoja, joita voi ostaa rajoitetun ajan kuudesta museokaupasta: Alvar Aalto -museo, Jyväskylän taidemuseo, Luontomuseo, Näyttelykeskus Soihtu, Suomen Ilmavoimamuseo ja Suomen käsityön museo. Hinta 20 euroa, materiaali 100% luomupuuvillaa, koot S-XXL. 

Suomen kotiseutuliiton Rakkaudesta kotiseutuun -ohjelma

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta

Kalevala Korun 80-juhlanäyttely ihastuttaa rakastettujen korujen ystäviä vielä 7.5. saakka. Näyttely on myös osa Suomi 100-ohjelmaa. Kalevala Korun näyttely tuo esiin yrityksen roolia suomalaisessa yhteiskunnassa kautta vuosikymmenten.

Näyttelykävijä voi tutustua esillä oleviin yli 200 eri koruun kahdeksan vuosikymmenen ajalta. Näyttely kiertää käsityön museon jälkeen vielä Kuopiossa, Espoossa, Rovaniemellä ja siirtyy 2018 Lappeenrantaan. 

Makupaloja näyttelystä löydät videosta.

Puu kuin koru - Kalevala Korun puinen 1940-luku 7.5. saakka

Yleisö pääsee kurkistamaan Raili ja Tauno Hurrin kokoelmaan, joka sisältää Kalevala Korun 1940-luvulla valmistettuja puuesineitä. Puu kuin koru –näyttelyn harvinaisia helmiä nähdään 7.5. saakka Aulagalleriassa.

Mika Tiivola, joka oli tunnettu taiteen keräilijä, totesi muinoin haastattelussa, että ”keräilijät ovat onnellisia ihmisiä”. Allekirjoitan tämän lausunnon varauksettomasti – niin paljon harrastus on tuonut sisältöä elämään, hyviä tuttavuuksia ja aina uusia kokemuksia löytämisen iloa unohtamatta, kertoo Tauno Hurri. Kuva: Eki Lähde. 

Puu kuin koru -tiedotteeseen

IKKUNAGALLERIA: Ommellinen 15.03.–19.05.2017

Keväistä muotia nähdään Ommellisen Ikkunagalleria –näyttelyssä - ajattomia, värikkäitä ja mukavia mekkoja ja tunikoita naisille. Vaatteiden lisäksi mukana on kankaita näyttävillä kuoseilla, joiden suunnittelu on omaa tuotantoa. Vaatteet ommellaan Ommellisen työtiloissa Muuramessa tai Kimperi Factoryllä Jyväskylässä. Kankaat ovat suomalaisten suunnittelijoiden luomuksia ja ne valmistetaan Euroopassa.

Lisätietoa näyttelytiedotteesta

KUJA: Paula - Hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa 3.2.-12.11.2017

Kaunis ja värikkääseen Sääksmäen naisen kansallispukuun pukeutunut Paula-tyttö on tarjoillut ehtymättömästä pannustaan aina vain sataprosenttisesti oikeaa, ihanasti tuoksuvaa Pauligin kahvia ja hymyillyt väsymättömän ystävällisesti meidän kaikkien suomalaisten sydämiin jo vuosikymmenten ajan. Näyttelyssä kurkistetaan Pauligin Paulan historiaan ja nykypäivään.

Lisätietoja näyttelytiedotteesta

TULEVAT TAPAHTUMAT

Kuuttaresta älykoruihin ke 12.4.

Tarinoita Kalevala Korun historiasta ja nykypäivästä. Kalevala Korun asiakasmarkkinointipäällikkö Mari Kotka luennoi ja luennon jälkeen yleisöllä on mahdollisuus tunnistuttaa omia korujaan.  

Keskiviikkona 12.4.  klo 16.30–19.00.

Vapaa pääsy. 

Keväällä vielä kaksi Low Budget -pajaa

To 6.4. klo 16–19 Naputellaan koruja Kalevala Korun innoittamana. 

Pajamaksu käyttämiesi materiaalien mukaan 3-5 €, ei ilmoittautumista. Paja sopii nuorille ja aikuisille. Tarkemmat tiedot pajasta. 

To 4.5. klo 16–19 Solmuvärjätään kesäpaita, ota oma paita mukaan tai osta Taito Shopista laamapaita.

Pieni materiaalimaksu, ei ilmoittautumista. Paja sopii nuorille ja aikuisille. 

Kaikki museon tapahtumat ja työpajat näet tästä

Naiseudesta voimaa -konsertti maanantaina 24.4. klo 19.00

Jyväskylän Naislaulajat konsertoi Suomen käsityön museossa 24.4. klo 19. Tutustu samalla Kalevala Korun 80-vuotisnäyttelyyn Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta. Yhteislippu 15/12 € ovelta puoli tuntia aiemmin, sis. tarjoilua.

Kalevala Koru yrityksenä on syntynyt naisten rohkeudesta. Jyväskylän Naislaulajat puolestaan yhdistävät voimansa laulussa. Konsertin ohjelmisto kuvaa naisen elämää tunteikkaasti. Konsertti juhlistaa samalla myös Naislaulajien 65-vuotista taivalta. Johtajana on Rita Varonen.

Lisätietoja konsertista ja lipuista: info@naislaulajat.net

Jyväskylän Naislaulajien sivuille

Instagram-kilpailussa voit voittaa korupalkinnon

#RohkeaAjassaAito  #craftmuseumoffinland

Ota kuva itsestäsi Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta -näyttelyn tinttamareskissa tai mallien seurassa ja postaa se instaan hashtageilla #RohkeaAjassaAito #craftmuseumoffinland.

Näyttelyn päätyttyä arvomme osallistujien kesken Kalevala Korun korun viikolla 19. Arvontaan voi osallistua vain Instagramin julkisella profiililla. 

Kurkistus Suomalainen kansallispuku -näyttelyn kulisseihin

Oletko koskaan ajatellut, miten näyttelyt rakennetaan? Suomalainen kansallispuku -näyttelyä on valmisteltu jo useampi vuosi. Toteutukseen tarvitaan kansallispukujen asiantuntijoita, näyttelysuunnittelun ja -rakentamisen ammattilaisia, tiedotusta ja markkinointia... Jokaisella on oma tehtävänsä tiimissä. Käy lukemassa käsityön museon blogista, miten työ etenee. Työn tulokset nähdään pe 19.5. klo 18 näyttelyn avajaisissa. Laita päivä jo kalenteriin!     

Kurkkaa kulisseihin museon blogissa

Museo täynnä innostuneita toppuja

Museon on aamupäivisin täynnä hulinaa kun Jyväskylän alueen kaikki kakkosluokkalaiset vierailevat taas opetussuunnitelman mukaisesti museossamme.

Kaiken kaikkiaan koululaisia saapuu kevään aikana noin 70 luokkaa eli yli 1400 oppilasta.

Näyttelyihin tutustuminen ei ole koululaisille pelkkää kuuntelemista ja paikallaan olemista, vaan niitä elävöitetään muun muassa tanssija Tuija Nikkilän vinkkien mukaan eri tavoin. Kuva: Raisa Nerg. 

Kurkkaa tarkemmin toppujen vierailuun blogissa.

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo

Suomen käsityön museo

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO | SUOMEN KANSALLISPUKUKESKUS | KONSERVOINTIKESKUS
KAUPPAKATU 25, 40100 JYVÄSKYLÄ

INFO PUH (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi