Smoothie of sap, wat is gezonder?

Beste lezer,

Recent presenteerde Coolbest de nieuwe coldpressed juices. Helemaal koudgeperst, zodat er geen voedingsstoffen verloren gaan. Een korte blik op de ingrediëntenlijst leert dat het hier gaat om puur suikerwater. Bijna de helft van dit product bestaat uit sinaasappelsap, dat voornamelijk suiker bevat. Zijn sappen eigenlijk wel zo goed voor onze gezondheid? Hoe zit dat met een smoothie? We zoeken het uit in deze nieuwsbrief.

Volgens onderzoek is het gezonder om groente en fruit in z’n geheel te eten (1). Dit komt deels door de vezels (2), maar ook omdat niet alle actieve stoffen meekomen met het juicen (3). Dus allemaal aan de groenten en het fruit zou je zeggen. Zo simpel is het niet. Ruim 75% van de Nederlanders eet te weinig groenten en fruit (4). Slechts 14% van de pubers eet voldoende groente en fruit (5). Inmiddels zijn we op het punt aanbeland dat veel mensen die overgewicht hebben, zwaar ondervoed zijn (6). We krijgen dus genoeg van de macronutriënten binnen zoals vetten, eiwitten en koolhydraten, maar te weinig micronutriënten zoals de vitamines, mineralen en spoorelementen.

Een dubbelblind placebogecontroleerde studie toonde aan dat het 14 weken lang drinken van groente- en fruitsap de vitamine- en antioxidantenstatus in het bloed sterk doet stijgen (7). Ook een andere studie kwam tot deze conclusie en zag tegelijk diverse markers voor westerse beschavingsziektes dalen (8). Interessant is ook dat vezels ervoor kunnen zorgen dat de opname van bepaalde nutriënten juist verminderd wordt (9). Ook kunnen bepaalde typen vezels bij sommigen de darmen overmatig prikkelen, met darmklachten als gevolg (10).

Een recente grote studie toonde aan dat we eigenlijk tussen de 500 en 800 gram groenten per dag zouden moeten eten voor een optimale gezondheid (11). Bij deze hoeveelheid is ons risico op ziekten het laagst. Helaas halen maar weinigen dit. Wat mij betreft is daarom elke vorm waarin groenten en fruit het lichaam binnenkomen welkom. Naast het eten van groenten en fruit kan prima ter afwisseling een sap of een smoothie genuttigd worden.

Een voordeel van een sapje of een smoothie is dat het snel klaar is. Daarnaast kan het gemakkelijk meegenomen worden. Ook is het een ideale manier om groenten en fruit die hun beste tijd hebben gehad erin te verwerken.

Een belangrijke regel is wel om de nadruk zoveel mogelijk op groente te leggen. Dit is misschien even wennen. Sappen van groentes bevatten weinig suiker en ondertussen veel micronutriënten.

Welke juicer is het beste?
Voor wat betreft sapjes ben ik een grote fan van de horizontale slowjuicer. Met dit type kan ook goed sap gemaakt worden van bladgroentes. Ook is een horizontale slowjuicer makkelijker schoon te maken dan zijn verticale broertje. Een slowjuicer draait langzaam, waardoor er niet alleen meer vitamines en actieve plantenstoffen verkregen worden, maar ook hun werkzaamheid behouden blijft. Volgens wetenschappelijk onderzoek is de anti-kankerwerking van het sap uit een slowjuicer krachtiger dan het sap van een centrifugale sapmachine (12). Op de vraag of een blender of juicer beter is, kan geen eenduidig antwoord worden gegeven. Een recente studie stelde vast dat het per fruitsoort afhangt welke van de twee meer micronutriënten beschikbaar weet te maken (13). Beide apparaten zijn een goede aanvulling om de inname van groente en fruit te verhogen.

Sap aan huis?
Een tijdje terug heb ik ook onderzocht of er ook goede ingevroren verse slowjuice-sappen te verkrijgen zijn. Daarbij kwam ik onder meer uit bij Frecious en Sapje. Na het testen ben ik fan geworden van Sapje. Zij maken sap met biologisch-dynamische streekproducten en doen dit in glas. Juices bij andere leveranciers worden nog altijd in plastic vervoerd. De sappen bij Sapje worden gemaakt van zeker 400 gram groenten; ze bestaan minimaal voor 85% uit groente. Geen suikerwater dus! Hun slowjuicers zijn volledig RVS, dus het sap komt niet in aanraking met plastic.

Toen Sapje zag dat ik had besteld, herkenden ze mijn naam direct en vroegen ze naderhand wat mijn favoriete ingrediënten waren in een slowjuice-sapje. Toen hebben ze dit sapje aan hun assortiment toegevoegd:

Makkelijk recept
Soms maak ik thuis ook een groentesap die in de basis bestaat uit bleekselderij, komkommer en kiemen. Soms wissel ik dat af met wortel of bieten. Mocht je nog meer sap-inspiratie zoeken dan hebben we in de webshop nog een nieuw E-book in de aanbieding met meer dan 40 slowjuice-recepten!

Enkele kanttekeningen
Bij een smoothie uit de blender raad ik aan om dit met een lepeltje te eten en niet in een paar seconden achterover te klokken. Door het eten met een lepel en het kauwen worden er spijsverteringenzymen aangemaakt, die de vertering van het voedsel ten goede komen. Een slowjuicesap van 200 ml kan goed bij de maaltijd gedronken worden. Zo kunnen de nutriënten tezamen met de voeding en de enzymen goed worden opgenomen. Daar staat tegenover dat een groentesap ook een maaltijd kan vervangen, voor als je wilt sapvasten en daarmee wat gewicht wilt verliezen.

Gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Wil je de verse biologische juices van Sapje met groenten van het seizoen en uit de streek zelf thuis proeven? Dan zijn deze ook online te bestellen. Vul de code ahealthylife in en je krijgt 2 sapjes met mijn recept bij je bestelling cadeau. Overigens heb ik op geen enkele manier (financiële) banden met Sapje, ik ben er oprecht heel enthousiast over. De mensen die erachter zitten gaan daadwerkelijk tot het uiterste en doen geen concessies. Dat stimuleer ik graag!

P.P.S. Deze maand geven we € 100,- korting op de Bianco Puro blender. Dit is een hoge snelheidsblender, waardoor de vezeltjes fijner vermalen kunnen worden en de opname van nutriënten verder worden verhoogd. Ook is het resultaat heel ‘smooth’ en lekker, waardoor dit heel uitnodigend werkt. Klik hier voor meer informatie.

P.P.P.S. Voor de gelegenheid geven we deze week met de code slowjuicer10 10% korting op alle slowjuicers in de webshop. Klik hier voor een overzicht van alle modellen.

Laatste artikelen aHealthylife
29 gezonde voedingsmiddelen die ontzettend goedkoop zijn
9 bewezen manieren om de hormonen te herstellen die je gewicht beïnvloeden
Krijg je een dikke buik van bier?
Waarom je jezelf elke dag zou willen wegen
Wat is het verschil tussen fruit en groenten?
Bruine versus witte eieren – is er een verschil?
Waarom extra vergine olijfolie het allergezondste vet is

Lezingen Soest
Vrijdagavond 30 juni -  Remko Kuipers - Alles over cholesterol

Agenda Juglen Zwaan (Juglen on Tour ;)
2 juli - Basis Cursus: Goede Voeding te Bergen (NH)

Nieuw in de aHealthylife Webwinkel
Kiemtoren terracotta
Biologische kinder thee
 (ook lekker voor volwassenen)
Glazen bewaarschaal (BPA-vrij!)
Squalan gezichtsolie
Yoghurt Maker

aHealthylife Webwinkel Toppers (steun aHealthylife!)
Rauwe CBD olie
Blauw licht beschermbrillen
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter
Natuurlijke verzorging

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Arts/onderzoeker Remko Kuipers legt uit hoezo je vette vis moet eten
Juglen Zwaan belicht wat interessant is aan: PEA
Hayo Bol geeft uitleg over de 'vier elementen' (Hippocrates)
Krijg ook een sixpack! Chris Kunst legt uit hoe & wat
Zijn pijnstillers onschuldig? Therapeut Antoinet de Jong geeft haar visie.
Welke voeding geeft echte energie? Stefaan de Wever weet het

Boekentip:
SAPJE

100 gezonde sapjes voor alle seizoenen
Auteurs: Joel Goudsmit & Rosalynn Campbell,

Sapje bundelt 100 heerlijke saprecepten boordevol groente, een beetje fruit, wilde planten, zeewieren, paddenstoelen en diverse kruiden en specerijen. Van simpele shotjes tot doeltreffende detoxdrankjes. Voor zowel de beginnende als gevorderde sapjesdrinker.

De recepten volgen de seizoenen, kennen elk een unieke smaak en variëren in snelheid en moeilijkheidsgraad; van twee tot wel tien ingrediënten. Bij elk sapje wordt duidelijk uitgelegd welke gezondheidsvoordelen het heeft. Daarnaast staat Sapje vol met praktische informatie over detoxkuren, het gebruik van juicers en het mixen van smaken en ingrediënten om je gezondheid te verbeteren en op peil te houden. Nu verkrijgbaar in de onze webwinkel.

 

Spreuk van de week
Start je dag niet met de scherven van gisteren. Iedere morgen is een nieuw begin. Het is de eerste dag van alle dagen die nog gaan volgen.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden