Vilket år!

Mycket har hänt år 2013. Nu i december fyllde Föräldravrålet 1 år, samtidigt som vi nådde  20 000 "gillare" på Facebook. Hurra, hurra, hurra! Och vilket år det varit sen. I det här nyhetsbrevet tänkte vi berätta om några av våra höjdpunkter, samt lite om nästa år och vad som komma skall. Häng med!

Våra kampanjer

I vår första kampanj i år, Stora Vråldagen, bad vi våra vrålare att dela med sig av foton och teckningar på de som de vrålar för. Vi fick in ett stort antal jättefina bilder, foton och teckningar som delades på Facebook av stolta och beslutsamma föräldrar.

I maj drog vi igång vår Värva En Man-kampanj på Facebook, då vi ville uppmärksamma att de flesta som stödjer Föräldravrålet är kvinnor - något vi ville balansera med den här specifika kampanjen för att få med oss fler män. Vi fick in ett helt gäng fina foton på pappor, farbröder och mor- och farföräldrar som alla ville visa att de också vrålar för sina barn (och barnbarn).

I vår tredje kampanj, Bli Ditt Barns Röst För Klimatet, samlade vi ihop fantastiska 103 200 kronor (många bäckar små från 467 personer) till vår crowdfinansierade busskampanj i Storstockholm, vilken nådde över 800 000 personer i kollektivtrafiken under en veckas tid. Kampanjen innebar att vi fick en hel del nya vrålare, vilket var ett av målen. Det andra målet var att visa våra politiker att vi finns och att vi är en röst att räkna med i klimatdebatten. Se upp nästa år politiker. Vi hoppas kunna köra en andra crowdfinansieringskampanj fram i vår igen.

Frågor till politiker

Ett av våra huvudfokus under året har varit våra två enkäter till våra riksdagspartier. I den första frågade vi samtliga partier om de kommer göra klimatet till första prioritet, och om inte, varför inte. Fem partier svarade JA (C, Mp, Fp, Vp, S). I den andra följde vi upp med att fråga efter mer detaljer från de som svarat JA, hur de faktiskt kommer sätta klimatet först. Läs mer om det här. Enkäten var bara ett första steg i vårt arbete direkt mot våra politiker, nästa år ökar vi pressen.

Vi skrev också ett öppet brev till Sveriges politiker, samt uppmanade alla Föräldravrålare att skicka en nyårshälsning till ett eller flera riksdagspartier "med en stark önskan om att ni gör klimatet till första prioritet från 2013 och framåt". Vi har mer kvar att göra nästa år vänner! .

Andra aktiviteter

Under året har vi synts mycket i media, både på nationell, regional och lokal nivå, bl.a P4 Extra, Aktuellt, Klotet i P1, Radio Sweden, Partigrillen i SVT, samt i en debattartikel i Aftonbladet. Vi har deltagit i seminarier, utmanat statsminister Fredrik Reinfeldt under Earth Hour (han tackade nej till en fika med oss), demonstrationer i samband med FNs klimatrapport som släpptes i Stockholm i september, anordnat handavtryckardagar i Göteborg och deltagit i Almedalen där vi minglat med Sveriges politiker för att lyfta klimatfrågan, anordnat seminarier och deltagit i Partigrillen i SVT. Alla dessa aktiviteter har bidragit till att Föräldravrålet nu är ett etablerat ansikte i klimatdebatten och en beslutsam röst som kräver att vi alla sätter våra barns framtid först.

Vi har stöttats av Filip & Fredrik, Mia Skäringer, Stefan Sundström, Helena von Zweigbergk och Nike Markelius och vi har publicerat närmare 40 bloggar, från kända och okända föräldrar. Stort tack till alla er som skrivit för oss.

Föräldravrålet var också stolt mottagare till ett stipendium på tiotusen kronor från Helena Behrings Minnesfond.

Allt detta har vi lyckats göra vid sidan av hämtningar och lämningar på förskolor och hockeymatcher, mellan vardagsbestyr och heltidsjobb, och med mycket knapp finansiering. Vi vill rikta ett stort TACK till alla som gjort detta möjligt, bara genom att bidra med tid, expertis och idéer. När vi är många som brinner kan fantastiska saker hända. Det är det här året ett bevis på. Med en tår i ögat av tacksamhet och djup ödmjukhet till alla som gjort detta möjligt under året, från djupet av vårt hjärta - TACK.

Vår film

Under hösten blev också vår allra första Föräldravrålsfilm äntligen klar. Om du inte redan har sett och delat den, här hittar du vår fina film som är till för alla som har barn, vill ha barn, bryr sig om barn eller om framtiden i allmänhet. Så se den, dela den, sprid den! Nu kämpar vi järnet för våra och alla andras fina ungar nästa år!

Mot 2014

Snart går vi in i 2014, ett år då vi hoppas kunna mobilisera ännu fler föräldrar och andra som bryr sig om våra barns framtid. Vi håller för tillfället på att planera året och har du några bra idéer eller saker du absolut tycker vi borde göra för att uppnå våra mål nästa år, så skicka oss ett mejl på info@foraldravralet.se.

Bland annat hoppas vi kunna:

  • Fortsätta med direkt press på våra politiker, bland annat genom att ta tempen på var våra politiker står när det gäller klimatfrågan, för att göra det lättare för dig att rösta, både i EU-valet i maj, samt riksdagsvalet i september.
  • Satsa på att bygga upp fler lokalgrupper runt om i landet. Göteborg har redan en grupp som har gjort handavtrycksaktiviteter på skolor och förskolor. Vi hoppas t.ex kunna arrangera en barnklädesbytardag under våren. Hör av dig till chris@foraldravralet.se om du är sugen på att starta upp en grupp där du bor.
  • Köra igång en andra crowdfinansierad kampanj i slutet av våren - håll utkik!
  • Bjuda in alla 20 000 Föräldravrålare till en stor event i Stockholm innan valet för att se till att våra röster hörs och vårt meddelande inte kan missas av våra politiker.
  • Forsätta publicera våra populära bloggar - tips på intressanta skribenter mottages gärna!

Till sist, med hopp om ett spännande valår. Tillsammans kan vi bli den kritiska massa som får politikerna att agera. Nu.

Hälsningar från Jennie, Andreas, Idah, Kajsa, Johan, Frida, Susanne och alla de andra i

Föräldravrålet

Vilka är vi? Föräldravrålet är en grupp av oroade men beslutsamma föräldrar som driver Föräldravrålet, helt på vår fritid. De flesta av oss har aldrig träffats IRL. Vi organiserar oss i undergrupper och det finns också en mindre grupp som nu filar på planer för 2014 och håller i körriktningen. Har du tid och intresse och vill engagera dig mer, hör av dig på info@foraldravralet.se eller via Facebooksidan.