OSALLISUUDEN AIKA RY - lastensuojelunuorten ja ammattilaisten välisen yhteistutkijuuden tuloksena toimivammat sosiaalialan palvelut

Hei Osallisuuden ajan jäsen tai yhteistyökumppani!

Osallisuuden ajan kesäkuun uutiskirje on ilmestynyt! Uutiskirje lähetetään kaikille Osallisuuden ajan jäsenille ja yhteistyökumppaneille. Uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja siinä käydään läpi järjestön ajankohtaisia asioita ja tapahtumia, esitellään Osallisuuden ajan työntekijöitä ja jäseniä sekä luetaan puheenjohtajan terveiset. Tällä kertaa kuitenkin projektipäällikkö sijaistaa puheenjohtajaa.

Seuraava uutiskirje ilmestyy elokuussa. Oikein hyvää ja rentouttavaa kesää teille kaikille!

Iloisia lukuhetkiä, toivottaa Osallisuuden ajan väki

Projektipäällikön terveiset

Vuoden alussa vaihdoin lastensuojelun avohuollon suunnitelmallisen tiimin sosiaalityöntekijän tehtävät Osallisuuden ajan projektipäällikön pestiin. Muutos kenttätyöstä asiantuntijatehtäviin on ollut suuri. Viimeisen kolmen vuoden ajan keskityin lähinnä akuutteihin tilanteisiin asiakasperheissä ja työ oli hyvin pitkälle hektistä kriisityötä. Tuona aikana tuli kuitenkin usein pohdittua myös sosiaalityöntekijän työnkuvaa ja niitä raameja missä sitä työtä tehdään. Uudessa positiossani minulla on enemmän tilaa ajatella ja työstää niitä ajatuksia, joita aikaisemmin on vain ohikiitävän hetken ehtinyt tiedostaa.

Päällimmäisenä ajatuksena nousee aidon kehittämistyön haasteellisuus kentän ankarassa työtilanteessa. Kehittämistyössä luodaan jotain uutta, joten kehittäminen on parhaimmillaan innostavaa, vuorovaikutteista ja lähes leikinomaista. Kehittäminen vaatii aina johdon ja esimiesten tuen, mutta ennen kaikkea se vaatii joutilaisuutta, tilaa tuulettaa ajatuksiaan ja vaihtaa kokemuksia kollegoiden sekä asiakkaiden kanssa. Kehittämisen tullessa ulkopuolisena vaateena, antamatta sille kuitenkaan todellista rakenteellista mahdollisuutta ja tilaa, vain entisestään lisää lastensuojelun sosiaalityöntekijän työn raskautta.

Kehittämisen tulisikin lähtökohtaisesti antaa enemmän energiaa arjen työhön kuin viedä sitä. Valitettavasti useassa lastensuojelun toimistossa tehdään tälläkin hetkellä työtä vajaalla miehityksellä, jolloin aidon, osallistavan kehittämisen edellytykset ovat rajalliset. Koska Osallisuuden aika on järjestö, joka yhdistää ammattilaiset ja asiakkaat yhteistutkijuuden liitossa, asiakkaan äänen lisäksi kokemusasiantuntijanuoretkin ovat kokeneet tärkeäksi, että myös kentän työntekijät tulevat kuulluksi. Moniäänisyyden toteutuessa, kokemusasiantuntijanuorten ja ammattilaisten yhteistyössä, on mahdollisuudet saavuttaa jotain hyvin merkityksellistä ja erityistä, joka hyödyttää ja vie eteenpäin koko lastensuojelun toimintakenttää. Tämän vuoksi soisi kentän sosiaalityöntekijöittenkin pääsevän osalliseksi kehittämisen riemusta ja sen työhön tuomasta uudenlaisesta sisällöstä.

Vanhasta luopumiseen liittyy aina jonkinasteista surua, mutta onneksi Osallisuuden ajan porukka on ottanut minut hyvin vastaan. Uuden työn opettelu ja muuntautuminen lastensuojelun sosiaalityöntekijästä kehittämisen asiantuntijaksi on valitettavan hidas prosessi, mutta työn merkityksellisyys on auttanut sietämään omaa rajallisuuttani. Olen innoissani ja ylpeä voidessani olla osa tätä porukkaa.

Yhteistyöterveisin, projektipäällikkö Laura Sohlberg

Osallisuuden aika mediassa

Edellisessä uutikirjeessä kerroimme Osallisuuden ajan jäsenten Vilman ja Yonatanin olleen Arman Alizadin Pohjantähden alla -sarjan kuvauksissa. Myös tuore jäsenemme Aino oli mukana ohjelmassa, nostaen esiin tärkeän näkökulman mm. maksusitoumuskäytännön leimaavuudesta. Lastensuojelua käsittelevä jakso esitettiin huhtikuussa (18.4.) Nelosella ja se sai runsaasti positiivista palautetta sekä ammattilaisilta että asiakkailta. Järjestömme näkyvyys noteerattiin katsojien osalta ja saimmekin useita yhteydenottoja sekä jäsenhakemuksia ohjelman jälkimainingeissa.

Osallisuuden ajan projektikoordinaattori ja kokemusasiantuntija Minna oli puolestaan kirjoittamassa yhdessä blogia (24.4.) Lastensuojelun keskusliiton kanssa, jossa pohdittiin median tapaa kirjoittaa lastensuojelusta ja sen asiakkaista. Media vaikuttaa laajasti ihmisten mielikuviin ja asenteisiin, joten toimittajien vastuu kirjoittamisen näkökulmista ja laadusta on tärkeä teema, joka blogissa nostettiin esiin. Klikkaa alla olevaa linkkiä ja käy lukemassa kyseinen blogiteksti, jos et ole siihen vielä ehtinyt tutustua.  

Media ja lastensuojelun leimasin

Näiden samojen aiheiden tiimoilta, Osallisuuden aika otti osaa keskusteluun ja laadimme mielipidekirjoituksen, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa (20.5.). Päivää aiemmin (19.5.) julkaisimme kyseisen mielipidekirjoituksen pohjalta vähän laveamman, Facebook editionin, omilla Facebook -sivuillamme. Alla olevista linkeistä pääset lukemaan kyseiset tekstit, jos ne ovat jäänyt sinulta huomaamatta. 

Asiakkaat mukaan kehittämään lastensuojelua / HS:n mielipide
Special Facebook edition HS:n mielipidekirjoituksesta

Kevään tapahtumia

Huhtikuussa 28.4. osallistuimme LAPE -hankkeen seminaaripäivään Allergiatalossa, jossa kokemusasiantuntijamme pitivät oman puheenvuoronsa ja olimme mukana vetämässsä kahta työpajaa. Työskentely muutosohjelman parissa jatkuu ja jos kaipaatte tässä asiassa osaamisen vahvistamista tai uusia ideoita, niin olkaa rohkeasti yhteydessä Osallisuuden aikaan. Me autamme ja tulemme mielellämme yhteiskehittämään uusia osallisuuden muotoja.

Toukokuu on ollut hyvin kiireinen kuten järjestöissä yleensä. Järjestimme omille nuorillemme workshopin 18.5. Mukaan tuli monta uutta nuorta, joista olemme erittäin iloisia. Tervetuloa vielä mukaan toimintaan! Nuorten toiveena oli ryhmän säännöllinen tapaaminen. Todenteolla pääsemme työskentelyvauhtiin vasta kesän jälkeen, mutta vielä ennen lomia on tarkoitus tavata kaksi kertaa.

Alunperin tarkoituksenamme oli myös järjestää Lastensuojelun Keskusliiton kanssa Kotkassa Nuorten päivä, mutta päivä muuntautuikin prosessinomaiseksi kehittämistyöksi. Vantaalla pidimme nuorten workshopin SPR:n Turvatalolla. Aamupäivän aikana suunnittelimme ensi syksyn toimintaa vantaalaisille nuorille.  

Muistutuksena vielä, että Osallisuuuden aika on mukana myös 6.-7.6.2017 pidettävillä lastensuojelun kesäpäivillä Kotkassa. Jos olette paikalla, niin tulkaahan tervehtimään! Meidät löytää kokemuskirjastosta. 

Osallisuuden ajan kokemusasiantuntijat ovat myös alkukesästä tekemässä yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa opetusvideota sosiaalityön opintojen materiaaliksi.

Kesäpiknik jäsenille ma 12.6. klo 17

Järjestämme kesäpikinikin jäsenillemme maanantaina 12.6. klo 17 Koffin puistossa. Tapaamme puiston vieressä olevan Southpark -ravintolan edessä. Jotta osaamme varata eväitä riittävästi, toivomme jäseniä ilmoittautumaan perjantaihin 9.6. mennessä. Kerrothan samalla, jos sinulla on ruoka-aineallergioita. Toivotaan auringonpaisteista säätä! Jos taivaalta sattuisi kuitenkin tulemaan vettä, niin silloin siirrymme viettämään huviretkeä Osallisuuden ajan toimistolle.

Ilmoittaudu kesäpiknikille

Syksyn tärkeitä päivämääriä

Syksyllä on tiedossa paljon monenlaista, joten tästä kannattaa napata jo ylös tärkeitä päivämääriä ja merkata kalenteriin ennen kuin päivät alkavat täyttyä.

Syyskuussa olemme mukana järjestämässä Yhdessä koettua -hanketta ja sen Pihalla -näyttelyä, joka järjestetään Annantalolla. Näyttelyn avajaiset pidetään su 3.9. Osallisuuden ajalla on näyttelyn yhteydessä kaksi omaa työpajaa. Keskiviikkona 6.9. klo 16.30-19.30 "Asiakkaasta asiantuntijaksi" -työpaja, joka on suunnattu 15-vuotiaista ylöspäin ja tiistaina 12.9. klo 16.30-19.30 "Pihalla omasta elämästä"-työpaja, joka on suunnattu ammattilaisille. Näiden lisäksi Osallisuuden ajan kokemusasiantuntijanuoret ovat yhdessä muiden kokemusasiantuntijanuorten kanssa pitämässä keskustelucafeeta sunnuntaina 1.10. Annantalolla. 

Ehjä ry on pyytänyt Osallisuuden aikaa osallistumaan kansainväliseen Euromet -symposiumiin, joka pidetään Helsingissä. Pidämme 21.9. symposiumissa oman workshopin. Upea tilaisuus kansainväliseen verkostoitumiseen! Syyskuun lopussa 26.-27.9. on vuorossa Lastensuojelun Keskusliiton järjestämät lastensuojelupäivät, jossa oman puheenvuoronsa pitää Osallisuuden ajan projektikoordinaattori ja kokemusasiantuntija Minna.

Monenlaista on siis syksyllä luvassa ja tämän kaiken lisäksi olemme lähdössä mukaan muutamaan someprojektiin, joista enemmän infoa sen jälkeen, kun ne on saatu kunnolla käyntiin. 

Uudet nuoret tervetulleita

Osallisuuden aika etsii jatkuvasti uusia nuoria mukaan kehittämään sosiaalialan palveluita yhdessä ammattilaisten kanssa. Jos tunnet nykyisen tai entisen lastensuojelun asiakasnuoren, jonka tiedät pohtineen miten lastensuojelussa asiat pitäisi hoitaa paremmin, ohjaa hänet ottamaan yhteyttä meihin. Me olemme se taho, jonka kanssa keskustelu muuntuu kehittämiseksi ja kehittäminen muutokseksi.  

Seuraava nuorten ryhmän tapaaminen on elokuussa. Vielä on tilaa uusille nuorille! Ota ystäväsi mukaan ja tule kehittämään lastensuojelua hyvässä seurassa.

Toimiston kesälomat

Osallisuuden ajan toimiston väki jää kesälomille juhannuksena. Elokuun alussa projektipäällikkö palailee takaisin työpöydän ääreen, mutta projektikoordinaattori viettää vielä ansaittua lomaa 18.8. saakka. 

Jäseneksi järjestöömme

Tule mukaan tukemaan lastensuojelunuorten ja ammattilaisten välistä yhteistutkijuutta! Yhdessä kehitämme tulevaisuuden sosiaalialan palveluja entistä asiakaslähtöisemmiksi ja toimivammiksi. Jäsenenä pääset vaikuttamaan aitiopaikalta lastensuojelun kehittämisessä asiakaslähtöisempään suuntaan. Voit halutessasi olla aktiivinen ja osallistuva jäsen tai tukea toimintaamme kannatusjäsenyyden kautta. Jäsenmaksu on vain 10 € per vuosi. Klikkaa alla olevaa linkkiä, jonka kautta pääset täyttämään jäsenhakemuksemme.

Jäsenhakemus

Osallisuuden aika on myös somessa

Olethan jo käynyt tykkäämässä sivuistamme Facebookissa tai seuraamassa Instagram-tiliämme? Aika moni jo on, mutta lisää seuraajia kaivataan. Tweettaailevan Twitter -lintummekin voit bongata someviidakosta, joten liity kasvavaan bongarien joukkoon. Ollaan aktiivisia niin somessa kuin reaalimaailmassakin!

Facebook Twitter Instagram

Osallisuuden aika ry

laura.sohlberg@osallisuudenaika.fi

p. 0400 850 605

www.osallisuudenaika.fi

SHARE TWEET FORWARD
MailerLite