Luchtvervuiling schadelijker dan gedacht

Beste lezer,

De afgelopen week heeft de World Health Organization (WHO) bekend gemaakt dat er wereldwijd jaarlijks miljoenen mensen sterven door luchtvervuiling. Negen op de tien mensen ademen dagelijks hoge concentraties vervuilde lucht in. Wat kunnen we hieraan doen? Daarover in deze nieuwsbrief meer!

Het Europees Milieu Agentschap (EMA) heeft recent nog verklaard dat de Nederlandse lucht tot één van de slechtste van Europa behoort (1, 2). Vele duizenden Nederlanders overlijden hierdoor voortijdig (3); het blijkt dat we gemiddeld 13 maanden korter leven (4). Ook de gezondheid en kwaliteit van leven kan sterk afnemen, want volgens het EMA kan luchtvervuiling het risico vergoten op (5):

  • Hoofdpijn
  • Angsten
  • Cardiovasculaire ziekten
  • Ontstekingen
  • Ademhalingsproblemen en astma
  • Keel, neus en oogklachten
  • Leverproblemen
  • Onvruchtbaarheid

De Europese commissie maakt zich ernstige zorgen om de slechte luchtkwaliteit in Nederland (6). Opvallend is dat luchtvervuiling vooral bij kinderen voor gezondheidsschade kan zorgen (7). Dit komt enerzijds omdat hun immuunsysteem niet volledig is ontwikkeld en anderzijds omdat ze meestal buiten spelen langs wegen waar veel auto’s rijden. In Nederland wonen de meeste mensen in de buurt van een auto(snel)weg, waardoor het verkeer al snel een risico vormt (8).

Opvallend is dat Europa zeer bewust ruime marges hanteert, zodat het probleem minder ernstig lijkt (9). De richtlijnen van de WHO zijn een stuk strenger en dan blijkt opeens iedereen in Europa buitensporig te worden blootgesteld aan luchtvervuiling. Onderzoekers melden dat de luchtvervuiling ook bij kleine hoeveelheden die niet de norm overstijgen schadelijk kan zijn voor de gezondheid (10). Milieudefensie laat weten dat luchtvervuiling doodsoorzaak nummer 3 is (11).

Er zijn meerdere stoffen in de lucht die samen het hoofdprobleem vormen:

PM10 – Fijnstof kleiner dan 10 micrometer (µm). Afkomstig van het verkeer, veehouderijen en verbrandingsprocessen zoals elektriciteitscentrales.
PM2.5 - Fijnstof kleiner dan 2,5 µm dat we ultrafijnstof noemen. Deze deeltjes zijn onder meer afkomstig van transportmiddelen (auto’s, schepen, luchtvaart). De deeltjes zijn zo klein, dat ze via de longen zeer gemakkelijk in de bloedbaan komen. Ons lichaam kan ze veel moeilijker opruimen dan normaal fijnstof.
CO2 – Ook wel koolstofdioxide genoemd. Komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas.
O3 – Noemen we meestal ozon. Deze stof kan door stoffen in de lucht in combinatie met zonlicht worden gevormd. Het is een toxische verbinding die ook bij lage waardes schadelijk kan zijn.
NO2 – Stikstofdioxide. Veroorzaakt zure regen en longbeschadiging. Wordt grotendeels geproduceerd door elektriciteitscentrales, zware industrie en wegtransport.
NH3 – Ammoniak. Het wordt geproduceerd door dieren in de (intensieve) veehouderij. Het komt veelal vrij via mest. Het kan voor een verminderde longfunctie zorgen. De stof is uiterst reactief in de lucht, waardoor er nieuwe giftige stoffen kunnen ontstaan.
SO2 – Zwaveldioxide. Deze stof is onderdeel van smog op windstille dagen. Komt vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen zoals bij raffinaderijen, elektriciteitscentrales en industriële processen zoals ijzer- en staalproductie.
Zware metalen – Dit zijn bijvoorbeeld arsenicum, cadmium, kwik, nikkel en lood. Deze deeltjes ademen we in, waardoor ze via de longen in het bloed komen en overal in ons lichaam schade aan kunnen brengen.

Mijn nieuwste YouTube video over luchtvervuiling is ook zeker een aanrader als je nog meer wilt weten:

Chronische ontstekingen
Volgens onderzoekers kunnen de bovenstaande deeltjes zorgen voor chronische ontstekingen in het lichaam (12). Door de toegenomen oxidatieve stress kan er DNA-schade op celniveau ontstaan, waardoor onze gezondheid in grote mate wordt bedreigd. Mijn ervaring is dat mensen (ook gezondheidsfreaks) dit gevaar niet inzien. Gek genoeg wil bijna iedereen wel een waterfilter, maar geen luchtreiniger. Opmerkelijk, want het gezondheidsrisico van vervuilde lucht is in Nederland groter dan dat van vervuild water.

Wat kunnen we doen?
We kunnen moeilijk stoppen met ademhalen, dus wat kunnen we dan wel doen om de luchtvervuiling tegen te gaan? De meeste mensen die overlijden door de slechte lucht hadden al een matige gezondheid (13). Je eigen gezondheid oppeppen maakt je weerbaarder tegen de verontreiniging in de lucht. De basis van een goede gezondheid is veel ontspannen, lekker slapen en voldoende groente, fruit en water tot je nemen. Maar als je wat extra’s wilt doen kan dat zeker. Volgens onderzoek kunnen vitamine C en GSH (glutathion) ons beschermen tegen vervuiling in de lucht (14, 15, 16).

Voeding: glutathion beschermt
Glutathion is een krachtige lichaamseigen ontgifter (17). Als je de hoeveelheid glutathion in je lichaam wil boosten, dan is het belangrijk om voldoende zwavel via de voeding binnen te krijgen (18). Dit kan goed via uiachtige groenten zoals knoflook en prei, maar ook met kolen zoals spruitjes en broccoli (19, 20, 21, 22).

Vitamine C is in staat om de in het lichaam aanwezige glutathion te recyclen (23). Mensen die voldoende vitamine C binnenkrijgen (500-1000mg per dag), hebben 18% meer glutathion in hun witte bloedcellen (24). Wie dagelijks 500mg vitamine C binnenkrijgt, blijkt zelfs 47% meer glutathion in de rode bloedcellen te hebben (25).

Naast vitamine C kan ook selenium de hoeveelheid glutathion in het lichaam sterk laten stijgen (26). Selenium vinden we veel in paranoten, bruine rijst, kaas, vis en kip.

Voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan glutathion zijn spinazie, avocado’s, okra en asperges (27). Voor de aanmaak van glutathion is het belangrijk om voldoende aminozuren binnen te krijgen, met name het zwavelhoudende cysteïne (28).

Als we kijken naar supplementen dan bevat mariadistel silymarine, dat ook de glutathionniveaus in het lichaam behoorlijk kan boosten (29, 30, 31). Kurkuma lijkt overigens hetzelfde te doen (32, 33).

Verder zijn een goede nachtrust en voldoende beweging essentieel om de hoeveelheid glutathion in het lichaam hoog te houden (34, 35). Het blijkt dat meditatie en ademhalingsoefeningen ook gunstig zijn (36).

Eén van de slechtste dingen voor je glutathion is het drinken van alcohol (37). Mensen die regelmatig alcohol drinken hebben volgens onderzoekers 80 – 90% minder glutathion in de longcellen (38). De schade van luchtvervuiling kan hierdoor vele malen groter worden. Wat wel goed nieuws is, is dat alcoholvrij bier juist in staat blijkt de hoeveelheid glutathion in het lichaam te laten stijgen (39)!

De keuken
De grootste bron van fijnstof in huis is overigens het fornuis. In de keuken is meer fijnstof aanwezig dan aan de snelweg (40). Het betreft hier dan het schadelijke (ultra)fijnstof (41). Het is heel belangrijk om tijdens het koken de afzuigkap maximaal aan te hebben. Daarbij is het raadzaam om elke dag het huis even te luchten en ventileren.

Luchtreiniger
Zelf heb ik thuis in elke ruimte een luchtreiniger staan. Al binnen enkele weken wordt het filter grijs in vergelijking met een nieuwe. Na enkele maanden is het zelfs zwart. Belangrijk bij het kiezen van een goede luchtreiniger is dat deze HEPA of ULPA gecertificeerd zijn, zodat ze daadwerkelijk alle deeltjes uit de lucht verwijderen.

Mocht je zelf een HEPA of ULPA luchtreiniger willen aanschaffen dan helpen we je graag een handje door deze week 10% korting + 2 gratis filters erbij te geven. Met de code schonelucht123 kun je de korting verzilveren in onze webshop.

Zonnige en gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. We hebben eindelijk weer een leuke lezing gepland bij ons in Soest! Gezondheidswetenschapper Maaike de Vries zal bij ons op dinsdagavond 15 mei komen vertellen over hoe je via een metabole truc makkelijk een Supervetverbrander wordt. Met veel praktische tips om je leefstijl te veranderen. In deze lezing hoor je hoe je voor altijd (nóg) slanker, fitter en strakker wordt. Binnen een maand! Niet met het zoveelste dieet, maar door je lijf te leren haar eigen lichaamseigen vetten aan te spreken. Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden!

P.P.S. De komende maand zal ik mijn nieuwste lezing “eet jezelf gezond’ weer in het land geven. Op woensdagavond 23 mei is deze in Schipluiden en 27 mei in Eindhoven op de Spiegelbeeld ontmoetingsdag. Op dinsdagavond 5 juni ook in Den Haag. Verder zal ik de lezing nog geven op zaterdagmiddag 9 juni in Roermond en 30 juni in Oosterbeek.

Laatste artikelen aHealthylife
8 voedingsmiddelen die obstipatie kunnen veroorzaken
Hoeveel porties groente moet je dagelijks eten?
Honing-citroenwater: effectieve remedie of één grote fabel?
17 voedingsmiddelen die helpen tegen suikerverslaving
11 manieren om hunkering naar ongezonde voeding en suiker te stoppen
Paddenstoelen: gezond of ongezond?
De 6 gezondste zaden om aan je voedingspatroon toe te voegen

Nieuw in de aHealthylife Webwinkel
Zerowater waterfilter
Houten aromaverdamper
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Online basiscursus goede voeding

Natuurlijke deodorant voor mannen

aHealthylife Webwinkel Toppers (steun aHealthylife!)
Rauwe CBD olie
Blauw licht beschermbrillen
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Bea Pols vertelt hoe je op gezond gewicht blijft met weekmenu's
Frits van der Blom (arts) laat weten of te dun zijn nadelig is voor de gezondheid
Hoe bescherm je jezelf tegen straling van je smartphone en wifi? Juglen vertelt het je.
Jutta Koehler geeft tips voor je lunch, die in lijn is met de Chinese voedingsleer
Saskia van As laat weten hoe je meer groenten kunt binnenkrijgen en variëren
Gezondheidsnieuws, verzameld door Franca van Dalen van gezondheidsnet.nl 

Boekentip:

Lekker Makkelijk
Het lekker makkelijke kookboek voor mannen!
Door Annemieke de Kroon & Alice van Nieuwenhuizen

Als je goed voor je lijf wilt zorgen, kun je het beste zelf koken, met verse ingrediënten. Die lichte salades of kleine porties die je vriendin of vrouw maakt, zijn voor jou als man vaak niet genoeg. Zelf aan de slag dus! Je hoeft heus niet de nieuwe Jamie Oliver te worden, maar je kunt prima een basislevel keukenskills onder de knie krijgen. Lekkere gerechten, korte beschrijvingen, geen moeilijk gedoe. Gezond en voedzaam, dus geen flauw gevoel in de sportschool of een rammelende maag om 21 uur. Elk recept geeft 2 porties zodat je eventueel een portie kunt invriezen (handig voor studenten of singles). De ingrediënten, ook de superfoods, zijn gewoon bij de supermarkt te krijgen en je krijgt veel handige tips. Nu verkrijgbaar in onze webshop.

Spreuk van de week
Tijd is als een rivier. Je kunt het water wat voorbijkomt maar 1 keer aanraken. Het zal nooit meer voorbijkomen. Geniet van ieder moment.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Bio olijfolie

Meer info

Zerowater filter

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

SHARE TWEET FORWARD

Afmelden