Glad (mid)sommar!

Så var vi framme vid sommaren igen. Och även om vi redan fått uppleva högsommarvärme i en månad så är det ändå nu det börjar, på riktigt! Vi tar ett litet break i vår anatomiskola för att, så här lagom till semestern, påminna om fästingbettens eventuella konsekvenser. Vi har skrivit om det tidigare men då det verkar bli allt vanligare tycker vi att det är så pass viktigt att vi tar upp det igen. Trevlig läsning och glad sommar! 

0

Fästingar, Borrelia och TBE

Fästingar är, som bekant, otäcka små djur som blir allt vanligare här i Sverige och som sprider sjukdomarna TBE (fästingburen hjärnhinneinflammation) och Borrelia.

Sjukdomarna förekommer i hela landet men smittorisken är som störst längs kusterna, framförallt i de sydöstra delarna av syd- och mellansverige. Utomlands finns smittrisk i stora delar av Centraleuropa, de baltiska staterna, Ryssland och Åland. Fästingperioden i Sverige är mellan mars och november, när temperaturen ligger över 5 grader.

BORRELIA

Borrelia är en bakterieinfektion som sprids via fästingar och i Sverige smittas varje år minst 10 000 personer. Ungefär 10-20 % av fästingarna bär på borreliabakterier. Fästingarna behöver blod för att utvecklas och de får blod genom att bita sig fast på fåglar och däggdjur. Genom blodet kan fästingar infekteras med olika smittämnen och föra dem vidare nästa gång de suger blod. Det dröjer i allmänhet 1-2 dygn från det att fästingen bitit sig fast tills dess att borreliainfektionen överförs. Ju tidigare du upptäcker och avlägsnar fästingen desto mindre är risken att smittas.

Det första tecknet på Borrelia brukar vara att huden blir röd där man fått ett fästingbett. Rodnaden kommer oftast efter en till fyra veckor och är större än fem centimeter. Ibland kan huden domna och klia.

Det är också vanligt att man drabbas av allmän sjukdomskänsla; trötthet,  huvudvärk, ont i leder och muskler, och ibland även feber.

Borreliainfektionen kan sprida sig via blodet till nervsystemet och lederna. Då kan man få symtom som värk i nacke, armar, rygg och ben, viktnedgång och tillfällig ansiktsförlamning. Om lederna påverkats visar det sig oftast som återkommande attacker av värk och svullnad av enstaka leder. Främst drabbas större leder såsom knä-, fot-, armbågs- eller handleder. Dessa symtom kan, även efter behandling, kvarstå i månader och ibland år.

Det går ännu inte att vaccinera sig mot Borrelia men det går att behandla med antibiotika.

 

TBE (Tick-Borne Encephalitis)

TBE är fästingburen hjärnhinneinflammation som orsakas av ett virus som drabbar nervsystemet. TBE-viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan snabbt överföras via ett bett. I Sverige får 2-300 personer diagnosen TBE varje år och trenden är ökande. Dödsfall är ovanligt men ungefär 40 % av vuxna som blir sjuka får kvarstående besvär i form av huvudvärk och trötthet som leder till koncentrations- och minnesstörningar. Hos var tredje smittad sprids viruset till hjärnan.

Om du smittats av TBE kan du en till tre veckor efter fästingbettet insjukna i influensaliknande symtom; feber, trötthet, huvudvärk och muskelvärk. Dessa symtom försvinner oftast efter några dagar och du känner dig kortvarigt återställd innan du igen insjuknar i feber, huvudvärk och andra symtom på hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Symtomen kan då vara illamående, yrsel, ljuskänslighet och ibland nackstelhet. Du kan även få svårt att gå, talrubbningar och koncentrations- eller minnessvårigheter.  Var tionde drabbad får dessutom olika förlamningssymtom.

Den som en gång haft sjukdomen får ett livslångt skydd.


Mot TBE kan du skydda dig genom att vaccinera dig. Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheterna i landet rekommenderar nu även att man vaccinerar barn från 1 års ålder om de vistas i riskområden. Vaccinet tas i tre grunddoser, därefter påfyllnadsdoser. 

RÅD FÖR ATT SKYDDA DIG MOT BORRELIA OCH TBE

  • Vaccinera dig mot TBE
  • Undersök ALLTID kroppen noggrant efter att du varit ute och avlägsna eventuell fästing så tidigt som möjligt
  • Duscha och kamma igenom håret direkt efter att du varit ute
  • Bära stövlar, långbyxor och långärmade tröjor i den mån det går när du är ute i naturen
  • Om du har ljusa kläder upptäcker du fästingen lättare när den kryper
  • Myggmedel har effekt, om än kortvarig och begränsad
0

Nyheter på kliniken

0

SOMMARENS ÖPPETTIDER

Det börjar närma sig semestertider för både er och oss. Så här ser det ut med bemanning på kliniken under sommaren:

Emma semester v.28-31

Helena semester v. 30-32, 44 (varav lite jour v. 30)

Linda semester v. 28-30, jour v. 31

Anette jobbar som vanligt för det mesta och lite till men kommer och går som katten...

 

Detta innebär att om du vill ha en tid för naprapattid så kommer det finnas gott om dem i sommar bortsett från v. 30 och 31. MEN vi kommer finnas till hand vid akuta fall så ring eller maila oss dessa veckor om det inte finns några tider i online-bokningen!

0

IDROTTSFRAMGÅNGAR VI VILL PASSA PÅ ATT SKRYTA OM

Eftersom vi har några framgångsrika idrottare vi tagit under våra vingar så vill vi gärna passa på att skryta om dessa när vi får tillfälle. Och det har vi verkligen fått!

Tvillingarna Thurin som vi presenterade i föregående nyhetsbrev har startat sin beachvolleysäsong med bravur! Först blev de första svenskar att ta medalj på World Tour i Turkiet den 20 maj. En vecka senare kammar de hem guldet på Nevza i Danmark - den nordeuropeiska touren. Och i söndags vann de så klart första Sverigetour-stoppet i Uppsala. Vilken start, vart ska detta sluta? Följ dom på @twinsthurin på Instagram.

Sofia Ögren tillsammans med Sofia Wahlén stod för motståndet i finalen mot Thurinarna i Uppsala och slutade därmed tvåa. Följ Sofia på @sofiasbeachlife på Instagram.

Tadva Yoken tillsammans med Sigrid Simonsson kom på delad tredjeplats med Camilla Nilsson (som gör comeback efter mammaledighet) och Sara Cavretti. Yoken/Simonsson lyckades även de ta sig till semifinal i Turkiet så en riktigt bra svensk-helg med andra ord! Följ dom på @tadvasigrid på Instagram.

På herrsidan kammade Linus Tholse och Jakob Molin hem silvermedaljen i Uppsala. Följ dom på @thollemolle på Instagram.

Förutom dessa beachvolleystjärnor har även grymma Joakim Lagergren kammat hem sin första EuropaTour-seger i golf. Detta gjorde han på Rocco Forte Sicilian Open i maj. Så välförtjänt! Följ honom på @joakingen på Instagram.

Stort grattis till er alla! Vi är grymt stolta över er!

0

Naprapatbussen

0

SEMESTERUPPEHÅLL

Som sagt, semestertiderna närmar sig och så även på byggena. Följande veckor tar vi uppehåll i besöken hos er:

SKANSKA
Vega: v. 27-31
Årsta: v. 27-31
Södertälje nya sjh: V. 27-33
Sthlm New: till september
Grönkulla: v. 26-33

IKANO
Gustavsberg: klara v. 27
Brotorp: ?
Uppsala: ?
Huddinge: v. 28-32
Järfälla: v. 28-32

ÖVRIGA
SPG: v. 26-34
Prime: v. 26-32
Ica Enhörna: till augusti
Handenrevisorerna: till augusti

 

Under dessa veckor är ni givetvis välkomna till kliniken istället! =)

0

Vad är det goda med värmen på sommaren, utan vinterns kyla som ger det sötma?

-John Steinbeck-

 

Vi önskar er alla en riktigt skön sommar! 

Varma kramar

Anette, Emma, Helena och Linda

Naprapatbussen Sverige AB

info@naprapatbussen.se

08-104168

www.naprapatbussen.se

Du får det här mejlet eftersom du registrerat dig på vår hemsida eller gjort inköp från oss.

Avsluta prenumerationen

MailerLite