Kokosolie weer giftig?

Beste lezer,

Deze week heeft de Volkskrant kokosolie de oorlog verklaard. Wat hippe eetmeisjes ook zeggen, kokosolie zou meer slechte vetten bevatten dan spekvet. Volgens de krant praat iedereen elkaar maar na, zonder uit te zoeken hoe het nu zit. Het begint inmiddels lachwekkend te worden hoe vaak kokosolie wordt aangevallen. Om de paar weken moet dit vet er weer aan geloven. Kennelijk wist de krant niets beters te verzinnen dan dit. Toch brengt het vele mensen weer in verwarring. Wat is er nu aan de hand?

Het betreffende artikel is geschreven door Loethe Olthuis. Toevallig heb ik de afgelopen weken net haar nieuwste boek “Zin en onzin in de supermarkt” gelezen. Ik zal je vele uren lezen besparen door dit boek samen te vatten: het is de uitgeprinte versie van wat te lezen is bij het voedingscentrum.nl. Deze vrouw is niet medisch opgeleid, maar een journalist. Ze is weinig kritisch op de overheid en het Voedingscentrum. Ze schrijft al 15 jaar voor de Volkskrant. Kennelijk is haar kennis blijven steken op het moment dat ze door deze krant werd aangenomen; inmiddels zijn er namelijk vele nieuwe onderzoeken bijgekomen.

Loethe schrijft in haar boek dat verzadigd vet een killer is waar we zo min mogelijk van zouden moeten eten. Dus ook kokosolie. De voordelen van kokosolie zouden niet zijn bewezen (lees hier ons artikel met 10 wetenschappelijk bewezen voordelen van kokosolie met maar liefst 32 bronnen naar studies). De schrijfster baseert de giftigheid van verzadigd vet op het feit dat een verhoogde cholesterol de kans op hart- en vaatziekte verhoogt. Opmerkelijk, want vele recente studies tonen aan dat verzadigd vet op zich helemaal geen killer is (1, 2, 3, 4, 5). Ouderen blijken met een wat hogere cholesterol zelfs gezonder oud te worden (6). De grote aanjager van een verhoogd cholesterol blijkt volgens nieuwe inzichten ontstekingen in het lichaam te zijn (7).

In haar boek schrijft ze ook dat geraffineerde suikers helemaal niet slecht zijn. Laat er nu net deze week weer een grote studie onder 135.000 mensen zijn uitgekomen waaruit blijkt dat suiker de ware killer is en niet vet. Sterker nog: hoe meer verzadigd vet de mensen aten hoe gezonder ze waren!

Loethe blijft in haar boek maar doorgaan: aspartaam kan geen kwaad, e-nummers in het eten zijn geen probleem. Ze lijkt wel een verlengstuk van de voedingsindustrie. Zelfs bestrijdingsmiddelen op het eten zijn bij haar welkom. Alsof de duvel ermee speelt, verscheen er deze week een grote studie in het toonaangevende blad Nature met als conclusie dat er een verband is gevonden tussen pesticiden en geboorteafwijkingen. Nee, ik neem deze schrijfster voor de Volkskrant niet serieus.

De afgelopen jaren heb ik tijdens mijn eendaagse voedingscursus meer dan 1000 mensen veel mogen bijleren over voeding en gezondheid. Deze cursus organiseren we regelmatig in het midden van het land, waardoor het voor sommige mensen te ver is. Daarom heb ik deze zomer gewerkt aan de online versie van de voedingscursus. De cursus heb ik elke keer weer kunnen bijslijpen, zodat het nu een zeer gedegen en complete cursus is. Mocht je je kennis over voeding en gezondheid willen bijspijkeren of opfrissen dan kan dat nu dus ook overal ter wereld online!

In deze online voedingscursus komt meer dan vijftien jaar studie, onderzoek en praktijkervaring samen. Het is zowel praktisch als theoretisch opgezet. Ik leg eenvoudig uit hoe je je weg in de gezondheidsjungle kunt vinden. Je leert gezondere keuzes te maken die bij jou passen. In de krant stond deze week nog dat meer dan 70% van de voeding in de supermarkt sterk bewerkt en ongezond is. Hoe kun je hier nu je weg in vinden?

De cursus omvat meer dan 30 lessen, begeleid door video’s, tekst en interviews met bekende voedingsexperts in Nederland. Hoe zit het nu met vetten, eiwitten, koolhydraten, mineralen, gluten, melk, tarwe, koffie, supplementen, stress, keurmerken, etiketten en onze darmen? Dit en nog veel meer komt aan bod in deze online cursus. Zo zit er ook een uitgebreid E-book in met vele recepten voor een gezond ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes.

Je kunt de cursus op je eigen tempo doen en eventueel lastige stukken herhalen. De cursus heeft ook een eindtoets, waarmee je kunt bepalen of je de stof goed hebt eigengemaakt. Als dat zo is, krijg je zelfs een certificaat. Voor mensen die door mij begeleid willen worden naar een gezondere leefstijl of gezondheidsdoel hebben we ook een pakket gemaakt. Als lezer van deze nieuwsbrief geef ik je graag als introductie met de code gezondheid123 t/m 14 september € 10,- korting op deze nieuwe en complete cursus. Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden!

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl 

P.S. Mocht je de cursusdag liever toch live bij willen wonen dan kan dat ook! Op zondag 24 september zal ik deze cursus geven in Haaksbergen en op zaterdag 30 september in Eerbeek. Dezelfde cursus staat bij ons in Soest gepland voor 19 november. Klik hier voor meer informatie.

Laatste artikelen aHealthylife
Recept courgettespaghetti met cashew-pesto
Wat is er gezond en ongezond aan olijven?
Recept vegetarische sushi
Hoeveel fruit per dag is het gezondst?

Vegetarische bietenburger recept
10 wetenschappelijk bewezen voordelen van grapefruit

Nieuw in de aHealthylife Webwinkel
Natuurlijke deodorant voor mannen
Kiemtoren terracotta
Biologische kinder thee
 (ook lekker voor volwassenen)
Glazen bewaarschaal (BPA-vrij!)
Squalan gezichtsolie
Yoghurt Maker

aHealthylife Webwinkel Toppers (steun aHealthylife!)
Rauwe CBD olie
Blauw licht beschermbrillen
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter
Natuurlijke verzorging

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Yvonne van Stigt vertelt of het nu wel of niet goed is om veel vette vis te eten
Personal trainer Chris Kunst zegt wat je het beste kunt eten, ná je workout
Stefaan de Wever over het rauw eten en koken van voedsel
Hayo Bol over qi (energie) en de fysische vaattherapie
Juglen Zwaan beantwoordt de vraag over de waarde van bloedonderzoek
Franca van Dalen van gezondheidsnet.nl met het gezondheidsnieuws

Boekentip:
Gezonde thee

In Gezonde thee staan heerlijke theecombinaties te maken zijn met gedroogde thee, verse kruiden, specerijen en vruchten. Thee is de meest gedronken drank ter wereld, maar de meeste mensen houden het bij een kant-en-klaarzakje thee. En dat terwijl er zoveel heerlijke theecombinaties te maken zijn met gedroogde thee, verse kruiden, specerijen en vruchten. Neem nu eens zwarte thee met koriander en sinaasappelschil of salie met kruidnagel. En munt met rode klaver of kaneel met komijn. Behalve verschillende theecombinaties vind je ook reinigende tonics in dit boek. Leuk visueel boek over hoe je zelf gemakkelijk lekkere, heilzame en zuiverende thee of icetea kunt maken. Nu verkrijgbaar in de onze webwinkel.

 

Spreuk van de week
Over problemen praten is voor velen een verslaving. Breek met deze gewoonte. Praat over wat je plezier en energie bezorgt.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden