UUTISKIRJE - LOKAKUU 2017

Tule mukaan suunnittelemaan koko kansan juhlaa

  • Tule mukaan suunnittelemaan koko kansan pukujuhlaa 31.10. 
  • Pukupäivässä  28.10. tutustutaan muun muassa Vaatehuoltoasemaan ja sashiko-pistoihin  
  • Tapahtumissa muistellaan kansallispukuja ja tehdään muistikirjoja 
  • Päänäyttely: Suomalainen kansallispuku
  • Näytönpaikka: Materia ry - variaatioita valkoisesta 
  • Anna ja Toivo - UNICEF-nuket museon ikkunassa
  • Kuja: Paula - hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa
  • Ikkunagalleria: Tuakon takomo
  • Jyväskylä Sinfonia yhdistää kansanmusiikin ja kansallispuvut konsertissaan 15.11. 

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

kansallispuvut

Tule mukaan suunnittelemaan koko kansan pukujuhlaa

Koko kansan pukujuhlan suunnittelupäivä tiistaina 31.10. klo 16–18

Suomen käsityön museossa vietetään lauantaina 2.12. klo 15–18 kaikille avointa pukujuhlaa, johon jokainen voi osallistua omassa juhlapuvussaan. Erilaisten asujen kirjolla haluamme tuoda esille suomalaisuuden monimuotoisuutta, meitä suomalaisia kun syntyy nykyään niin monessa maassa.

Haemme nyt asiasta kiinnostuneita yksityishenkilöitä tai ryhmiä mukaan suunnittelemaan tapahtumaa. Tule mukaan ideoimaan, miten saamme tästä koko kansan juhlan ja mitä ohjelmaa juhlassa voisi olla!

Olet tervetullut mukaan suunnittelemaan tapahtumaa tiistaina 31.10. klo 16–18 Suomen käsityön museolla. Juhlaohjelma valmistuu yhteistyössä suunnittelutilaisuuden osallistujien kanssa.

Mukana tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa ovat jo mukana Monikulttuurikeskus Gloria ry ja Jyväskylän kulttuuriluotsit. 3.12. saakka esillä oleva Suomalainen kansallispuku -näyttely antaa tapahtumalle värikkäät puitteet. 

Lisätietoja: Raija Manninen, museolehtori, raija.manninen@jkl.fi, puh. 040 502 2887

TULEVAT TAPAHTUMAT

kansallispuvut

Pukupäivässä lauantaina 28.10. pohditaan vaatteen elinkaarta, pistellään sashiko-työpajassa ja ratkotaan pulmia kansallispukuklinikalla

Pukeutumiseen paneudutaan esitelmin ja työpajoin Pukupäivissä lauantaisin 28.10. ja 25.11. Voit osallistua yhteen tai useampaan pukupäivään. 

Päivät koostuvat kaikille ilmaisesta luennosta ja avoimesta, maksuttomasta kansallispukuklinikasta, joissa kansallispukujen asiantuntija Ritva Hänninen neuvoo kansallispukujen valmistuksessa. Ota oma keskeneräinen pukusi mukaan. Päivän aikana on myös aiheeseen sopiva työpaja.    

Toista kertaa järjestettävässä pukupäivässä lauantaina 28.10. klo 11–16 pohditaan vaatteen elinkaarta ja pikamuotikulttuuria, kansallispukuklinikassa tartutaan rohkeasti kansallispukuompelun ongelmakohtiin ja maksuttomassa työpajassa pistellään farkkuun sashiko-kirjailulla ilmettä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

klo 11–12 Korjaussarjakollektiivin esitelmä heidän toimintafilosofiastaan
klo 12–16 Kansallispukuasiantuntija Ritva Hännisen kansallispukuklinikka
klo 12–16 Korjaussarjakollektiivin Vaatehuoltoasema
klo 12–16 Kuvataiteilija Katri Pirin Sashiko-työpaja

Korjaussarjakollektiivin Vaatehuoltoasema
Pukupäivä alkaa helsinkiläisen Korjauskollektiivin luennolla. Korjauskollektiivin Helena Hämäläinen esittelee kollektiivin ja heidän järjestämien Vaatehuoltoasemien toimintaa museon luentosalissa klo 11–12, jonka jälkeen hän järjestää museolla Vaatehuoltoaseman klo 12-16 museon Aulagalleriassa. Luennolle ja Vaatehuoltoasemalle on vapaa pääsy.  Voit lukea lisää päivän sisällöstä täältä.

Suomalainen kansallispuku

Muistellaan yhdessä kansallispukuja 7.11. klo 17.30–19.30

Suomen käsityön museossa muistellaan kansallispukuja tiistaina 7.11. klo 17.30–19.30. 

Kaikille avoimeen muisteluiltaan on vapaa pääsy. Tule kertomaan oma tarinasi ja jakamaan se muiden kanssa. Samalla kuulet millaisia ovat toisten muistot kansallispuvuista, niiden valmistuksesta, käytöstä, kommelluksista... 

Muistoja on kerätty tänä vuonna Kalevala koruista ja sodan jälkeisistä kotikäsitöistä. Muistojen kerääminen on osa Suomen käsityön museon nykytallennustyötä, jossa kerätään aineetonta perintöä museon kokoelmia täydentämään.

Unicef-nuket

LOW BUDGET – muistikirja vanhoista kirjoista 2.11. klo 16–19

Syksyn viimeisessä Low budget -pajassa taiotaan kierrätysmateriaalit muistikirjoiksi ja vihkoiksi torstaina 2.11. klo 16­–19.

Pajassa hyödynnetään vanhojen kirjojen kansia ja sivuja, kierrätyspahvia sekä tapetteja. Pienet kirjaset voi koristella kauniilla sidonnalla ja puuhelmillä. Tule tekemään vaikka kaulassa roikkuva muistikirjakoru tai paperirullasta hauska kotelo vihkolle.  

Pajassa on tarjolla kaikki tarvittavat materiaalit  ja voit ottaa omia materiaalejasi mukaan. Ohjaajina Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusalan tekstiiliartesaaniopiskelijat, materiaalimaksu 2 euroa. Paja alkaa klo 16, paikalle kannattaa tulla ennen museon sulkeutumista klo 18 ja ahertaa voi klo 19 saakka. Ei ennakkoilmoittautumista.

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Suomalainen kansallispuku

PÄÄNÄYTTELY: Suomalainen kansallispuku 3.12.2017 saakka

"Mahtava näyttely, aivan fantastinen!

"Kiitoksia, ihana museo. Pitää tulla uudestaankin!"

Suomalainen kansallispuku -näyttely on saanut runsaasti hyvää palautetta yleisöltä. Yleisötoiveena oli pukukokonaisuuksien esittely ja toive on täytetty näyttelyssä noin 60 asukokonaisuuden avulla. 

Museon kerroksissa keskitytään kansallispuvun eri teemoihin joulukuun alkuun saakka. Kartat ja aikajana helpottavat näyttelyssä pukujen, eri pukualueiden ja niiden ominaispiirteiden ymmärtämistä. Valmistustekniikoihin pääsee tutustumaan videoiden, työpiirustusten ja valmiiden puvun osien avulla. 

Ryhmäopastukset on helpointa varata ilmoittautumislomakkeen kautta. Vahvistamme opastukset nopeasti. 

Tee opastusvaraus ryhmällesi täältä

NÄYTÖNPAIKKA: Materia ry – Variaatioita valkoisesta 19.11. saakka

Elina Ahonen, Maja Breife, Sini Kolari, Sari Linna, Anu Rinkinen, Leena Sipilä, Marja-Leena Tenhunen

Näyttelyn lähtökohta on valkoisessa värissä. Väri tarvitsee rajan, reunan, että voi tulla näkyväksi. Materian jäsenet tuovat esille valolähteitä, koruja ja tekstiilejä. Materia ry on keskisuomalainen, vuonna 2011 perustettu, muotoilu- ja taideteollisuusalan ammattilaisten verkosto, joiden käsissä muotoutuvat niin värikäs tekstiili ja jämäkkä metalli kuin puu, lasi tai vaikkapa keramiikka. 

Materia ry on keskisuomalaisen muotoilun ja taideteollisuuden puolestapuhuja. Yhdistyksen tavoitteena on tarjota keskisuomalaisille materiaalipohjaisen taiteen, taidekäsityön ja käsityömuotoilun ammattilaisille väylä verkostoitumiselle. Yhteistyön avulla synnytetään toimintaa: näyttelyitä, messuosallistumisia ja koulutusta. 

Jyväskylän käsityökoulun näyttely

Anna ja Toivo, iloiset UNICEF-nuket -myyntinäyttely museon ikkunassa 3.12. saakka

Tee hyvää ostamalla UNICEF-nukke! Suomalainen kansallispuku  -näyttelyn yhteyteen pyydettiin paikallisilta nukentekijöiltä UNICEF-nukkeja, joiden vaatteissa on käytetty kansallispukukankaita. Nuket ovat myynnissä museon ikkunassa 3.12. saakka. Ota yhteyttä museon infoon, kun haluat lunastaa nuken itsellesi tai joululahjaksi!  

UNICEF-nuket ovat käsityönä tehtyjä koristenukkeja, joita vapaaehtoiset valmistavat myyntiin. Vaikka nuket valmistetaan samalla vartalon kaavalla, jokainen numeroitu nukke on yksilöllinen, sillä on nimi, syntymäaika ja kansallisuus. Tällä halutaan muistuttaa jokaisen lapsen oikeudesta henkilöllisyyteen.

Lue lisää

KUJA: Paula - hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa 12.11. saakka

Kaunis ja värikkääseen Sääksmäen naisen kansallispukuun pukeutunut Paula on tarjoillut ehtymättömästä pannustaan aina vain sataprosenttisesti oikeaa, ihanasti tuoksuvaa Pauligin kahvia ja hymyillyt väsymättömän ystävällisesti meidän kaikkien suomalaisten sydämiin jo vuosikymmenten ajan.

Näyttelyssä kurkistetaan Pauligin Paulan historiaan ja nykypäivään.

Lue lisää

Ommellinen Muuramesta

IKKUNAGALLERIA: Tuakon takomo - seppämestari Jarkko Kaartilanmäki 10.11. saakka

Sulkavalla takova ja somettava Jarkko Kaartilanmäki uskoo, että seppä pärjää nykymaailmassa käsityötaidoillaan, luovuudellaan ja kovalla yrittämisellä.

- Suurin este menestymiselle sepän ammatissa voi olla mielikuvituksen puute tai jämähtäminen paikoilleen, Jarkko kertoo. Raudantuoksuista kädenjälkeä naulakoissa, valaisimissa ja monissa muissa tuotteissa voi ihastella Ikkunagalleriassa 10.11. saakka. Lävistetyt reiät, niitatut liitokset ja erilaiset vasaralla lyödyt pintastruktuurit antavat oman leimansa taottuun työhön. Näillä tekniikoilla valmistettu tuote eroaa merkittävästi teollisesta. 

Lue lisää näyttelystä

Ommellinen Muuramesta

Jyväskylä Sinfonian juhlakonsertti tuo esiin kansanmusiikin ja kansallispuvut 15.11.2017

Jyväskylä Sinfonian #suomi100-sarja huipentuu pääkonserttiin 15.11. Jyväskylän Paviljongissa klo 19. Konsertti kietoo uniikilla tavalla yhteen Keski-Suomen kansanmusiikkitradition, modernin pelimanniuden ja klassisen musiikin, kun ohjelmassa on Ville Ojasen tilausteos ”Keskellä palaa rurja”. Jaakko Kuusiston johtaman konsertin solisteina ovat trumpetisti Kalevi Louhivuori ja laulaja Johanna Iivanainen. Konsertti juhlistaa samalla suomalaisen kansallispuvun historiaa, ja yleisöä kehotetaankin pukeutumaan kansallispukuihin mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot konsertista http://www.jyvaskylasinfonia.fi/konsertit/suomi100suomalainensinfonia 

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO | SUOMEN KANSALLISPUKUKESKUS | KONSERVOINTIKESKUS
KAUPPAKATU 25, 40100 JYVÄSKYLÄ

INFO PUH (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi