Norra Lagnö 12 Januari 2018

"Och ni anar inte hur gott vinet var! Vi drack med andakt och lust. Jag vill rekommendera Franska Vinkompaniet till mina läsare, hur ska jag kunna låta bli? [...] Unna er för sjuttsicken att beställa vin från Franska Vinkompaniet för den särskilda glädjen att med familj och vänner prova små passionerade vingårdars produktion. Ni kommer tindra med ögonen!"  - Christina Herrström, författare

"Jag har provat igenom några av dina viner och är väldigt imponerad över kvalitén" - Sofia Ander, vinjournalist (DinVinguide)

FRANSKA VINKOMPANIET ÖNSKAR  GOTT NYTT ÅR !

Nos meilleurs vœux pour cette nouvelle année !

Bästa Vinvän,

Äntligen på väg mot ljusare tider, ett nytt spännande år stundar och det är hög tid för årets första nyhetsbrev!

Som vanligt vill vi ta tillfället i akt att tacka alla er vinvänner för ett inspirerande år 2017 och vi kastar oss nu in i 2018 med oförställd glädje och oförminskad energi i jakten på pärlorna som väntar därute på någon liten undanskymd vingård. 

För leveransen i februari behöver vi din beställning senast söndag 21 januari!

Nyårslöften.....mitt nyårslöfte var att skriva kortare nyhetsbrev "så folk orkar läsa dem" (som min kära partner uttryckte det)....och hur bra gick det ?

Varmt välkomen till ett nytt år med oss och nya vinupplevelser!

I butiken

Det är ju som bekant sedan några dagar tillbaka ett helt nytt år så den här gången ska vi prata just årgångar.

Vi har då naturligtvis skapat en ny meny i butiken som inte helt otippat heter "ÅRGÅNG". Där kan du enkelt lista viner från en specifik årgång. Bara klicka på "Årgång" i menyn till vänster och sedan på den årgången som intresserar dig.

Butiken är fylld till bredden med småskaligt hantverk och vi har laddat upp med en hel del 2015 (läs mer om detta år nedan), några nya viner från det, i södra Rhône, legendariska året 2010 och framförallt en hel drös gamla årgångar från Vieux Télégraphe. 

Som vanligt ingår hemleverans i priserna om du beställer 12 flaskor eller mer!

Från Vieux Télégraphe finns lite kvar av den magnifika Châteauneuf du Pape från 2014 och 2015 (94p). Vi har dessutom fått möjligheten att erbjuda några av millenniets kanska bästa årgångar som 2000, 2005, 2007....l.

"Rating 96p - The 2007 Vieux Telegraphe may be the greatest wine made at this property since the 2005 and 1998. [...] It is surprisingly accessible for a Vieux Telegraphe (this wine normally shuts down several years after bottling), but it should have great longevity (25 years) given its power, full-bodied mouthfeel, and enormous length and richness. This is a brilliant effort from brothers Frederic and Daniel Brunier." The Wine Advocate, Robert Parker 2009 

Château de Beaucastel har släppt ut årgång 2015 som överträffar alla förväntningar:

"This is a beauty that offers more depth and richness than just about every other wine in the vintage" - Jeb Dunnuck, The Wine Advocate, 96+/100

Från Domaine le Pointu kan vi den här gången erbjuda 3 viner från det legendariska året 2010; Côtes du Rhône Vieux Chêne, Châteauneuf du Pape Aeternalis och Châteauneuf du Pape Mathieu. Kanske de sista 2010:orna från södra Rhône på den öppna marknaden....

Även Jérôme på Domaine de la Biscarelle har gläntat lite på dörren till vinkällaren och har plockat fram sin fina Côtes du Rhône Villages Le Grand Saint Paul 2011. 2011 är en riktigt fin årgång som underskattades av många när det begav sig men som har vuxit ut med tiden med komplexa och koncentrerade viner.

Villa Minna har släppt årgång 2010 av sitt härliga röda vin. Här kommer alla myter och fördomar om röda viner från Provence på skam. Kraftfullt, koncentrerat med lång fruktig och kryddig eftersmak.

"Ljuvliga höga syror mixas med mörk, mullig frukt som spetsats med hintar av bitter choklad, sandelträ och torkade örter som salvia och lagerblad. Ett läckert och rent vin med fin kraft och mycket bra lagringskapacitet. Lufta helst om ni ska korka upp flaskan inom kort." - DinVinguide, Sofia Ander 

Jean-Louis Tribouley är tillbaka, naturliga viner från södra Roussillon i sin egensinniga stil. Här hittar man värme, humor, ödmjukhet och massor av personlighet. Läs gärna BKWines provning.

Domaine Richaud har fyllt upp flaskorna och just nu finns deras svårt eftertraktade vita Cairanne på lager.

På tal om vita viner från Rhône, man kan ju inte börja ett nytt år utan en ny blandad vinlåda, "Rhône Blanc - La sélection". Vita viner från södra Rhône är ovanligt och något som man kanske inte får sig till livs så ofta. Produktionen av vitt vin är bara 6% i södra Rhône men ack vilka magnifika godsaker det döljer sig bakom den beskedliga procenten...Vi höll en provning hos Munskänkarna Provence i höstas och alla vinerna fick mycket uppmärksamhet och fina omdömen. 

I utbudet i övrigt kan vi kort nämna att Cayron 2014 är så gott som slutsålt och vi väntar med spänning på 2015 som buteljeras i slutet på Januari. Några få flaskor av den koncentrerade, örtkryddiga och läckra årgången 2014 finns kvar. "Läckert saftig Gigondas med balansen på plats. Här ingår en hel örtagård, där man även planterat lite jordgubbar, körsbär och plommon. Som topping hittar vi riven muskot. Snyggt." - DinVinguide (om 2013)

Till sist, Nyfiken på att jämföra 2014 med 2015? Inga problem, vi har just nu bägge dessa årgångar från Biscarelle, Vieux Télégraphe och Charvin samt den ståtliga Cuvée Lopy från Le Sang des Cailloux i Vacqueyras. Passa på att uppleva vad årgången gör för skillnad i hantverksmässiga viner. Ett givet tema för en vinprovning hemma med likasinnade helt enkelt och voilà, Vinprovarlådan "2 år i Châteauneuf" är född!

Lite om årgångar...

Årgångens betydelse för storskaliga industriviner är ofta obetydlig, man jobbar snarare hårt för att vinet ska smaka likadant år från år med allehanda tricks, tillsatser och manipulationer. Det gillar många konsumenten (har de fått för sig), men då missar man oss vinälskare som verkligen njuter och fascineras av årgångens inverkan, liksom för den delen terroir.

Vissa årgångar höjer sig över andra då allt stämmer, det är varmt när det ska, det regnar lagom mycket när det ska, angreppen av sjukdomar är små osv. I södra Rhône pratar vi mycket om 2000, 2005, 2007 och 2010 som legendariskt fina årgångar. Andra år är mer besvärliga och ställer höga krav på vinmakaren, år där man verkligen ska välja vinmakare och inte vin. 2014 är ett sådant exempel i södra Frankrike. De som lyckades, de som gör vin hantverksmässigt och vet vad de gör, fick fram härliga viner med en koncentration som är underbar. Vitt och rosé från 2014 är fantastiskt bra i händerna på skickliga vinmakare.

2015 är motsatsen. Producenter, skribenter och vinälskare är rörande överrens, det är ett år med enastående förutsättningar. Ett år i hela södra Europa där allt stämde och vinerna är därefter. Årgången är ganska förlåtande, till och med de normalt mediokra vinerna blev drickbara, medan våra skickliga småskaliga vinbönder gjorde underverk. Château de Beaucastel får tex 96+ för sin Châteauneuf du Pape. Vinerna har egenskapen att vara tillgängliga som unga med mycket frukt, till skillnad från 2014 som är lite kärvare i någon mening och kräver lite lagring för att runda av sina ibland lite strama syror.

Men varför är 2015 en så bra årgång? Våren och sommaren var varm i stora delar av Europa. I södra Frankrike var juli en av de varmaste på många år och försäljningen av air condition blomstrade. Knoppning och blomning var tidig och stördes inte av frost på våren. Innan det blev för varmt och torrt kom regnet i augusti och vinrankorna jublade.

2016 är ett lite märkligt vinår med mycket hagel-problem och små skördar på sina håll. Vi får återkomma till det i kommande nyhetsbrev (minns nyårslöftet...)

Om vi snabbt blickar framåt lite är 2017 ett år som lovar mycket. Skörden var dock extremt liten, den minsta i Frankrike sedan 40-talet men med hög kvalitet. Exempelvis var skörden på Villa Minna ungefär 15% (!) av den normala....men man står fast vid principen att vinet ska vara gjort på egna druvor och köper inte in druvor från andra. Detaljer som skiljer passionerade småskaliga vinmakare från den storskaliga industrin...

Alla vi pratat med som provat ur fat och tank är lyriska. Lagringsbarheten är svår att sia om men det kommer att bli ett år att köpa på sig det man kommer över. 

Det var allt för den här gången. Tänk på Winefulness – njut av goda viner i nuet, life is too short not to...

Bästa Hälsningar,

Peter & Kristina

Till Butiken
Prislistan

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt  vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren. Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrinvingar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången.

All rights reserved © Franska Vinkompaniet

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel. +33 (0)4 92 92 88 35

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com