Het laatste nieuws van Mr. - 3 juli 2018

KOUDWATERVREES EN CONSERVATISME BLOKKEREN KEI

Koudwatervrees en conservatisme zijn de oorzaak van het schrappen van de landelijke invoering van het KEI-project. De redenen die door de Raad voor de rechtspraak worden aangevoerd voor dit besluit zijn heel zwak. Het is het verzet van de rechtbanken zelf dat tot deze beslissing heeft geleid.

Lees meer

0

MADELEINE DE COCK BUNING: ‘IK ZAL NOOIT VOOR CENSUUR ZIJN’

Internetplatform GeenStijl bombardeerde haar tot ‘de tsarina van nepnieuws’. Begin dit jaar stond Madeleine de Cock Buning, als voorzitter van het Commissariaat voor de media en hoogleraar auteurs- en mediarecht aan de Universiteit Utrecht dagelijks bezig met nieuws, opeens zelf in het brandpunt van de belangstelling. Aanleiding was haar benoeming tot voorzitter van de High Level Expert Group on Fake News and Online Disinformation. “Ik heb toen geleerd dat er fake news over fake news kan zijn”, zegt ze hierover in een interview in het nieuwe nummer van Mr.

Lees meer

0

DIGITALISERING HANDELSZAKEN STILGELEGD

Digitaal procederen in handelsvorderingszaken wordt niet landelijk ingevoerd, zo maakte de Raad voor de rechtspraak bekend. Ook het systeem waarmee digitaal wordt geprocedeerd in het bestuursrecht wordt niet verder ontwikkeld.

Lees meer

SLA EEN BRUG TUSSEN IT, DATA EN RECHT EN VERSTERK UW ROL ALS IT-JURIST

Ingezonden Mededeling
De leergang IT-Jurist leert u te kijken naar de complexe, dynamische IT werkelijkheid en deze vertalen naar de IT contracts- en adviespraktijk.
U leert de fundamenten van IT-contracten en de actuele ontwikkelingen op technisch en juridisch gebied.
Kortom, de noodzakelijke kennis en vaardigheden voor de IT-jurist van de toekomst! Incl. 60 PO Punten.

Bekijk het programma

CBB DRUK BEZIG MET WEDEROPBOUW

Voor het eerst in drieënhalf jaar vond weer een installatiezitting bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven plaats. Volgens president Theo Simons is het CBb, dat op de nominatie stond te worden opgeheven, druk bezig om weer op sterkte te komen. “We gaan ook zelf raadsheren van buiten opleiden.”

Lees meer

0

RECHTERS MOGEN NIET MEER DE POLITIEK IN

Het ambt van rechter is onverenigbaar met het lidmaatschap van de Eerste of Tweede Kamer en dat moet wettelijk worden vastgelegd. Dat vinden de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, de Presidentenvergadering en de Raad voor de rechtspraak. Zij hebben Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, in een gezamenlijke brief over dit standpunt geïnformeerd.

Lees meer

0

JOHAN RIJLAARSDAM NIEUWE LANDELIJK DEKEN

Johan Rijlaarsdam is verkozen tot nieuwe algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten. Hij volgt per 1 januari 2019 de huidige landelijk deken Bart van Tongeren op. Rijlaarsdam, die partner is bij Houthoff, was voorgedragen door de algemene raad van de NOvA; het college van afgevaardigden van de NOvA stemde op 26 juni in met deze voordracht.

Lees meer

DE BELASTINGDIENST WIL GRAAG ZAKEN MET JE DOEN.

Ingezonden Mededeling
Ben jij een gedreven fiscalist die snel kan schakelen? Reageer vandaag, ontvang binnen één week een uitnodiging voor een gesprek en hoor dezelfde dag welk aanbod we voor je hebben. Ontdek meer op werken.belastingdienst.nl/zakendoen.

HBO RECHTEN ALS EUROPESE KOPLOPER LEGALTECH ONDERWIJS

Van onze kennispartner Wolters Kluwer
HBO-Rechten. De beroepsgerichte variant wordt nog vaak gezien als de light-variant van het WO-rechtsgeleerdheid. Alhoewel? Nu veel advocaten hun schouders ophalen bij blockchains en contract automation, lijkt het HBO aan zet te zijn. Ivar Timmer & Harm Bavinck gaan in gesprek over de plek van legaltech in het onderwijs.  Ivar Timmer: “Het HBO heeft de taak het juridische werkveld praktisch in te richten, dat kunnen we ook beter.”

Lees meer

0

FORSE INVESTERING IN STRAFRECHTKETEN

Het verkorten van doorlooptijden, betere informatievoorziening en een meer integrale aanpak van multiproblematiek zijn de drie prioriteiten voor de strafrechtketen. De komende jaren zal hier flink in worden geïnvesteerd, zo schrijven minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer

0

SLACHTOFFERRECHTEN VERDER UITGEBREID

Er komt een verschijningsplicht voor verdachten van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven die in voorlopige hechtenis zitten. Zij moeten aanwezig zijn op de terechtzitting en bij de uitspraak in hun zaak. In de toekomst mag ook de stieffamilie van een overleden slachtoffer gebruik maken van het spreekrecht. Dit zijn de twee meest in het oog springende onderdelen uit het wetsvoorstel uitbreiding slachtofferrechten dat 28 juni in consultatie is gegaan.

Lees meer

0

RECENTE VACATURES

Jurist Bestuursrecht

Voor onze afdeling Rechtshulp op de vestiging Leusden en Roermond zijn wij op zoek naar een Jurist Bestuursrecht. Het bericht Jurist Bestuursrecht verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Ervaren Jurist Bestuursrecht

Voor onze afdeling Rechtshulp op de vestiging Roermond zijn wij op zoek naar Juristen Bestuursrecht. Het bericht Ervaren Jurist Bestuursrecht verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Juridisch Medewerker Inkoop Externe Rechtshulp

Vind jij het belangrijk dat iedereen zijn recht moet kunnen halen? Heb je affiniteit met inkoop, wil je gemaakte prijs- en volumeafspraken met leveranciers monitoren, heb je cijfermatig inzicht en speel je graag een coördinerende rol? Wil jij samenwerken in een hecht team en onderdeel uitmaken van een afdeling in beweging? Dan maken we graag kennis met je. Het bericht Juridisch Medewerker Inkoop Externe Rechtshulp verscheen eerst op Jbmatch.nl.

BLOGS

Stage lopen bij het OM: moet je dat willen?

Pilot huurzaken: de rechter procedeert mee

Oeps – het litigieuze stoepje

Gentle reminder voor Kees Sterk

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.