Drama, skratt och allvar i Almedalen

Hoppas att du haft en riktigt skön midsommar! Sist vi hördes var inför EU-valet, och resultatet blev ju alldeles strålande: tillsammans höjde vi våra röster och fick in en mängd klimatkloka politiker i EU-parlamentet. Hurra för dig, för oss, för alla! Nu tar vi sikte på riksdagsvalet i höst, och första stoppet på den resan är Almedalen, 29 juni-6 juli.

Föräldravrålet har ett gäng roliga och spännande aktiviteter på gång under veckan, så om du ska dit får du inte missa oss. Vår agenda innehåller bland annat ett medryckande framträdande av skådespelaren Julia Högberg i Elin Wägners stycke om livskvalitet.

I samarbete med Studiefrämjandets #vrålkulframtid har vi idéverkstad och handtryckning med färg på lakan, samt barnens vrålvandring genom Visby. Vid dessa evenemang, samt vid några andra tillfällen under veckan, kommer vi även att presentera resultatet från vår Klimatbarometer.

Klimatbarometern är en klimatgranskning av partierna, baserad på enkäter som vi har skickat till partiledarna. 

Om du inte ska till Almedalen kan du följa oss under veckan på Facebook och Twitter.

Nu behöver vi din hjälp!

Sedan Föräldravrålets födelse har vi engagerat, rört om i grytan och påverkat. Det är helt fantastiskt att se hur allt fler ansluter sig till oss, och hur tyngden i vår röst växer i takt med antalet vrålare. Ni är ovärderliga!

Men smakar det så kostar det: vi arbetar helt ideellt och ger Föräldravrålet den tid vi har mellan jobb, barn och familj. Allting som kostar; material, resor, hyror och proffstjänster till våra events och projekt, betalar vi ur egen ficka. Vi behöver nu din hjälp med att stärka kassan rejält så att vi kan fortsätta köra full fart fram till valet i september, och fortsätta vara barnens röst för klimatet!

Du kan sätta in 200 kr/ 400 kr/ valfritt belopp på             PG: 1647943-8.

Vi är tacksamma för alla bidrag – det är ett fint stöd som hjälper oss att kämpa vidare, bli ännu starkare och sätta ytterligare tryck på politikerna!

Vad har du fått i år?

Vart går pengarna? Här är en tillbakablick över vad FV har jobbat med under 2014:

Våra talespersoner Kajsa och Catarina gjorde en stark insats: Kajsa inledde Klimatriksdagen med ett uppskattat brandtal och Catarina ledde förhandlingarna i energiutskottet. Hon har också skrivit ett blogginlägg om klimatriksdagen som du kan läsa här.

Kajsa och Catarina författade även den debattartikel som publicerades i Sydsvenska Dagbladet Under midsommarhelgen. Läs den här. I januari hade vi med en debattartikel i Skånes Fria Tidning, och den artikeln hittar du här.

Föräldravrålet tog initiativet till det öppna brev som flertalet stora organisationer, bl.a. WWF och Greenpeace, skrev tillsammans och skickade till stadsministern den 17 februari 2014.

Sammanlagt fyra filmer som dissekerar och analyserar politikernas uttalanden. I samarbete med den framstående miljökämpen Anders Wijkman m.fl.

Facebook-kampanj för att inspirera till samtal om klimatet. Totalt postades cirka 50 tips, argument och annat matnyttigt att använda i det viktiga samtalet om klimatet. 

Tunga namn som författaren Charlotte Rudenstam, samhällsforskaren Christer Sanne, och författaren Daniel Martinez har under året gett sin röst åt Föräldravrålet. Klicka på respektive namn för att läsa deras inlägg. Bloggen i sin helhet hittar du här

Föräldravrålets aktiva grupp har under våren växt med elva personer: filmare, formgivare, journalister och fotografer som alla lägger en stor del av sin lilla fritid på Föräldravrålet – helt och hållet ideellt. Vi brinner för klimatet!

Och vad kommer de närmaste månaderna?
  • Klimatbarometern

Vi har utformat en enkät med klimatfrågor och skickat den till ledningarna for alla partier i riksdagen samt till FI. Just nu jobbar vi med att sammanställa resultatet till Klimatbarometern, som kommer att presenteras i Almedalen. Du kan också ta del av resultatet på vår Facebook och Twitter – så håll utkik! 

  • Klimatfällan

En rolig och tänkvärd kortfilm som produceras under sommaren och släpps strax innan riksdagsvalet. Filmen anspelar på en känd befintlig TV-produktion som nog de flesta känner till, och förhoppningsvis får vår film lika stor uppmärksamhet!

  • Almedalen

Som sagt: ett fartfyllt program med skratt, allvar, engagemang och aktiviteter för stora och små.

Ännu fler saker är på gång, mer info om det kommer i nästa nyhetsbrev!

3 saker du kan göra nu:
  1. Sätt in en liten slant på PG 1647943-8 så sjunger vi av tacksamhet!
  2. Få en vän att skriva under på Föräldravrålet – snart är det riksdagsval och vi behöver alla röster vi kan få!
  3. Maila en partiledare och berätta hur mycket du ser fram emot att få ta del av dennes svar i Klimatbarometern.

Som vanligt når du oss på: info@foraldravralet.se

Till sist, stort tack för att du vill vråla med oss för att rädda klimatet. Vi är nu över 23 000 som vrålar för att våra politiker ska prioritera klimatfrågan.

Tillsammans kan vi bli den kritiska massa som får politikerna att agera. Nu.

Hälsningar från Andreas, Frida, Jennie, Johan, Kajsa, Niki, Susanne och alla de andra i

Föräldravrålet

Vi är en grupp av oroade men beslutsamma föräldrar som driver Föräldravrålet, helt på vår fritid. De flesta av oss har aldrig träffats IRL. Vi organiserar oss i undergrupper och det finns också en mindre grupp som nu filar på planer för framtiden och håller i körriktningen. Har du tid och intresse och vill engagera dig mer, hör av dig på info@foraldravralet.se eller via Facebooksidan.

PS. Du kommer att höra från oss lite då och då under året. Om du inte vill ha dessa nyhetsbrev så hör dig på info@foraldravralet.se eller klicka på länken här nedanför.