Delta i Föräldravrålets busskampanj!

Det här är inget vanligt nyhetsbrev. Nu lanserar Föräldravrålet det vi hoppas ska bli Sveriges största så kallade ”crowd funding-kampanj”. En helt ny grej! I korthet så är det ett sätt för små organisationer och andra som inte har några pengar (som vi) att få ut sitt budskap med hjälp av många små bidrag från sina medlemmar och sympatisörer.

Vi behöver nu din hjälp att lansera en stor busskampanj i Stockholm, Malmö och Göteborg. Ju mer pengar vi får in, desto fler bussar, politiker och nya Föräldravrålare når vi med vårt budskap. Varför är det viktigt att bli fler? Jo, för ju fler Föräldravrålare, desto större påtryckningsmöjligheter har vi. Läs mer nedan i vår Q&A.

Gå direkt till kampanjen HÄR.

Vi har nu nästan 17 000 personer som stödjer oss på Facebook och om hälften av oss bidrar med en femtilapp var så får vi ihop 425 000 kronor. Många bäckar små. Som jämförelse så kan vi synas på bussar i Stockholm och Malmö under en veckas tid för    120 000 kronor.

Men JA! Jag hänger på, hur gör jag?

1. Gå till Take Space och läs om vår kampanj.

2. Uppe till höger hittar du knappen till en säker betallösning.

3. Välj belopp, stort som litet.

4. VIKTIGT! Bjud in andra att delta via Facebook, Twitter etc. genom att använda delaknapparna.

5. Klart! Om drygt en månad kommer reklamen synas på bussarna.

Hur kommer busskampanjen se ut?

Ungefär så här kommer vår kampanjaffisch se ut när den är på plats på bussarna.

TACK!

Vi tror det här kan bli något stort. Häng på!

Hälsningar från Jennie, Andreas, Kajsa, Johan, Frida, Susanne och alla de andra i
 

Föräldravrålet
Q&A - Föräldravrålet och Take Space

Vad är Take Space och ”crowd funding” egentligen och varför har Föräldravrålet valt att jobba ihop med just dem?
Take Space är en plattform för ”kooperativ publicitetsfinanisiering”, också kallad ”crowd funding”, som vill se till att våra offentliga rum demokratiseras och där nya spännande budskap kan nå ut, inte bara kampanjer för blöjor och underkläder. Reklam är bra för att nå ut till många, men det är också väldigt dyrt. Genom så kallad ”crowd funding”, där många bäckar små bidrar till kampanjen, blir det dock möjligt. Så här funkar det. Du går till  www.takespace.se och hittar Föräldravrålets kampanj. Du donerar en summa pengar som du själv bestämmer via en säker betallösning. När kampanjtiden är slut köper vi reklamplats (på bussar) med pengarna. Efter många diskussioner fram och tillbaka under nästan ett års tid är vi nu redo att lansera Sveriges bästa crowd funding-kampanj! Läs mer om hur det funkar här.

Vad är målet med den här kampanjen?
Att nå ut till de som ännu inte hört talas om oss och engagera dem i att bli sina barns röst för klimatet. Där här är ett sätt att visa att vi är många. Vår närvaro i det offentliga rummet syftar också till att påminna våra politiker om vårt budskap. Vårt mål är att synas på bussarna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Mälardalen i en veckas tid.

Varför är det så viktigt att Föräldravrålet blir många?
Föräldrar är en mycket viktig  väljargrupp som politikerna är måna om att ha på sin sida. Vi tror att Föräldravrålet har en enorm potential att trycka på inför valet för att se till att våra barns röster representeras och att klimatfrågan prioriteras. I valet räknas röster, och det är just därför vi måste bli många fler. Tänk dig att 100 000 föräldrar ställer sig upp och säger att de kommer rösta på det partiet som kommer med de starkaste klimatlösningarna, eller på de kandidater som visar det största modet och prioriterar klimatet på riktigt. Ju fler vi är desto starkare röst har vi, och desto högre kan vi vråla så politikerna hör oss.

Varför satsa pengar på reklam, det är väl onödigt, dyrt och slöseri med resurser?
Vi förmedlar vårt budskap i sociala och traditionella medier, på webben, ute på stan, samt via föreläsningar och olika aktiviteter. För att övertyga om en förändring måste vi växa för att visa att vi har brett stöd för våra åsikter, och för att växa tillräckligt måste vi nå ut även till de människor vi troligen bara når genom masskommunikation; som reklam i kollektivtrafik. Man kan också säga att vi bör använda varje effektiv kanal som vi kan använda, och som inte innebär ökad miljöbelastning jämfört med om vi lät bli den.  Föräldravrålet avväger noga alla beslut och försöker vara så miljö- och klimatvänliga det bara går i allt vi gör. Dessutom gillar vi idén att fylla våra offentliga rum med vettigare budskap än reklam för rakhyvlar.

Varför behöver Föräldravrålet pengar, jag trodde ni jobbade med detta gratis på er fritid?
Jo det gör vi. Föräldravrålet drivs av en grupp aktiva föräldrar som i december förra året kände att nu, nu fick det vara nog. Sedan dess har fler anslutit sig för att hjälpa till och nu är det nästan 17 000 som sympatiserar med oss. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna och tar inga pengar från några källor som kan kompromissa vårt oberoende. Att nå ut med traditionell masskommunikation har sina kostnader, men som sagt, alla kanaler behöver användas, om vi bara kan! Alla pengar vi får in via Take Space kommer att gå till kostnaderna för denna specifika kampanj, inte till något annat.

Vart exakt kommer mina pengar att gå?
Det här är DIN kampanj. Dina pengar kommer gå direkt till att köpa reklamplats på bussar i Stockholm, och om vi får in tillräckligt, också i Göteborg och Malmö. Skulle vi få in mindre än beräknat så blir det ändå en kampanj men då troligtvis i form av digital reklam. Varje krona kommer användas. Det här är bara ett första steg och helst vill vi se Föräldravrålets budskap runt om i hela Sverige inför valet. Däremot kommer vi inte veta om dina pengar gått exakt till reklamen på 4:ans buss mot Gullmarsplan.

Hur mycket pengar vill Föräldravrålet få in?
Vi behöver få in minst 40 000 kronor för att vår bussreklamkampanj ska bli av. Men ”the sky is the limit”. Får vi in mer så kommer reklamen synas i fler städer eller i fler veckor – 120 000 kronor ger t.ex reklam på Stockholms och Malmös bussar i en vecka.

Mindre än 40 000 då? Då köper vi smart vald reklamplats digitalt istället, t.ex bra utformade och placerade Facebook-annonser. Dina pengar kommer hursomhelst att omsättas till en röst för klimatet som hörs och syns!

Påminn mig gärna, vad är Föräldravrålets budskap nu igen?

Föräldravrålets syfte är att ge politikerna mod att prioritera klimatfrågan. Vi vill visa att partierna kommer att vinna väljare genom att ha en långtgående och genomtänkt klimatpolitik. Föräldravrålet vill ge människor beslutsamhet som alternativ till maktlöshet och ilska. Genom det vill vi bidra till att skapa ett väljartryck som får politikerna att göra klimatfrågan till första prioritet.


Vi uppmanar alla politiska partier att:

  1. Ta ett partibeslut på att klimatfrågan har allra högsta prioritet.
  2. Tydligt redovisa skärpta, ambitiösa klimatmål och en politisk strategi för att möta klimathotet, i linje med den senaste klimatforskningen.
  3. Underlätta för privatpersoner att leva klimatvänligt. Det ska vara lätt att göra rätt!
  4. Verka för att Sverige kraftigt minskar våra utsläpp, samt tar fullt ansvar för både våra inhemska utsläpp och de vi orsakar i andra länder.
  5. Se till att Sverige blir ett genuint föregångsland som leder med exempel, driver klimatfrågan kraftfullt internationellt och hjälper andra länder att ställa om.