Het laatste nieuws van Mr. - 6 februari 2018

TOUWTREKKEN OM ADVOCATENOPLEIDING

Hoe gaat de nieuwe Beroepsopleiding Advocaten eruit zien? De consultatieronde voor de Beroepsopleiding Advocatuur (de zogeheten BA2020) is achter de rug. De Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft in het College van Afgevaardigden in december een aantal schoten voor de boeg gegeven, en verwacht deze zomer met een meer uitgewerkt voorstel te komen.

Lees meer

NOTARISSEN PASSEERDEN IN 2017 WEER MEER AKTEN

Het notariaat passeerde vorig jaar 1.677.585 akten. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van 2016. Iets meer dan de helft van alle notariële akten (52 procent) komt uit de onroerend goed-praktijk, gevolgd door familierecht (32 procent) en ondernemingsrecht (10 procent).

Lees meer

MR. VAN DE WEEK: BOUDEWIJN KANEN

Mr. van de week is Boudewijn Kanen. Hij is als arbeidsrechtadvocaat verbonden aan het Amsterdamse kantoor Liber Dock. Hij werkte mee aan de eerste arbeidsrecht podcast.

Lees meer

ACTUALITEITEN BLOCKCHAIN & SMART CONTRACTING

Ingezonden Mededeling
Blockchain wordt gezien als een grotere revolutie dan de opkomst van het Internet. Van Internet Protocol naar Trust Protocol, wat is de relevantie van Blockchain voor de juridische praktijk?

Lees meer

DEEL BLOCKCHAIN-TEAM HOLLA BEGINT EIGEN KANTOOR

Begin december ging het blockchain-team van Holla Advocaten van start, nu al zijn de teamleider en een teamlid eruit gestapt. Ze beginnen een eigen kantoor, Watson Law, dat zich volledig richt op de juridische aspecten van blockchain, artificial intelligence, machine learning en andere vormen van new tech.

Lees meer

NIEUWE RICHTBEDRAGEN KOSTENVEROORDELING 2018

Het hof en de raden van discipline hebben een nieuwe Richtlijn Kostenveroordeling 2018 gepubliceerd. Deze was nodig door een wetswijziging en geldt voor klachten ingediend op of na 1 januari 2018. Voor oudere klachten blijft de Tijdelijke Richtlijn Kostenveroordeling 2015-2017 gelden.

Lees meer

WANNEER KUNT ALS ONDERNEMER MET PENSIOEN?

Ingezonden Mededeling
Beschikt u over een vrij belegbaar vermogen van meer dan € 350.000?
Download dan nu “Een Pensioenplan in 15 minuten”, geschreven door het bedrijf van vermogensbeheerder Ken Fisher.

Download nu!

JUSTITIE STAAT BIJ UW KANTOOR OP DE STOEP, WAT NU?

De Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten heeft de handleidingen bij extern onderzoek voor dekens en voor advocaten geactualiseerd. Deze handleidingen en een stappenplan zijn nu beschikbaar.

Lees meer

‘ONGELIJK RECHTSSYSTEEM IN NEDERLANDS-INDIË’

De koloniale rechtbanken van de 19e en 20e eeuw in Nederlands-Indië kenmerkten zich door ongelijkheid en partijdigheid, en superioriteitsgevoel en raciale vooroordelen over de islam onder de Nederlanders. Dat constateert Sanne Ravensbergen in haar proefschrift Courtrooms of conflicts, waarin ze het koloniale strafrecht analyseerde. Ze promoveerde 27 februari in Leiden.

Lees meer

HOOFDTHEMA VAN PLEIT2018: PRIVACY

Sinds 1 maart staat de aanmelding voor PLEIT2018 open. Het gratis ICT-evenement voor de juridische praktijk vindt dit jaar plaats op 5 juni in DeFabrique in Utrecht. Al vijf jaar bereikt PLEIT honderden juridische professionals. Hoofdthema is privacy.

Lees meer

OVERSTAPPER VAN DE WEEK: BAS COLLARD

Overstapper van de week is BAS COLLARD. Collard is door AKD aangetrokken als senior medewerker voor de Bouw & Vastgoedpraktijk. Hij gaat zich met name richten op de transactiepraktijk en projectontwikkeling.

Lees meer

MARIEKE KOEK PRESIDENT GERECHTSHOF DEN HAAG

Marieke Koek wordt de nieuwe president van het gerechtshof Den Haag. De ministerraad heeft op voorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming besloten haar voor te dragen voor benoeming. De benoeming gaat in per 1 mei 2018. Koek (1961) volgt als president van het gerechtshof Den Haag Leendert Verheij op. Zij is op dit moment president van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. In 2012 gaf Koek als president leiding aan de fusiebesturen van de rechtbank Middelburg en Breda.

Lees meer

DEALMAKER VAN DE WEEK: CECILIA VAN DER WEIJDEN

Dealmaker van de week is Cecilia van der Weijden (CMS) als adviseur van Partners Group, een wereldwijde investeerder met hoofdkantoor in Zwitserland. Partners Group neemt een belang van 45% over in Blauwwind II, een Nederlandse bedrijf dat de projectrechten houdt voor offshore windpark ‘Borssele III/IV’ over. Partners Group wordt daarmee de grootste aandeelhouder binnen het consortium dat het project ontwikkelt, dat verder uit Shell, Mitsubishi, Eneco Groep en Van Oord bestaat. Het offshore windpark komt op 22 kilometer van de Zeeuwse kust en is goed voor  ca. 3TWh per jaar, ofwel elektriciteit voor ca. 825.000 huishoudens.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Junior Fiscalist Banking en Finance

Ben jij een gedreven starter met een grote interesse in de financiële wereld en kan jij niet wachten om op een uitdagend project werkervaring op te doen? Dan ben jij de diegene die ik zoek! Voor twee grootbanken is DPA Tax op zoek naar afgestudeerd fiscalisten/juristen die mee willen werken aan dossiers die er toe doen in de financiële wereld, en kunnen starten in januari, februari of maart 2018.

DPA's Talentpool Junior Juristen

Als young professional wil je vanzelfsprekend zo veel mogelijk ervaring op doen in de juridische wereld. DPA Legal is altijd opzoek naar juridisch talent voor in de 'DPA Talentpool Junior Professionals'. Ben jij in het bezit van je WO Rechten diploma en kun jij niet wachten om in de juridische wereld aan de slag te gaan? Dan zijn wij opzoek naar jou!

Junior Jurist Banking en Finance (Project Grootbanken)

Ben jij een gedreven junior jurist met een grote interesse in de financiële wereld en kan jij niet wachten om op een uitdagend project werkervaring op te doen? Dan ben jij de junior jurist die ik zoek! Voor twee grootbanken is DPA Legal opzoek naar junior juristen die mee willen werken aan dossiers die er toe doen in de financiële wereld, en kunnen starten in januari, februari of maart 2018.

BLOGS

Met ‘de schik’ vrijkomen

Three billboards (cont.): waarom onze minister van rechtsbescherming de film verkeerd om afspeelt

Ik ben een advocatenkantoor. Nee toch?

Van brain drain naar brain gain!

SNELRECHT

Ontbindingsbevoegdheid onderhuurder als gevolg einde hoofdhuur?

Fiscus wantrouwt trustkantoor

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.